Veel van jullie kennen denk ik nog wel het oude Centraal Station van Rotterdam, van architect Van Ravesteyn. Minder bekend is dat het station nog een klein broertje had: station Hofplein, even verderop, was ook van Van Ravesteyn en leek er sprekend op.
Bijzonderheidje was dat als je van stationshal naar de sporen liep, je eerst onder de sporen van en naar Centraal door liep - die geen perrons hadden. Het stationsgebouw werd gesloopt toen die sporen uitgebreid en verplaatst werden voor de spoortunnel. (nu bij die gele 'rotonde')
Na de sloop van het gebouw in de jaren '90 bleef het station wel in gebruik. Het was wel een beetje een gaar station, met nog maar één spoor in gebruik, waar de sprinters naar Den Haag via de Hofpleinlijn vertrokken. Die hele lijn leidde een beetje een wegkwijnend bestaan...
...tot in 2006 de lijn werd omgevormd tot RandstadRail. Tot 2010 eindigden de metro's nog in het oude station, daarna werd de lijn gekoppeld aan de Rotterdamse metro. R-rail werd een succes, met nieuwe stations, hogere frequenties en rechtstreeks door naar het centrum van R'dam.
Het betekende dus wel het einde van dit bijzondere stationnetje. Want het was natuurlijk wel een aparte situatie, zo'n kopstation op een steenworp afstand van het Centraal Station. (En van een heliport, zo te zien 🤓). Hoe kwam dat?
De Hofpleinlijn werd in 1908 geopend tussen Scheveningen/Den Haag en R'dam, als eerste elektrische spoorlijn van Nederland. De Zuid-Hollandsche Electrische Spoorweg-Maatschappij ging daarmee de concurrentie aan met de HIJSM, die via de Oude Lijn van DH naar R'dam reed.
Waar de HIJSM aankwam in station Delftse Poort (eerste foto, nu Centraal Station), bouwde de ZHESM hun station er vlak in de buurt. Station Hofplein dus. Het eerste gebouw (tweede foto) werd in de oorlog verwoest en daarna vervangen door het gebouw van Van Ravesteyn.
Dat meerdere maatschappijen elk hun eigen stations in steden hadden was niet ongebruikelijk, maar vaak werden die in de loop van de tijd samengevoegd tot één Centraal Station. Met Hofplein gebeurde dat dus niet, ook niet toen HIJSM en ZHESM allang opgegaan waren in NS.
Dus zo runde NS twee lijnen tussen Den Haag en Rotterdam, elk met een eigen eindpunt. De Oude Lijn via Delft was by far het belangrijkst. De Hofpleinlijn, door kleinere plaatsjes, kwijnde wat weg - tot het succes van RandstadRail, dus, in combi met veel woningbouw in dit gebied.
Station Hofplein, dus. Een bijzonder stationnetje, in de schaduw van (en doorsneden door spoorlijnen van en naar) Centraal. Sinds 2010 niet meer in gebruik. In de bogen onder de oude spoorlijn zit sindsdien de nodige hippigheid, in afwachting van een meer definitieve invulling.
(Het volgende station op de Hofpleinlijn is Bergweg, ook een ontwerp van Van Ravesteyn. Ook dit station is door RandstadRail niet meer in gebruik, maar het stationsgebouwtje staat er nog. Er zit tgenwoordig een Happy Italy in, met spoorthema).
Share this Scrolly Tale with your friends.
A Scrolly Tale is a new way to read Twitter threads with a more visually immersive experience.
Discover more beautiful Scrolly Tales like this.