סגולה - מגזין להיסטוריה Profile picture
סגולה - מגזין ישראלי עשיר וצבעוני המציג את פסיפס ההיסטוריה של מדינת ישראל והעם היהודי באופן עדכני ואמין. להיכרות והצטרפות: https://t.co/2yrl53Im2y
שמואל הורביץ Shmuel Horwitz Profile picture 2 subscribed
Apr 21, 2023 14 tweets 5 min read
היום לפני 76 שנים התאבדו מאיר פיינשטיין ומשה ברזני, זמן קצר לפני שהיו אמורים לעלות לגרדום הבריטי.
לפני מותו כתב פיינשטיין: "טוב למות עם נשק בידיים מאשר לחיות עם ידיים למעלה".
זהו סיפור גבורתם👇 Image בשנת 1976 עבר חבר הכנסת מנחם בגין התקף לב. בשבתו בבית החולים, קרא בגין לאיש אמונו, ראש הלשכה יחיאל קדישאי, הפקיד בידו מכתב והורה לו: "פתח אותו לאחר מותי". 6 שנים אחר כך, כשרעיית רה"מ בגין, עליזה, נפטרה היה קדישאי ליד בגין בשעתו הקשה. Image
Jan 11, 2023 13 tweets 4 min read
אדולפו קמינסקי, ניצול שואה שזייף במהלך מלחמת העולם השנייה כ-14,000 תעודות שהצילו אלפי יהודים, הלך לעולמו והוא בן 97. כשנשאל על שליחותו במסגרתה תרם ללא עלות כספית את מיטב כוחו בזיוף התעודות, ענה: "בשעה אחת אני יכול ליצור 30 מסמכים. אם אני אשן שעה - 30 אנשים ימותו". שרשור👇 קמינסקי נולד ב-1 באוקטובר 1925 בארגנטינה, נצר למשפחה יהודית שהיגרה מרוסיה. כשהיה בן שבע היגר עם משפחתו לצרפת, וכעבור שבע שנים נוספת נקלע כנער צעיר למלחמת העולם השנייה, נדד ממקום למקום ונאלץ לחפש מקומות מסתור שונים. אחרי הכיבוש הנאצי נכלאו קמינסקי ובני משפחתו במחנה המעצר דראנסי
Jan 11, 2023 15 tweets 5 min read
אברהם יהושע השל, שנולד היום לפני 116 שנים, יועד מינקות להיות אדמו"ר של אחת מחצרות החסידות, אולם חש שא-לוהים קורה לו ליצור הגות רוחנית ומוסרית הפתוחה לכל באי עולם. את מסריו תרגם לפעילות חברתית אמיצה בארצות הברית, וגם למדינת ישראל מצא תפקיד חשוב בדרך לתיקון עולם. שרשור👇 אבות אבותיו של אברהם יהושע השל היו חוליות בשלשלת אדמו"רים שראשיתה במגיד ממזריץ', תלמידו הגדול של הבעש"ט. בהקדמה לספרו האחרון, שהוקדש לרבי מקוצק, כתב השל תחת הכותרת "מדוע אני מוכרח לכתוב את הספר הזה" כי נקרא על שם ה'אוהב ישראל', רבי אברהם יהושע השיל מאפטא (1746-1825), שכן משפחתו
Jan 9, 2023 20 tweets 7 min read
היום לפני 150 שנים נפטר חיים נחמן ביאליק.
ביאליק עוד לא היה בן שלושים כשהוכתר על ידי חוגי הסופרים והמשוררים הציוניים למשורר הלאומי וזכה להערצת ההמון. המורשת הספרותית המפוארת שהותיר אחריו עוד מזמרת בגני הילדים ובתחנות הרדיו.
שרשור👇 Image חיים נחמן ביאליק נולד בשנת 1873 בכפר ראדי, הסמוך לעיר ז'יטומיר, שבתחום המושב. ביאליק העביר במקום את שש שנותיו הראשונות, ולאחריהן עבר עם משפחתו לז'יטומיר, וזאת בעקבות כשלון אביו בעסקי היערות.
אביו החל לעבוד בבית מרזח ומצבו הכלכלי והנפשי בעקבות העבודה היה רע.
כעבור שנה מתחילת Image
Dec 5, 2022 16 tweets 6 min read
היום לפני 110 שנים נולד עולה הגרדום דב גרונר, אחד מגדולי וחשובי הלוחמים שפעלו לתקומת ישראל. במכתבו האחרון לפני עלייתו לגרדום, כתב למנחם בגין: "הנני נשבע שלו הייתה לי הברירה להתחיל מחדש, הייתי בוחר באותה הדרך שבה הלכתי מבלי להתחשב בתוצאות האפשריות בשבילי". שרשור👇 דב גרונר נולד ב-6 בדצמבר 1912 למשפחה דתית שהתגוררה בעיירה קישווארדה ההונגרית. משפחתו כללה רבנים שונים, ובין היתר בשל כך למד גרונר הנער בישיבה מקומית. משם התגלגל ללימודי הנדסה, ושנים ספורות אחר כך היה למהנדס בבית חרושת בבודפשט.
באותן שנים דבק בו הרעיון הציוני, וגרונר החליט כי
Dec 4, 2022 4 tweets 1 min read
אוליבר קרומוול היה מצביא ומדינאי בעל השפעה אדירה על אנגליה של המאה ה-17. לזכותו אפשר לזקוף את התחלפות אנגליה ממלוכה לרפובליקה. הוא ניהל מלחמות, מאבקים אזרחיים ומסעות כיבוש. אבל אנחנו נזכור אותו בזכות מה שאירע היום לפני 367 שנים👇 Image ב-4 בדצמבר 1655 כינס קרומוול אספה של נכבדים אנגלים על מנת להכריע בשאלה האם להתיר ליהודים לשוב לאנגליה. במשך 350 שנה לא דרך יהודי על אדמת האי הבריטי, שכן במאה ה-14 המלך אדוארד הראשון גירש מאנגליה את כל יהודיה. בדורות שלפני כן סבלו היהודים מרדיפות קשות, גזירות ופוגרומים.
Nov 17, 2022 12 tweets 5 min read
חזרתו הקרובה של ראש הממשלה לשעבר בנימין נתניהו לתפקיד, היא הזדמנות מעולה לחזור לשורשיו ההיסטוריים של נתניהו ולסבו: הרב נתן מיליקובסקי, חניך ישיבת וולוז'ין ורב העיר רובנו, שידע לרתום את כשרונו הרטורי יוצא הדופן לקידום הרעיון הציוני. שרשור👇 הרב נתן מיליקובסקי נולד בבלארוס, בשטחי תחום המושב, בשנת 1879, והיה נצר לגאון מוילנה. הוא גדל למשפחה יהודית שומרת תורה מצוות, ובנערותו נשלח לישיבת וולז'ין בה הוסמך לרבנות בגיל שמונה־עשרה. בהמשך הוכתר כרבה הראשי של רובנו. עוד מגיל צעיר התגלה כישרונו הרטורי יוצא-הדופן.
Nov 15, 2022 8 tweets 3 min read
השבעת הכנסת החדשה היא הזדמנות מעולה לעסוק באחד המקומות המרתקים בכנסת: המזנון, ולהביא ציטוטים שונים עליו. רגעים גדולים וקטנים בדברי ימיה של הכנסת ובתולדות מדינת ישראל נקשרו במזנון הכנסת, המוקד הבלתי רשמי של ראשי המדינה לאיסוף מידע ושמועות, לרקימת בריתות ולקבלת החלטות. שרשור👇 Image "אילו אפשר היה לרתום את כל האנרגיה הרכילותית המופקת במזנון הכנסת מדי שבוע, אולי אפשר היה לוותר על תחנת רידינג ושאר מקורות דלק וחשמל. אחת מחולשותיה של הכנסת היא בכך שהמזנון מאוכלס יותר מדי והספרייה פחות מדי..." כך תיאר אבא אבן את תופעת המזנון.
(חברי מפ"ם, בדר, חזן, ריפתין ויערי) Image
Nov 15, 2022 5 tweets 1 min read
היום לפני 40 שנים נחגג חג הסיגד בישראל לראשונה על-ידי יוצאי אתיופיה בהר ציון בירושלים. יהודי אתיופיה נהגו לציין את חידוש הברית עם ה’ אחת בשנה, בכ”ט במרחשון, בטקס מרשים שכלל צום, עלייה לרגל להר מקודש, וקריאה בכתבי הקודש. עם עליית בני העדה ארצה הם החלו לחוג את הסיגד בירושלים.👇 Image בשנתיים הראשונות התקיימו החגיגות על הר ציון, ובסיומן צעדו הקֵּסים (כוהני הדת) בתהלוכה חגיגית אל הכותל המערבי. בחגיגות הסיגד בשנים הראשונות השתתפו כמה מאות מבני העדה. שנתיים לאחר מכן הועבר הטקס אל אזור 'ארמון הנציב' הצופה אל העיר העתיקה והחדשה.
Jul 2, 2022 20 tweets 8 min read
היום לפני 74 שנים נכבשה לוד בידי כוחות צה"ל.
כיבוש לוד במלחמת העצמאות הפך למיתוס פלשתיני המדבר על רצח מאות אזרחים ועל גירוש עשרות אלפים. בין ההרוגים הערבים היו אמנם אזרחים אומללים ואלפים אחרים אכן גורשו מהעיר, אולם האמת ההיסטורית מורכבת הרבה יותר
שרשור👇 שמש תמוז קפחה על ראשיהם של אנשי הגדוד השלישי של חטיבת יפתח, אך מפקד הגדוד משה קלמן לא היה מוטרד יתר על המידה. חייליו היו חלק מהכוחות הרבים שהשתתפו במבצע דני אשר החל לילה קודם לכן, וכשאר הכוחות גם הם נחלו עד עתה הצלחה. על הגדוד שלו הוטלה כעת אחת מהמטרות החשובות ביותר של
Jul 1, 2022 12 tweets 5 min read
היום לפני 63 שנים פרצו מהומות ואדי סאליב.
אירועי ואדי סאליב העלו לראשונה בצורה ממשית וגדולה את הקיפוח העדתי לסדר היום. לראשונה הרימו יוצאי צפון-אפריקה את ראשם ולא הסכימו לאפליה הבוטה שחוו מצד אנשי מפא"י. שרשור👇 במהלך מלחמת העצמאות נסו ערביי שכונת ואדי סאליב שבחיפה מביתם. שנה לאחר מכן החלה העלייה הגדולה לארץ, והממשלה יישבה בשכונה עולים מצפון אפריקה. העולים סבלו מעוני גדול ופער תרבותי ושפתי בינם ובין תושבי הארץ הוותיקים, רובם המוחלט יוצאי אירופה - ובשל כך גם מפערים חברתיים.
Jun 30, 2022 4 tweets 2 min read
#היום_לפני 88 שנים היכה היטלר במתנגדיו ורצח רבים מהם, בפעילות אלימה ומתוכננת. שנה וחצי לאחר עלייתה של המפלגה הנאצית לשלטון החליט היטלר וחבריו להנהגה לפגוע במי שראו בו ובארגונו איום על המפלגה: ארנסט רהם, מפקד ה-אס. אה. כוחות האס.אה. (“החולצות החומות”) היו בעיקר אנשי אגרוף 1/4 ופושעים, והנהגתם נטתה שמאלה והתנגדה לקרבתו של היטלר לשמרנים ולקנצלר הישיש פון הינדנבורג. רהם האמין בחזון “המהפכה השנייה” עשר שנים לאחר ניסיון הפוטש הכושל ב-1923, ושאף לסילוק השמרנים, ראשי התעשייה והצבא מעמדות השפעה. המנהיגים הנאצים הימלר, גבלס וגרינג שכנעו את היטלר כי רהם זומם
Jun 29, 2022 4 tweets 2 min read
#היום_לפני 76 שנים נערכו חיפושים נרחבים אחר נשק ביישוב היהודי ונעצרו רבים, בהם חברי הנהלת הסוכנות היהודית משה שרת, יצחק גרינבוים, דב יוסף, דוד רמז והרב י.ל. פישמן (מימון), במהלך מבצע משולב של כוחות ממשלת המנדט הבריטי. דוד בן-גוריון, ששהה באותו הזמן באירופה, ניצל ממאסר. 1/4 בסך הכל השתתפו במבצע כ-17,000 חיילים ושוטרים בריטים, ונעצרו יותר מ-2,700 איש, שהועברו ברובם לרפיח ובחלקם למחנות המעצר בעתלית ובלטרון. במסגרת המבצע הוטל עוצר על ערים מרכזיות ונערכו חיפושים אחר נשק בקיבוצים, במושבים ובמושבות.
בקיבוצים עין חרוד ותל יוסף פתחו הבריטים באש, ככל הנראה
Jun 29, 2022 9 tweets 3 min read
השבוע לפני 48 שנים נפטר אמין אל חוסייני.
שרשור קצר עליו, ועל פגישתו המפורסמת עם היטלר.👇
אל חוסייני מונה למופתי ב-1921, בידי הנציב הבריטי הרברט סמואל. משרת המופתי היא אמנם תפקיד דתי בעיקרו, אולם חאג' אמין השכיל למצב עצמו בזכות התפקיד במעמד של מנהיג לאומי לפלשתיניות המתהווה. Image שנות השלושים עמדו בסימן התגברות העלייה היהודית, ובהתאם לכך גם הוגברה הפעילות נגד הציונות. 'הפלישה היהודית' כבר לא הייתה נושא לתעמולה מופשטת; בכל מקום נראו יהודים וקצב רכישת האדמות הואץ.
המופתי חאג' אמין התנגד תחילה לאלימות, אך גם הוא לא יכול היה לעמוד בפרץ. Image
Jun 16, 2022 17 tweets 7 min read
היום לפני 89 שנים נרצח חיים ארלוזורוב.
רצח ארלוזורוב הסעיר את היישוב ופילג אותו.
מיד לאחר הרצח מיהרו אנשי מפא"י להאשים שניים מאנשי התנועה הרווזיוניסטית ברצח, כשמנגד עמדו לצידם רבים אחרים.
ב-1982 קמה ועדת חקירה לנושא והכריעה: רוזנבלט וסטבסקי הרוויזיוניסטים אינם אשמים.
שרשור👇 חיים ארלוזורוב נולד בשנת 1899 ברומני, עיר באימפריה הרוסית (אוקראינה של היום). ב-1924, כשקיבל תואר דוקטור לפילוסופיה, עלה ארלוזורוב לארץ והשתלב בהנהגת הפועל הצעיר, תוך שהוא מתאמץ לבסס את מעמדו למרות הקושי שבדבר, כיוון שרוב ההנהגה הייתה מהעלייה השנייה, ולא השלישית כמו ארלוזורוב.
Jun 15, 2022 11 tweets 4 min read
היום לפני 101 שנים הפכה בסי קולמן לאישה האפרו-אמריקנית הראשונה ולאישה האינדיאנית הראשונה אי פעם שקיבלה רישיון טייס. לימים אמרה:
"ידעתי שאין לנו טייסים וידעתי שהגזע שלנו צריך ייצוג בתחום חשוב זה, ולכן חשבתי שזו חובתי לסכן את חיי ולעודד גברים ונשים מהגזע שלנו להטיס מטוסים".
שרשור👇 אליזבת' (בסי) קולמן נולדה בשנת 1882 באטלנטה שבטקסס (ארה"ב), למשפחה ענייה; אביה נולד לאב משבט הצ'רוקי (האינדיאני) ולאם אפרו-אמריקנית. באותם ימים הייתה בארה"ב הפרדה גזעית, וכשהנערים הלבנים בגילה הלכו לכל בית ספר אותו רצו, הלכה קולמן 12 קילומטרים ביום כדי להגיע לבית הספר עם רמת
Jun 14, 2022 7 tweets 2 min read
"אצל כולנו היה מעשה של זריקת העבר. הורינו עשו את מהלך הפרידה שלהם מהעבר ואנחנו עשינו מעשה פרידה נוסף. בישראליות היה תמיד איזה שינוי. היה בה איזו יציאה ממשהו".
א.ב יהושע ז"ל, שנפטר הבוקר.
1936–2022.
שרשור קצר👇 Image יהושע נולד בירושלים. דור חמישי מצד אביו למשפחה שהגיעה לירושלים בשנות ה־30 של המאה ה־19 מסלוניקי. אביה של אמו הגיע בשנות ה־30 של המאה ה־20 ממרוקו.
"אני אדם פרה־ציוני. אני ילידי. היחס שלי לארץ ולירושלים הוא יחס ראשוני לגמרי", כך העיד על עצמו. Image
Jun 14, 2022 21 tweets 12 min read
היום לפני 73 שנים הוטבעה האלטלנה.
מפקד האצ"ל מנחם בגין, שהיה על האונייה עת אנשי ההגנה הפגיזו אותה, נשא נאום לאחר רדתו מהאונייה , ותוך בכי גדול אמר:
"אותי הם רצו להשמיד. מי אני ומה אני? מה ערכי? הן יכלו ללמוד מן העבר כי אין משמידים רעיון על ידי השמדת אחד מנושאיו ומשרתיו."
שרשור👇 ב-11 ביוני 1948 נכנסה לתוקפה הפסקת האש הראשונה שבמלחמת העצמאות. מדינת ישראל בת המעט פחות מחודש הייתה במשבר צבאי, בעקבות פלישת צבאות ערב. למדינה היה חסר נשק, וכל פעם שניסתה לרכוש נשק מחו"ל נתקלה בקושי רב מכיוון מועצת הביטחון של האו"ם. עוד קודם לכן, במהלך שנת 1947, נרכשה ספינה
Jun 13, 2022 8 tweets 3 min read
השבוע לפני 137 שנים הובא פסל החירות לניו יורק.
על הפסל מוצב לוח ברונזה ועליו נחקק שירה של אמה לזרוס:
"הב לי את בניך היגעים, העניים,
ערב רב של המונים כמהים לנשום כבני חורין,
את פליטת חופייך האומללה,
שלח אותם אלי, חסרי הבית וסחופי הסער,
את לפידי אשא לצד שער הזהב".
שרשור קצר👇 באמצע המאה ה-19, החליטה ממשלת צרפת להעניק מתנה לארה"ב - פסל. המניעים לא היו נקיים לחלוטין. באותם ימים עמדו בשלטון צרפת הרפובליקנים הצרפתיים שחששו מנצחון יריביהם, המלוכנים.
מטרת המתנה הגדולה שהעניקו לארה"ב הייתה להראות לתושבי צרפת שלמפלגה הרפובליקנית יש ידידים חזקים מעבר לים.
Jun 12, 2022 18 tweets 7 min read
היום לפני 57 שנים נפטר מרטין בובר.
הפילוסוף המעמיק, שהעניק פרשנות ייחודית לציונות וליהדות ושאף לכונן גשר אמיץ עם החברה הערבית בארץ ישראל, לא זכה בחייו להכרה בחשיבותו. לאחר מותו נותרו כתביו במרכז הבמה והאור שבהם זוכה לתהודה מחודשת. שרשור👇 Image מרטין (מרדכי) בובר נולד בווינה ב-1878. הוא היה נכדו של שלמה בובר, רבה של לבוב וחוקר ומהדיר מפורסם של מדרשים רבים, ובנו של האגרונום העשיר קרל בובר. כילד שלט בנוסף על הגרמנית והיידיש גם בפולנית, ביוונית, בלטינית, בצרפתית ובעברית, ובמהלך חייו הוסיף ורכש שפות נוספות. Image
Jun 11, 2022 7 tweets 3 min read
השבוע נציין 96 שנים להולדתו של עולה הגרדום משה ברזני. לקראת הוצאתו להורג אמר:
"בתליות לא תפחידונו ולהשמידנו לא תצליחו... דמנו לא ילך לאיבוד ומתוכו תצמח ישועה לעם ישראל".
לימים, ביקש רה"מ מנחם בגין להיקבר ליד קברו וליד קברו הסמוך של עולה הגרדום מאייר פיינשטין.
שרשור קצר על חייו👇 Image משה ברזני נולד בשנת 1926 בעיראק, ובגיל שש עלה ארצה. בגיל צעיר הצטרף ללח"י שהתפצל מהאצ"ל בעקבות הפסקת הפעילויות נגד הבריטים במלחמת העולם השנייה. תחילה, עסק ברזני בהפצת כרוזים, אך תוך זמן קצר עבר לפעילויות צבאיות. Image