Tolga Aydoğan Profile picture
Yazar, Senarist ...yazar ne yazar ne yazamaz...
Feb 11, 2020 9 tweets 2 min read
1)
1955 Ankara. Çetin 27 yaşında Feza ise 33 yaşındaydı. İkisi de yedek subay okulunda. Daha ilk görüşte Çetin’in kanı kaynamıştı Feza’ya. Çetin’in Bahçelievler’de bodrum katında iki göz odacığı vardı; “Gel” demişti Çetin “hafta sonu evci çıkıyoruz, benim fakirhanede kalırız, ++ Image 2)
laflarız ha?” Feza ‘tamam’ demişti. Gitmişlerdi evciğe. Feza pek bir suskundu. Çetin karşısındaki gizemli Feza’yı deşmek için kendini anlattı biraz; “Ben fal yazarım gazeteye, Ankara Radyosu’nda da arada çıkar laflarım. Falla - lafla geçer benim ömrüm” deyip güldü. “Ya sen?”
Jun 30, 2019 14 tweets 3 min read
Fevzi Çakmak’ın kızının düğününde davetliler arasında fotoğraf çekmeye çalışan bir genci fark etti Atatürk. Yanına gidip bu çelimsiz gence “Adın ne senin çocuk?” diye sordu.
Genç şaşırdı bir anda, kekeleyerek “Efendim benim adım Ali Rıza” dedi. Atatürk yine hoşnutça gülümseyerek “Bilir misin, benim babamın adı da Ali Rıza, nerelisin peki?”
“Üsküplüyüm paşam”
Kemal Paşa belki de babasıyla adaş olduğundan bir anda kanı kaynamıştı bu genç adama. Akabinde “Peki madem, sana bundan böyle ‘Sarı’ diyeceğim.
Jul 25, 2018 20 tweets 6 min read
Bu kitabı bulabilmek için uzun zamandır çaba sarf ediyordum. Sonunda bir sahafta buldum. Adı Kozmografya. Türkiye Cumhuriyeti’ndeki ilk astronomi kitabı. İlk baskısı 1929’da yapıldı. Benim bulduğum ise 1933 baskısı. Yazarı Ordinaryüs Prof. Dr. Ali Yar. ImageImageImageImage Bu kitap yazılmadan 8 sene önce Ankara Hükumetinin kasasında sadece 48 kuruş vardı. İşgal güçleriyle, fakirlikle, cehaletle ve hastalıkla mücadele ediliyordu. Savaş sonrası Osmanlı’nın borçları ödeniyor, diğer yandan bilimle sanatla Cumhuriyet inşa ediliyor; fabrikalar yapılıyor, ImageImageImageImage
Jul 24, 2018 21 tweets 4 min read
Yanımda gördüğünüz 81 yaşındaki adamın ilginç bir özelliği var. Kendisi dünyanın en mütevazı insanı. Onu ilginç kılan aslında bu özelliği değil, Dünya için önemli bir işi gerçekleştirmiş olması. Tarihler 20 Temmuz 1969'u gösterdiğinde 1,5 milyar insan televizyonlarına odaklanmış ImageImageImageImage Neil Armstrong'un Ay'da yürüyecek olmasını heyecanla bekliyordu. Armstrong’un "Benim için küçük ama insanlık adına büyük bir adım" diyerek nitelendirdiği bu yürüyüşün ardında bu yanımdaki beyefendi vardı. Nasıl mı? Kendisi de o an TV başındaydı. Tullahoma'da bir evde. Yanında da