İstanbul Sosyoloji Profile picture
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü

Jun 19, 2021, 17 tweets

Uzaklar yakınlaştı, hem saha teknikleri hem de taşıdığı malzemenin zenginliğiyle antropoloji sosyal bilimlerin her alanında kaçınılmaz bir başvuru kaynağı haline geldi.🏹

🪶İşte sosyal (kültürel) antropolojiyle ilgilenmek isteyenler için Türkçede yayımlanmış başlangıç kitapları!

1-Conrad P. Kottak'ın oldukça kapsamlı "Antropoloji: İnsan Çeşitliliğinin Önemi" kitabı; uygulamalı antropoloji, biyolojik antropoloji, arkeoloji, kültürel çeşitlilik ve dünya sistemi başlıklarında disiplinin görüş alanına giren bütün konuları ayrı ayrı ele alıyor. @BilgiYay

2-Thomas Hylland Eriksen ve Finn Sivert Nielsen'in "Antropoloji Tarihi" ise disiplinin ortaya çıkışından 2000'li yıllara kadar olan serüvenini genel hatlarıyla anlatan temel bir kaynak.

3-Aynı şekilde, Sibel Özbudun, Balkı Şafak ve Serpil Altuntek'in "Antropoloji" kitabı da oldukça geniş bir çerçevede, kuramlara ve önemli antropologlara müstakil bölümler ayırmak suretiyle disiplinin tarihini aktarıyor.

4-Serpil Altuntek'in hazırladığı "Yöntembilim Üzerine Antropolojik Okumalar" hem Boas ve Malinowski gibi kurucuların hem de Geertz, Spiro ve Marcus gibi 1980 sonrası antropoloji kuşağının yöntem konusunda kaleme aldıkları makaleleri bir araya getiriyor.

5-Fransız antropolojisinin son yıllardaki en önemli temsilcilerinden Marc Augé ve Jean-Paul Colleyn'in birlikte yazdıkları "Antropoloji" kitabı disiplinin araştırma tekniklerine, saha yaklaşımına ve geçirdiği dönüşümlere odaklanarak başlangıç düzeyinde bir değerlendirme sunuyor.

6-II. Dünya Savaşı sonrasında Radcliffe-Brown'ın halefi haline gelen Edward Evans-Pritchard'ın "Sosyal Antropoloji" kitabı ise disiplini daha çok İngiliz sosyal antropolojisinin önceliklerini ve özgünlüklerini ön plana çıkararak tanıtıyor.

7-John Monaghan ve Peter Just, Endonezya ve Meksika'da yaptıkları araştırmalardan derledikleri veriler eşliğinde, antropolojiyi diğer sosyal disiplinlerden farklı kılan unsurları ve antropologların zihinlerini en başından beri meşgul eden temel soruları ele alıyor.

8-Günümüzde gerçek anlamda "ilkel" topluluklar kalmadığına göre antropolojinin modern toplumların araştırılmasında giderek artan bu şöhretini nasıl açıklamak gerekir?
Marc Augé - "Çağdaş Dünyaların Antropolojisi"

9-Yine aynı soruya binaen, disiplin tarihinin en büyük isimlerinden Claude Lévi-Strauss’un 1986 ilkbaharında Tokyo’da sunduğu üç konferans metninden oluşan "Modern Dünyanın Sorunları Karşısında Antropoloji" kitabı oldukça zihin açıcı bir kaynak.

10-Lévi-Strauss’un İtalyan gazetesi La Repubblica için 1089-2000 yılları arasında kaleme aldığı 16 metinden oluşan "Hepimiz Yamyamız" kitabı da "ilkel" ve "modern" ayrımının kurmaca olduğuna dikkat çekerek antropolojinin çağdaş toplumlarda çalışmakta ehil olduğunu gösteriyor.

11-Bu çeviri eserlerin yanı sıra Türkiye'de antropoloji disiplinin gelişmesinde ve tanıtılmasında önemli bir rolü bulunan Bozkurt Güvenç'in "Kültürün abc'si" kitabı, kültür konusuna ilgi duyan araştırmacılar için kolay okunabilir denemelerden oluşuyor.

12-Sibel Özbudun ve Gülfen Uysal'ın sorular üzerinden disiplinin gelişimini ve araştırma konularını ele alan "50 Soruda Antropoloji" kitabı, antropolojinin Türkiye'deki durumuna ilişkin bir değerlendirme ile tamamlanıyor.

13-"Kültür Denen Şey", "antropolojinin gündeminde yer alan araştırma soruları ve yöntemlerini Türkiye üzerine çalışan sosyal bilimcilerin dikkatine sunmak ve buradan hareketle şekillenebilecek yeni sorulara ve tartışmalara ilham vermeyi” amaçlayan kolektif bir çalışmanın ürünü.

Elbette tarihi yüz yılı aşan bilimsel bir disiplini yalnızca bu kitaplarla kavramanın mümkün olmadığını, bu listenin uzatılabileceğini ve burada yer alan kitapların yalnızca "giriş" mahiyetinde olduklarını da akılda tutmak gerekir.🌱

Düzeltme: Bilgi Üniversitesi yayınları sehven yazılmış olup bu kitap, De Ki yayınları tarafından basılmıştır.

Sosyal Antropoloji’ye başlangıç kitapları paylaşımını arkadaşımız Sevde TUNÇBİLEK hazırladı.

Çok teşekkür ediyoruz.

Share this Scrolly Tale with your friends.

A Scrolly Tale is a new way to read Twitter threads with a more visually immersive experience.
Discover more beautiful Scrolly Tales like this.

Keep scrolling