İstanbul Sosyoloji Profile picture
Jun 19, 2021 17 tweets 5 min read Read on X
Uzaklar yakınlaştı, hem saha teknikleri hem de taşıdığı malzemenin zenginliğiyle antropoloji sosyal bilimlerin her alanında kaçınılmaz bir başvuru kaynağı haline geldi.🏹

🪶İşte sosyal (kültürel) antropolojiyle ilgilenmek isteyenler için Türkçede yayımlanmış başlangıç kitapları!
1-Conrad P. Kottak'ın oldukça kapsamlı "Antropoloji: İnsan Çeşitliliğinin Önemi" kitabı; uygulamalı antropoloji, biyolojik antropoloji, arkeoloji, kültürel çeşitlilik ve dünya sistemi başlıklarında disiplinin görüş alanına giren bütün konuları ayrı ayrı ele alıyor. @BilgiYay
2-Thomas Hylland Eriksen ve Finn Sivert Nielsen'in "Antropoloji Tarihi" ise disiplinin ortaya çıkışından 2000'li yıllara kadar olan serüvenini genel hatlarıyla anlatan temel bir kaynak.
3-Aynı şekilde, Sibel Özbudun, Balkı Şafak ve Serpil Altuntek'in "Antropoloji" kitabı da oldukça geniş bir çerçevede, kuramlara ve önemli antropologlara müstakil bölümler ayırmak suretiyle disiplinin tarihini aktarıyor.
4-Serpil Altuntek'in hazırladığı "Yöntembilim Üzerine Antropolojik Okumalar" hem Boas ve Malinowski gibi kurucuların hem de Geertz, Spiro ve Marcus gibi 1980 sonrası antropoloji kuşağının yöntem konusunda kaleme aldıkları makaleleri bir araya getiriyor.
5-Fransız antropolojisinin son yıllardaki en önemli temsilcilerinden Marc Augé ve Jean-Paul Colleyn'in birlikte yazdıkları "Antropoloji" kitabı disiplinin araştırma tekniklerine, saha yaklaşımına ve geçirdiği dönüşümlere odaklanarak başlangıç düzeyinde bir değerlendirme sunuyor.
6-II. Dünya Savaşı sonrasında Radcliffe-Brown'ın halefi haline gelen Edward Evans-Pritchard'ın "Sosyal Antropoloji" kitabı ise disiplini daha çok İngiliz sosyal antropolojisinin önceliklerini ve özgünlüklerini ön plana çıkararak tanıtıyor.
7-John Monaghan ve Peter Just, Endonezya ve Meksika'da yaptıkları araştırmalardan derledikleri veriler eşliğinde, antropolojiyi diğer sosyal disiplinlerden farklı kılan unsurları ve antropologların zihinlerini en başından beri meşgul eden temel soruları ele alıyor.
8-Günümüzde gerçek anlamda "ilkel" topluluklar kalmadığına göre antropolojinin modern toplumların araştırılmasında giderek artan bu şöhretini nasıl açıklamak gerekir?
Marc Augé - "Çağdaş Dünyaların Antropolojisi"
9-Yine aynı soruya binaen, disiplin tarihinin en büyük isimlerinden Claude Lévi-Strauss’un 1986 ilkbaharında Tokyo’da sunduğu üç konferans metninden oluşan "Modern Dünyanın Sorunları Karşısında Antropoloji" kitabı oldukça zihin açıcı bir kaynak.
10-Lévi-Strauss’un İtalyan gazetesi La Repubblica için 1089-2000 yılları arasında kaleme aldığı 16 metinden oluşan "Hepimiz Yamyamız" kitabı da "ilkel" ve "modern" ayrımının kurmaca olduğuna dikkat çekerek antropolojinin çağdaş toplumlarda çalışmakta ehil olduğunu gösteriyor.
11-Bu çeviri eserlerin yanı sıra Türkiye'de antropoloji disiplinin gelişmesinde ve tanıtılmasında önemli bir rolü bulunan Bozkurt Güvenç'in "Kültürün abc'si" kitabı, kültür konusuna ilgi duyan araştırmacılar için kolay okunabilir denemelerden oluşuyor.
12-Sibel Özbudun ve Gülfen Uysal'ın sorular üzerinden disiplinin gelişimini ve araştırma konularını ele alan "50 Soruda Antropoloji" kitabı, antropolojinin Türkiye'deki durumuna ilişkin bir değerlendirme ile tamamlanıyor.
13-"Kültür Denen Şey", "antropolojinin gündeminde yer alan araştırma soruları ve yöntemlerini Türkiye üzerine çalışan sosyal bilimcilerin dikkatine sunmak ve buradan hareketle şekillenebilecek yeni sorulara ve tartışmalara ilham vermeyi” amaçlayan kolektif bir çalışmanın ürünü.
Elbette tarihi yüz yılı aşan bilimsel bir disiplini yalnızca bu kitaplarla kavramanın mümkün olmadığını, bu listenin uzatılabileceğini ve burada yer alan kitapların yalnızca "giriş" mahiyetinde olduklarını da akılda tutmak gerekir.🌱
Düzeltme: Bilgi Üniversitesi yayınları sehven yazılmış olup bu kitap, De Ki yayınları tarafından basılmıştır.
Sosyal Antropoloji’ye başlangıç kitapları paylaşımını arkadaşımız Sevde TUNÇBİLEK hazırladı.

Çok teşekkür ediyoruz.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with İstanbul Sosyoloji

İstanbul Sosyoloji Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @iuefsosyoloji

Jun 10, 2023
Bugünün akademisinde nadiren karşılaşılan bir biliminsanı profiline sahip olan, birçok alanda birden uluslararası düzeyde usta olarak kabul edilen, ABD’li gelişimsel psikolog, karşılaştırmalı primatolog, dilbilimci ve antropolog Michael Tomasello’yu (“Mike”) yakından tanıyalım. Image
Tomasello, 18 Ocak 1950’de Florida’da doğdu. 1972’de Duke Üniversitesi’nde psikoloji lisansını aldı. Lisans sırasında aldığı “biyolojik psikoloji” dersine hayran kalmıştı. Mezuniyetinden sonra Georgia Üniversitesi’nde deneysel psikoloji doktora eğitimine başladı.
Tez konusu bebeklerin ilk sözcükleri idi. Konuya ilkin Piaget’nin perspektifiyle yaklaştı (Piaget hk: ). Araştırmaları onu psikodilbilim tartışmalarına itti. Bu bağlamda Bruner’in çok yönlü çalışmaları ilgisini çekti.
Read 39 tweets
Jun 9, 2023
📚📝
Bölümümüz bünyesinde, Darülaceze Vakfı @DarulacezeVakfi işbirliğiyle yaşlanma ve yaşlılık çalışmaları odaklı yeni bir akademik dergi yayın hayatına merhaba dedi: Senectus.

🔗Dergiyi çevrimiçi incelemek için:
iupress.istanbul.edu.tr/tr/journal/sen… ImageImage
Senectus sıkı bir hazırlık çalışmasının, sahadaki sivil aktörlerle yakın bir ilişki ve işbirliği arayışının ürünü.

İşbirliği ve destekleri için @DarulacezeVakfi’na, Vakıf Başkanı Sn Fatih R. Saraçoğlu’na, Belgin Turgay’dan başlayarak vakıf yönetim üyelerine çok teşekkür ederiz.
Hazırlık çalışmalarında bölüm öğretim üye ve yardımcıları özveriyle çalıştılar. Murat Şentürk @muratsenturke Hocadan başlayarak tüm arkadaşlarımıza, derginin A-Z’ya neşir sürecinin aksamaksızın yürütülmesini sağlayan Adem Başpınar @adembaspinar Hocaya çok teşekkür ederiz.
Read 4 tweets
Mar 3, 2023
💰📄🔓⛓️
Bugün kripto paralarla özdeşleşen Blockchain (Blok zincir) teknolojisi kripto para sisteminin dışında hayatın pek çok alanında kullanılıyor. Kripto paraların ortaya çıktığı 2008 yılından bu yana kullanım alanı gittikçe genişleyen bu teknolojiyi birlikte tanıyalım.
Aslında her şey 1991 yılında Stuart Haber ve W. Scott Stornetta isimli iki araştırmacının bir dokumanın orijinalliğini nasıl koruyabiliriz sorusuyla başlamıştı. Haber ve Stornetta, bir dokumanın orijinalliğini doğrulamak için ilk olarak onları bloklar halinde parçalamış >>>
>>> ardından bu blokları birbirlerine özel şifrelerle bağlamışlardı. İlk başta kulağa basit gelen bu şifreleme işlemi, aslında çok ince bir detay barındırıyordu: Haber ve Stornetta blokları birbirine bağlamak için şifreleri oluştururken bloklar içindeki bilgiyi kullanıyordu.
Read 50 tweets
Nov 25, 2022
✍️🔎
Tutkularını siyasete taşıyamamış başarılı bir bürokrat, yazar ve şair; bir asırlık ömrüyle Türkiye’ye tanıklık etmiş bir ismi, Ömer Cahit Kayra’yı (1917 - 30 Ocak 2021) birlikte tanıyalım.
👇👇👇 Image
“… O vakit İstanbul’daki Senegalli askerleri hayal meyal hatırlıyorum, bir de işgal İstanbul’unu.”

1917 yılında varlıklı bir ailenin, Tiflis muhaciri Ahıska Türkü bir anne ile Azerbaycan muhaciri bir babanın çocuğu olarak Trabzon’da dünyaya gelmiştir.
Kayra’nın ablaları ve abisinin çocukluk yılları Trabzon’da geçmiş ama ailenin bitmeyen göç çilesi 1916 yılında Rus işgalinin ardından tekrar başlamıştır. Böylece Kayra çocukluk yıllarını işgal İstanbul’unda geçirmiş, Kurtuluş Savaşı’na erken yaşta tanıklık etmiştir.
Read 90 tweets
Nov 23, 2022
✍️📌
Çarşamba Toplantıları'nın 48. oturumunda "Türkiye’de ve Dünya’da Haçlı Seferi Çalışmaları: Karşılaştırmalı Bir Tarihyazım İncelemesi" başlıklı konuşmasıyla Doğan Mert DEMİR'i @doganmertdemir dinliyoruz.. ImageImage
📝 "Haçlı olmanın nerede başlayıp nerede bittiği; bunun getirdiği hak ve sorumlulukların araştırılması alandaki akademik çalışmaların başlangıcı oldu. Omuzlara takılan Haç sembolüyle Kudüsü fethetmeyi amaçlayan kutsal bir görev olan Haçlı unvanı zamanla yozlaştı." Image
📝 "Konuşmamda başvuracağım Doğu ve Batı kavramlarını kullanırken Eric Hobsbawn’dan yararlanacağım. Batı kavramı, Hobsbawn’a göre “entelektüel bir kurgu”dur. Yani sınırları kesin olarak tayin edilebilecek coğrafyaya işaret etmez. Doğu'yu da bu şablon çerçevesinde kullanacağım." ImageImage
Read 5 tweets
Oct 21, 2022
🔎✍️🔗
The American Soldier (TAS)...

2. Dünya Savaşı’nda ABD ordusuna çok fazla asker alınması sonucunda orduda moral ve verimlilik gibi birtakım sorunların artması nedeniyle bu sorunların keşfedilmesi ve bunlara çözüm aranması amacıyla yürütülen bu çalışmayı tanıyalım...
👇👇👇
Sosyal bilimcilerin ordudaki incelemelerine ve bu incelemelerin bulgularına dayanan TAS, 1949-1950 yılları arasında yayımlanmıştır.
Samuel A. Stouffer öncülüğünde, sosyolog, psikolog ve istatistikçilerin yanı sıra askerî ve sivil personelin de aralarında bulunduğu büyük bir ekip çalışmasının ürünü olan TAS, ilk önemli disiplinlerarası çalışmalardan biri olarak nitelendirilmektedir.
Read 28 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us!

:(