Wim van de Hulst Profile picture
wgvdh@xs4all.nl | Oud-wiskundeleraar | Analyticus onderwijsonderzoek en onderwijsbeleid | Dat ik niemand "volg" betekent niet dat ik niemand volg.
Apr 13 19 tweets 6 min read
1/19
Twee weken geleden had ik beloofd om later dat weekeinde nog een draadje over het #beroepsbeeld voor leraren te maken [👇]. Excuus dat ik die aankondiging indertijd niet ben nagekomen.
Bij deze alsnog een lang (en zelfs inmiddels nog iets geactualiseerd) draadje. 2/19
Het idee dat de beroepsgroep zich echt sterker moet profileren is natuurlijk al oud. Eerder hebben we o.a. het gedoe (en het fiasco) rond de Onderwijscoöperatie en het Lerarenregister gezien en ook het idee van het inmiddels gestrande @Lerarencollect past in deze lijn.
Jan 26, 2022 16 tweets 6 min read
1/
Gisteren aan @ggerardk beloofd om nog wel wat te tweeten over het debat van de Kamercommissie OCW over de #Eindexamens. Het is om 10 uur gestart. De eerste termijn van de Kamer is geweest en nu geschorst tot 10 over 11 wanneer de minister zal reageren.
debatdirect.tweedekamer.nl/2022-01-26/ond… 2/
Vanuit de Kamer zijn aanwezig: @RenePetersOss (CDA, tevens voorzitter), @Paul_van_Meenen (D66), @HabtamudeHoop (PvdA), @Lisawesterveld (GL),
@marielle_paul (VVD) en @harmbeertema (PVV).
En uiteraard minister @denniswiersma die zijn eerste debat heeft als minister
Jan 25, 2022 4 tweets 2 min read
1/3
Niet alleen is er onvoldoende gekeken naar (andere) tussenoplossingen en is het bizar dat er niet goed met leraren overlegd is, ook is het debat morgen met de Kamercommissie (het eerste voor Wiersma..!) nu grotendeels gereduceerd tot een een vrij obligate schijnvertoning.
--> 2/3
Ik heb me de laatste week verdiept in de problematiek rond de examens, en dat is inderdaad een immense, complexe en (hier terecht) bureaucratische machinerie.
Maar toch triest dat er dan geen ruimte meer blijkt voor goede en transparante gedachte-uitwisseling over opties.
-->
Jan 24, 2022 9 tweets 7 min read
1/8
In de procedurevergadering van afgelopen donderdag van de Kamercommissie OCW kwam ter sprake dat er morgenmiddag (di. 25 januari) een 'kennismaking' zal plaatsvinden van leden van de commissie met de nieuwe bewindslieden op @MinOCW, @RHDijkgraaf en @DennisWiersma. 2/8
Natuurlijk is deze kennismaking informeel en zal er dus, neem ik aan, niet, of niet echt inhoudelijk, over specifieke dossiers gesproken worden. Daar is zo'n kennismakingsbijeenkomst uiteraard niet voor bedoeld.
May 26, 2021 13 tweets 4 min read
1/
Vanmiddag was het rondetafelgesprek van de Kamercommissie OCW met genodigden over het Nationaal Programma Onderwijs (NPO).
De technische briefing met leden van de @Rekenkamer was helaas besloten.
--> 2/
In het eerste blok kwamen twee wetenschappers aan het woord die het plan op aspecten als doelmatigheid e.d. tegen het licht hadden gehouden. Hun oordeel was op veel punten zeer kritisch.
Het valt hier in zijn geheel na te lezen: tweedekamer.nl/kamerstukken/d…
-->
May 25, 2021 7 tweets 4 min read
1/
Wat het onderwijs betreft vandaag een aantal Corona-gerelateerde stukken uit de Kamer.
Er is verzocht om een versneld overleg ivm. de 1,5 meter en de discrepantie tussen OMT-advies en het kabinetsbesluit inzake zelftesten door leerlingen in het vo.
tweedekamer.nl/kamerstukken/d…
--> 2/
Dit overleg is overmorgen al (donderdag).
Initiatiefnemer @peterkwint maakte dit eerder vandaag al via twitter bekend.👇

-->
May 23, 2021 9 tweets 5 min read
Ik verdiep me zelf niet zo in Corona-gerelateerde zaken in het onderwijs. Maar voor mensen die graag het kabinetsbesluit betreffende het loslaten van de 1,5 meter in het vo willen bestuderen, de brief van minister De Jonge aan de Kamer staat hier: tweedekamer.nl/kamerstukken/b… 2/
Eerder tweette @Lisawesterveld al over de antwoorden van @arieslob op de vragen die zij samen met @peterkwint stelde over de inzet van commerciële bijlesbureaus.

-->
May 14, 2021 21 tweets 10 min read
1/21
Er is -ondanks veel geklaag- onder leraren eigenlijk heel weinig goed bekend hoe en wat er in de Kamer precies aan onderwijsbeleid gedaan wordt. Ik heb me voorgenomen het beter te volgen en tracht hiervan verslag te doen.
Nu een (wat lange🥴) vooruitblik op komende week. 2/21
[?Ook nuttig voor...
@ingridmichon, @Paul_van_Meenen, @RenePetersOss, @peterkwint, @Lisawesterveld, @harmbeertema, @HabtamudeHoop, @BisschopRoelof, @SimoneKerseboom, @ngundogan77, @gertjansegers, @NickiVerweij, @WassenbergFrank, @F_azarkan, @SylvanaBIJ1 en @ockjetellegen ??]