İstanbul Sosyoloji Profile picture
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü

Jul 23, 2021, 12 tweets

Okumaya Giriş 101: Kitapların sonsuzluğu karşısında sınırlı insan ömrü nasıl örgütlenmeli?📚

İşte "Kitapları nasıl seçmeli?", "Nasıl okumalı?" ve "Okuma deneyimini nasıl zenginleştirmeli?" sorularına cevap veren, Türkçede yayımlanmış eserler.😎

"Okuma bir dostluk biçimidir. Ama en azından dostluğun samimi bir biçimidir. Bir ölüye, olmayan birine yönelik olması ona çıkarsız, neredeyse dokunaklı bir hava verir."
📍Marcel Proust'un kişisel okuma deneyimlerini ve okumaktan duyduğu hazzı anlattığı "Okuma Üzerine".

"Nereden başlayacağız? Bu devasa kaosu nasıl düzene sokup okuduğumuz şeyden alabileceğimiz en derin ve geniş hazzı alacağız?"
📍Virginia Woolf, 1926 yılında Britanya'daki bir okulda sunmak üzere kaleme aldığı "How Should One Read a Book?" yazısında bu sorunun peşine düşüyor.

Okumayı ondan daha iyi kim bilebilir?😎
📍Henüz on altı yaşında bir lise öğrencisiyken, gözleri artık görmeyen Borges'e kitap okuyarak okurluk kariyerine başlayan Alberto Manguel'den okuma üzerine üç önemli eser:
1-Okumanın Tarihi
2-Okumalar Okuması
3-Geceleyin Kütüphane

"Kitaplar hakkındaki konuşmalarımız gerçekte geniş ölçüde kitaplar hakkındaki başka konuşmalarla ilgilidir ve bu böylece sonsuza kadar gider."
📍Eco'nun yakın dostu Fransız edebiyatı profesörü Pierre Bayard'ın kışkırtıcı kitabı "Okumadığımız Kitaplar Hakkında Nasıl Konuşuruz?🤭

"Her metin okurun tepkisiyle bütünlenir, bir okurca alımlandığı an yaşamaya, soluk almaya başlar."
📍Türkiye'nin önemli dilbilimcilerinden Akşit Göktürk'ün "Okuma Uğraşı" kitabı, "alımlama estetiği" konusunda Türkçede öncü kabul ediliyor.

📍Filozof Damon Young'ın "Okuma Sanatı" kitabı ise "okumanın ne kadar keyifli bir uğraş olduğunu Virginia Woolf’un günlüklerinden Batman çizgi romanlarına kadar edebiyatın içinden birbirinden değerli örneklerle gözler önüne seriyor."

📍Mortimer Adler ve Charles Van Doren'in "Kitapları Nasıl Okumalı" kitabı okuma becerisini geliştirmeye yönelik dört bölümden oluşuyor:
1) Okumanın Boyutları
2) Üçüncü Düzey Okuma: Analitik Okuma Yapma
3) Farklı Türdeki Okuma Metinleri İçin Yaklaşımlar
4) Okumanın Nihai Amaçları

📍Kitap tasarımcısı Peter Mendelsund'un "Okurken Ne Görürürüz?" kitabı ise okuma deneyimine farklı bir açıdan yaklaşıyor, okuru "okurken zihninde olup bitenleri" incelemeye davet ediyor.

"Yine de masum okuma diye bir şey olmadığından, ne tür bir okuma yapmaktan suçlu olduğumuzu söylemeliyiz."
📍Fransız filozof Louis Althusser, "Kapital'i Okumak" için yazdığı bölümde okuma deneyimini tarihselleştirerek farklı bir boyuta taşıyor.

Elbette bu eserlerin yalnızca başlangıç mahiyetinde olduğunu ve okuma uğraşı gibi evrensel bir konuda yazılmış eserler listesinin uzatılabileceğini akılda tutmakta fayda var.💐

“Okumaya Giriş 101: Kitapların sonsuzluğu karşısında sınırlı insan ömrü nasıl örgütlenmeli?📚”paylaşımını arkadaşımız Ş. Sevde TUNÇBİLEK hazırladı.

Çok teşekkür ediyoruz.

Sevde arkadaşımızın sayfamıza katkıları sürecek.

İyi okumalar.

Share this Scrolly Tale with your friends.

A Scrolly Tale is a new way to read Twitter threads with a more visually immersive experience.
Discover more beautiful Scrolly Tales like this.

Keep scrolling