David Eerdmans 🇺🇦 Profile picture
Apr 2, 2021 11 tweets 6 min read Read on X
Veel van jullie kennen denk ik nog wel het oude Centraal Station van Rotterdam, van architect Van Ravesteyn. Minder bekend is dat het station nog een klein broertje had: station Hofplein, even verderop, was ook van Van Ravesteyn en leek er sprekend op.
Bijzonderheidje was dat als je van stationshal naar de sporen liep, je eerst onder de sporen van en naar Centraal door liep - die geen perrons hadden. Het stationsgebouw werd gesloopt toen die sporen uitgebreid en verplaatst werden voor de spoortunnel. (nu bij die gele 'rotonde')
Na de sloop van het gebouw in de jaren '90 bleef het station wel in gebruik. Het was wel een beetje een gaar station, met nog maar één spoor in gebruik, waar de sprinters naar Den Haag via de Hofpleinlijn vertrokken. Die hele lijn leidde een beetje een wegkwijnend bestaan... Foto van Albert Koch op Flickr (CC BY-ND 2.0)
...tot in 2006 de lijn werd omgevormd tot RandstadRail. Tot 2010 eindigden de metro's nog in het oude station, daarna werd de lijn gekoppeld aan de Rotterdamse metro. R-rail werd een succes, met nieuwe stations, hogere frequenties en rechtstreeks door naar het centrum van R'dam.
Het betekende dus wel het einde van dit bijzondere stationnetje. Want het was natuurlijk wel een aparte situatie, zo'n kopstation op een steenworp afstand van het Centraal Station. (En van een heliport, zo te zien 🤓). Hoe kwam dat?
De Hofpleinlijn werd in 1908 geopend tussen Scheveningen/Den Haag en R'dam, als eerste elektrische spoorlijn van Nederland. De Zuid-Hollandsche Electrische Spoorweg-Maatschappij ging daarmee de concurrentie aan met de HIJSM, die via de Oude Lijn van DH naar R'dam reed.
Waar de HIJSM aankwam in station Delftse Poort (eerste foto, nu Centraal Station), bouwde de ZHESM hun station er vlak in de buurt. Station Hofplein dus. Het eerste gebouw (tweede foto) werd in de oorlog verwoest en daarna vervangen door het gebouw van Van Ravesteyn.
Dat meerdere maatschappijen elk hun eigen stations in steden hadden was niet ongebruikelijk, maar vaak werden die in de loop van de tijd samengevoegd tot één Centraal Station. Met Hofplein gebeurde dat dus niet, ook niet toen HIJSM en ZHESM allang opgegaan waren in NS.
Dus zo runde NS twee lijnen tussen Den Haag en Rotterdam, elk met een eigen eindpunt. De Oude Lijn via Delft was by far het belangrijkst. De Hofpleinlijn, door kleinere plaatsjes, kwijnde wat weg - tot het succes van RandstadRail, dus, in combi met veel woningbouw in dit gebied.
Station Hofplein, dus. Een bijzonder stationnetje, in de schaduw van (en doorsneden door spoorlijnen van en naar) Centraal. Sinds 2010 niet meer in gebruik. In de bogen onder de oude spoorlijn zit sindsdien de nodige hippigheid, in afwachting van een meer definitieve invulling.
(Het volgende station op de Hofpleinlijn is Bergweg, ook een ontwerp van Van Ravesteyn. Ook dit station is door RandstadRail niet meer in gebruik, maar het stationsgebouwtje staat er nog. Er zit tgenwoordig een Happy Italy in, met spoorthema).

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with David Eerdmans 🇺🇦

David Eerdmans 🇺🇦 Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @DavidEerdmans

Jun 24
Goedemorgen vanuit Neurenberg op dag 2 van #langsTsjechischegrenzen. We hadden hier helemaal niet willen zijn, maar om 3u vannacht werd plots onze NightJet opgeheven hier... 🙄😖 Gelukkig nog een paar uurtjes kunnen slapen in een hotel...
Image
Image
Draadje van gisteren over onze reis met de nieuwe NightJet, die best comfy verliep tot er om 2u op de deur gebonkt werd dat we een uur later moesten wieberen.... 😖😖
Reden was dus dat er geen machinist was voor het deel dat uit Nederland kwam, en die ons deel verder naar München (en verder naar Innsbruck zou moeten brengen).
Read 14 tweets
Oct 30, 2023
Maar: welke gemeente heeft het hoogste aantal stations per inwoner? (Het Antwoord Zal Je (wellicht) Verbazen). 🤓
Bingo. Het Hogeland heeft 48.000 inw, maar tien(!) stations: Baflo, Bedum, Eemshaven, Roodeschool, Sauwerd, Uithuizen, Uithuizermeeden, Usquert Warffum, Winsum. Ofwel een station per 4800 inwoners.
Eindhoven bungelt helemaal onderaan deze lijst met slechts 2 (reguliere) stations voor 244.000 inwoners, dus een station per 122.000 inwoners.
Read 5 tweets
Jun 11, 2023
Goedemorgen. Op dag 16 van #zuidoostwaarts een episch nachttreinritje vanuit Chișinău min of meer op tijd aangekomen in Boekarest Gara de Nord. Zoals gebruikelijk niet enorm goed geslapen in de trein, dus eerst koffie nu. ImageImage
Als je wilt weten waarom dit zo'n episch treinritje was, check m'n tweets van gisteravond:
Gisteren is m'n trein omgespoord van breedspoor naar normaalspoor. Maar het zijn wel grootprofiel-rijtuigen die doorrijden naar Boekarest, in alle dimensies groter dan treinen 'bij ons'. Je ziet het verschil duidelijk tov de Roemeense rijtuigen die zijn aangekoppeld. ImageImage
Read 20 tweets
Jun 10, 2023
Goedemorgen. Laatste dag in Moldavië. Ik ben nog steeds in Gagaoezië, de autonome regio met een Turks volk en een eigen Turkse taal. In een dorpje verderop is een klein en stoffig museum over Gagaoezië, waar je die taal ook veel tegenkomt. ImageImageImageImage
Over de bijzondere status van Gagaoezië schreef ik gisteren al een paar tweets:
In tegenstelling tot de meeste Turkse volken is Gagaoezië niet islamitisch, maar orthodox christelijk. Elk plaatsje heeft wel een soortgelijk kerkje met shiny koepels. Image
Read 45 tweets
Jan 21, 2023
Precies dit. Nu Rusland maar wat stukken Oekraïne geven 'want anders kernoorlog' betekent dat Rusland voortaan alles kan eisen 'want anders kernoorlog'.
Natuurlijk is Georgië voortaan Rusland, want anders kernoorlog. Baltische Staten - ja, artikel 5 NAVO, maar willen we echt een kernoorlog riskeren voor die kleine landjes? De rest van Oekraïne - ach ja, Rusland had daar altijd al een claim op, en anders kernoorlog.
Polen - ze spreken er een Slavische taal, dus het hoort eigenlijk wel bij Rusland. En anders kernoorlog. Berlijn hoorde voorheen ook in de Russische invloedssfeer. En anders kernoorlog.
Read 4 tweets
Jan 21, 2023
De Interliner ("De Groene Streep") werd in 1994 geïntroduceerd als netwerk van snelle buslijnen tussen steden. Het was één van de eerste 'productformules' in het Nederlandse OV, en daarmee voorloper van huidige productformules als Qliner of U-link. Een draadje.
Snelbussen met een eigen 'merk' waren ook weer niet helemaal nieuw. Zo reed de Brabantse BBA in samenwerking met NS een 'sneltreinbus' tussen Oosterhout/Breda en Utrecht. En de Zuidooster had snelbussen in een grijze kleustelling i.p.v. het standaard-geel.
Bijzonder aan de Interliner was dat het als een gezamenlijk merk werd neergezet van voor snelle bussen van alle streekvervoerders samen. Deze innovatie kwam uit de koker van de VSN Groep, een (overheids)holding die sinds 1989 alle streekvervoerbedrijven in handen had.
Read 29 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us!

:(