The Patriots Profile picture
The Patriots is a group of people from different walks of life, age, race and religion that comes together to form a community of peace and tolerance.
Truth Seeker Profile picture Homo Deus Profile picture shkblog Profile picture Ji🇲🇾 Profile picture Muhammad Hambali Profile picture 7 added to My Authors
Dec 7, 2021
Masih lagi Bahasa Melayu. Apa yang Tan Sri cakap ni sebenarnya seolah-olah kami orang Melayu sebelum datangnya perkataan2 pinjaman ini ke dalam Bahasa kami, dek kerana pertembungan tamadun, kami adalah satu bangsa barbaric yang nak bercakap dan bertutur pun tidak mampu!

#Thread Image Bahasa Melayu bukanlah bahasa banjingan ciptaan sesiapa, tetapi merupakan bahasa yang wujud dalam keluarga Austronesia. Keluarga terdekat kami seperti Bahasa Jawa, Bahasa Maori, Bahasa Samoa dan bahasa-bahasa lain dalam keluarga besar ini.
Read 15 tweets
Jul 24, 2021
Terbaca satu Tweet yang mempertikaikan mengangkat Hang Tuah sebagai inspirasi para atlet dalam sukan olimpik ini. Katanya ini budaya feudal yang dibawa ke zaman moden, kami di The Patriots berbeza pendapat dengan Tweet tersebut. Tak akanlah nak idolakan satu watak legenda dalam lipatan budaya Melayu pun dianggap sebagai feudalism? Hanya sebab ketaatan pada raja yang buatkan kita nak buang sisi baik pada figura watak legenda ini?
Read 22 tweets
Jul 22, 2021
Persoalan yang baik ni tuan. Baik, kami cuba menjawab sebaik mungkin persoalan tuan. Tulisan yang digunakan oleh orang Melayu dalam sejarah itu pelbagai. Orang Melayu menggunakan Pallava, tulisan post-Pallava seperti Rencong, Jawi dan akhirnya abad Latin. Tulisan Pallava ni orang Melayu ambil daripada selatan India, lalu digunakan meluas dalam batu bersurat Tamadun Melayu ketika era Srivijaya. Misalnya dalam Batu Bersurat Kedukan Bukit, yang mencatatkan ekpedisi Maharaja pertama Srivijaya, Dapunta Hyang Sri Jayanasa.
Read 28 tweets
Jul 18, 2021
Tak faham kenapa banyak betul Melayu yang suka claim dari Indonesia, claim diri mereka sebagai pendatang. Sebenarnya betul ke Melayu ni asal dari Indonesia? Meh kita bedah sejarah semula. Sebelum Malaysia dan Indonesia lahir, wilayah ini adalah merupakan sebuah wilayah yang terdapat ratusan kerajaan di mana sempadan-sempadan sentiasa berubah berdasarkan penguasaan empayar tertentu seperti Srivijaya, Majapahit, Acheh dan juga Johor-Riau.
Read 7 tweets
Jun 6, 2021
Hari ini, seberapa banyak masjid dan surau-surau kita ada perpustakaan? Dulu masa Zaman Keemasan Islam, setiap masjid dan surau-surau yang dibina, mesti ada perpustakaan hebat. Bagi kami, tanda ilmu itu subur dalam jiwa kita ialah rumah-rumah ibadah kita penuh dengan buku-buku. Yang paling besar dalam sejarah Islam ialah perpustakaan di Masjid Zaytuna di Tunisia yang dikatakan mengandungi lebih 100, 000 buah buku.
Read 9 tweets
May 27, 2021
Melayu ni asal daripada keluarga Austronesia, saudara mara kita bukan Yahudi tu, tapi orang Jawa, orang Cham, orang Sunda, malah jauh ke orang Maori, Samoa dan, Hawaii. Kita ialah pelaut yang dah membina tamadun maritim. Santuni mereka, kita berkongsi genetik, budaya, tamadun. Cukuplah nak kaitkan Melayu ni lost tribe of Yahudi. Tak pernah dalam sejarah kita ialah keturunan Bani Israel, takde kaitan dengan keluarga besar bangsa Afro-Asiatic, apatah lagi dalam dahan kecilnya, keluarga Semitic yang merangkumi orang Yahudi dan Arab.
Read 4 tweets
May 16, 2021
"Perang Tandas Di India."

Rakyat India tak habis menjilat Israel. Padahal Israel tak pernah acknowledge kewujudan mereka. Padahal ada masalah besar yang mereka perlu selesaikan selain daripada menjilat Israel. Tandas. Ikuti thread ini membedah masalah tandas India. Subuh kian menghampiri pada tarikh 27 Mei 2014. Dua orang gadis menggosok mata mereka selepas keluar daripada selimut tanpa menyedari bahawa mereka tidak akan melihat terbitan fajar. Sememangnya anak-anak gadis tidak boleh keluar pada waktu ini.
Read 17 tweets
May 14, 2021
Kejayaan Umat Islam Menundukkan Yahudi Yang Korang Tak Tahu!

Pada bulan Ramadhan tahun 1973, tentera Islam yang terdiri dari tentera negara Mesir dan Syria melaksanakan Operasi Badar bagi mendapatkan semula tanah yang dirampas oleh Isra*el. Pada jam 2 petang, 6 Oktober 1973, Operasi Badar dilancarkan dan dalam masa 24 jam, 850 buah kereta kebal dan ratusan ribu tentera Mesir telah berjaya menyeberangi Terusan Suez.
Read 4 tweets
Jan 7, 2021
3000 kes dah ni. Jadi, nak lockdown atau nak biarkan ekonomi berterusan? Ada matematik dalam mengulas mengenai isu ini. Kalau tak nak lockdown, nak teruskan ekonomi. Matematiknya adalah berikut.

Oleh: @jambash_tp

#IniThread Sama ada you benarkan orang semua keluar berekonomi dan you pacu ekonomi dengan polisi-polisi yang baik, kes mungkin tinggi tapi ekonomi sedap. Kalau 3000 kes tapi berita setiap bulan macam ni sedap juga.
Read 21 tweets
Dec 21, 2020
"Drama Bersiri Dan Filem Tentant Tamadun Melayu."

Sebenarnya terlalu banyak event menarik dalam sejarah bangsa kita yang kita boleh filem atau sirikan. Nak tahu sejarah yang mana? Ikuti thred ini.

Oleh: @helmieffendytp Sebenarnya orang Malaysia ni minat jer drama/filem sejarah. Buktinya filem Bahubali pernah jadi bualan kita semua. Dan tayangan semula Puteri Gunung Ledang di Netflix tempoh hari meletup habis!
Read 28 tweets
Nov 18, 2020
"Ilmuwan Salaf Abbasiyah: Bumi Itu Bulat!"

Memang dalam Al Quran tidak ada dalil qat'ie tentang bentuk muka bumi. Para ulama berdalilkan secara zhon perkataan يُكَوِّرُ dalam surah Az Zumar : 5 untuk menyokong pendapat bahawa bumi ini bulat.

#IniThread Namun sebelum kurun ke-3 Hijrah (sekitar 200 Hijrah/ 800 Masihi), Khalifah Abbasiyah iaitu Khalifah Ma'mun (wafat 218 H) pernah mengumpulkan pakar-pakar ilmu falak dan geografi di Baitul Hikmah untuk membuat peta dunia.
Read 10 tweets
Sep 21, 2020
"Siapakah Yang Membina Piramid Giza?"

Piramid Giza ialah salah satu daripada keajaiban dunia. Namun, siapakah yang membina piramid ini? Benarkah dakwaan bahawa pembinanya ialah Nabi Idris A.S?

Oleh: Helmi Effendy Piramid ini sebenarnya dibina oleh Firaun Khufu dipercayai memerintah Mesir Purba pada sekitar 2609 SM - 2584 SM. Ejaan nama penuhnya ialah Khunum-Khufwy yang membawa maksud "Khnum Melindungi Aku".
Read 31 tweets
Sep 16, 2020
"Diplomasi VS Konfrontasi: Malaysia Dan Indonesia.

Dari gaya Malaysia dan Indonesia menghadapi konflik ini, ia ada banyak kaitan dengan sifat tamadun yang menjadi akar dan imej kepada dua negara ini.

Oleh: @AymanRashdanW "Awatlah hampa buat aku macam ini?"

Demikian keluhan bercampur sedih Tunku Abdul Rahman selepas dipaksa memijak Pancasila (simbol Indonesia) oleh sekumpulan pemuda yang berdemonstrasi terhadap Indonesia ketika kemuncak Konfrontasi (1963-1966).
Read 23 tweets
Aug 31, 2020
"Laksamana Hang Nadim: Pejuang Kemerdekaan Melaka."

Anak lelaki Hang Jebat. Anak angkat Hang Tuah. Dan menghadapi Portugis dalam berpuluh pertempuran. Sesuailah dinamakannya sebagai mimpi ngeri Portugis.

Oleh: Helmi Effendy Laksamana Hang Nadim, satu nama yang entah kenapa sangat sunyi di dalam sejarah bangsa kita padahal beliau bukan calang-calang tokoh. Tiada seorang pun anak Melayu diperkenalkan pada susuk tubuh yang sangat berjasa dalam sejarah Melayu.
Read 34 tweets
Aug 30, 2020
"Plotter Atau Pantser: Anda Penulis Yang Mana?"

Korang jenis penulis yang macam mana? Aku sebagai seorang penulis, aku anggap diri aku sebagai seorang Pantser. Tapi ada kategori penulis yang lain dikenali sebagai Plotter.

Oleh: Helmi Effendy Plotter ialah seorang penulis yang akan merancang bagaimana jalan ceritanya bermula dan berakhir. Dia akan menyediakan draf2 watak novelnya. Dia akan sediakan info2 berkaitan dengan latar tempat, masyarakat etc enting yang akan menjadi butir2 menyiapkan sebuah novel.
Read 22 tweets
Aug 29, 2020
Kita seringkali bising mengenai novel-novel cliche drama pukul 7 tu semua. Suamiku, Isteriku blah-blah. Sebenarnya banyak novel-novel penulis Malaysia yang luar dari cliche di atas, tapi kaki kritik tak pernah nak beli pun.

#IniThread Siapa sini kenal nama Ahmad Patria Abdullah? Sebenarnya beliau ialah bapa genre Fantasi Malaysia dengan buku-buku seperti Saga Artakusiad. Dah lama dah beliau menulis novel-novel seiras The Lord Of The Ring. Tapi yelah, yang tak baca novel cinta jenis tak baca buku langsung.
Read 15 tweets
Aug 13, 2020
42 Askar Melayu pertahankan Tanah Melayu lebih baik daripada 140, 000 orang tentera British. Ini fakta yang anda tidak boleh nafikan langsung.

Oleh: Helmi Effendy Aku membaca Malaya 1941, dalam buku tersebut memberikan aku banyak pengajaran. Ya, memang ada pengajaran-pengajaran lain yang melibatkan kehebatan Jepun merancang strategi, kelebihan senjata api, pasang spy di merata sudut Tanah Melayu. Tapi itu tak cukup... sangat tak cukup.
Read 11 tweets
Aug 10, 2020
"Ku Li: Ikon Pemimpin Yang Mengilhamkan Petronas."

Selain terkenal sebagai individu yang sangat berani menentang Mahathir pada zamannya, korang tahu idea macam Petronas tu tak akan wujud tanpa buah fikiran Ku Li?

Oleh: Aiman Hakim Beliau boleh sahaja tinggal dalam suasana yang dilimpahi kekayaan, bersesuaian dengan kedudukan dan darjat keturunannya yang menguasai negeri Cik Siti Wan Kembang. Namun, beliau memilih untuk meninggalkan kerusi kemewahan itu dan memilih untuk bersama dan berkhidmat untuk rakyat.
Read 30 tweets
Aug 8, 2020
"Analisis Hubungan Politik Antara Puak Uciha Dan Hashirama."

Siapa yang cakap Naruto ni kartun untuk budak-budak kena baca artikel ini. Analisis bagaimana politik identiti memisahkan dua puak pengasas Konoha.

Oleh: Sophia Liebe Waktu Senju Hashirama dan Uchiha Madara nak wujudkan Konoha, depa buat sebuah ikatan sosial, di mana puak Uchiha tidak lagi akan dianggap sebagai “the other”. Sebaliknya, mereka akan assume sebuah identiti bersama.
Read 20 tweets
Jul 25, 2020
"Memahami Langkah Sheraton."

Twitter ialah gelanggang anak muda. PRU 15 nanti pengundi anak muda berjumlah lebih 14 juta orang. Ayuh isi dada anda dengan ilmu politik agar tidak tertipu oleh politikus. Supaya anak muda tak ditohmah buta politik lagi. Baru beberapa bulan lepas, negara kita dikejutkan dengan Langkah Sheraton, sebuah langkah politik yang menggulingkan kerajaan Pakatan Harapan yang berjaya mencipta rekod menggulingkan rejim Barisan Nasional pada PRU-14.
Read 21 tweets
Jul 7, 2020
"Qatar - Bumi Asal Al Jazeera Layan Migran Macam Hamba."

Baru-baru ini, rancangan 101 East terbitan Al-Jazeera menyiarkan sebuah dokumentari bertajuk 'Locked Up in Malaysia's Lockdown'. Sejak itu, ia mencetuskan kemarahan rakyat Malaysia.

Oleh: Moustapha Abbas Tatkala Al-Jazeera sibuk menjaja kononnya keburukan negara kita ketika dilanda Covid-19, mereka terlupa rekod negara mereka itu terhadap pekerja-pekerja migran.
Read 35 tweets