Okumaya Giriş 101: Kitapların sonsuzluğu karşısında sınırlı insan ömrü nasıl örgütlenmeli?📚
İşte "Kitapları nasıl seçmeli?", "Nasıl okumalı?" ve "Okuma deneyimini nasıl zenginleştirmeli?" sorularına cevap veren, Türkçede yayımlanmış eserler.😎
"Okuma bir dostluk biçimidir. Ama en azından dostluğun samimi bir biçimidir. Bir ölüye, olmayan birine yönelik olması ona çıkarsız, neredeyse dokunaklı bir hava verir."
📍Marcel Proust'un kişisel okuma deneyimlerini ve okumaktan duyduğu hazzı anlattığı "Okuma Üzerine".
"Nereden başlayacağız? Bu devasa kaosu nasıl düzene sokup okuduğumuz şeyden alabileceğimiz en derin ve geniş hazzı alacağız?"
📍Virginia Woolf, 1926 yılında Britanya'daki bir okulda sunmak üzere kaleme aldığı "How Should One Read a Book?" yazısında bu sorunun peşine düşüyor.
Okumayı ondan daha iyi kim bilebilir?😎
📍Henüz on altı yaşında bir lise öğrencisiyken, gözleri artık görmeyen Borges'e kitap okuyarak okurluk kariyerine başlayan Alberto Manguel'den okuma üzerine üç önemli eser:
1-Okumanın Tarihi
2-Okumalar Okuması
3-Geceleyin Kütüphane
"Kitaplar hakkındaki konuşmalarımız gerçekte geniş ölçüde kitaplar hakkındaki başka konuşmalarla ilgilidir ve bu böylece sonsuza kadar gider."
📍Eco'nun yakın dostu Fransız edebiyatı profesörü Pierre Bayard'ın kışkırtıcı kitabı "Okumadığımız Kitaplar Hakkında Nasıl Konuşuruz?🤭
"Her metin okurun tepkisiyle bütünlenir, bir okurca alımlandığı an yaşamaya, soluk almaya başlar."
📍Türkiye'nin önemli dilbilimcilerinden Akşit Göktürk'ün "Okuma Uğraşı" kitabı, "alımlama estetiği" konusunda Türkçede öncü kabul ediliyor.
📍Filozof Damon Young'ın "Okuma Sanatı" kitabı ise "okumanın ne kadar keyifli bir uğraş olduğunu Virginia Woolf’un günlüklerinden Batman çizgi romanlarına kadar edebiyatın içinden birbirinden değerli örneklerle gözler önüne seriyor."
📍Mortimer Adler ve Charles Van Doren'in "Kitapları Nasıl Okumalı" kitabı okuma becerisini geliştirmeye yönelik dört bölümden oluşuyor: 1) Okumanın Boyutları 2) Üçüncü Düzey Okuma: Analitik Okuma Yapma 3) Farklı Türdeki Okuma Metinleri İçin Yaklaşımlar 4) Okumanın Nihai Amaçları
📍Kitap tasarımcısı Peter Mendelsund'un "Okurken Ne Görürürüz?" kitabı ise okuma deneyimine farklı bir açıdan yaklaşıyor, okuru "okurken zihninde olup bitenleri" incelemeye davet ediyor.
"Yine de masum okuma diye bir şey olmadığından, ne tür bir okuma yapmaktan suçlu olduğumuzu söylemeliyiz."
📍Fransız filozof Louis Althusser, "Kapital'i Okumak" için yazdığı bölümde okuma deneyimini tarihselleştirerek farklı bir boyuta taşıyor.
Elbette bu eserlerin yalnızca başlangıç mahiyetinde olduğunu ve okuma uğraşı gibi evrensel bir konuda yazılmış eserler listesinin uzatılabileceğini akılda tutmakta fayda var.💐
“Okumaya Giriş 101: Kitapların sonsuzluğu karşısında sınırlı insan ömrü nasıl örgütlenmeli?📚”paylaşımını arkadaşımız Ş. Sevde TUNÇBİLEK hazırladı.
Çok teşekkür ediyoruz.
Sevde arkadaşımızın sayfamıza katkıları sürecek.
İyi okumalar.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Bugünün akademisinde nadiren karşılaşılan bir biliminsanı profiline sahip olan, birçok alanda birden uluslararası düzeyde usta olarak kabul edilen, ABD’li gelişimsel psikolog, karşılaştırmalı primatolog, dilbilimci ve antropolog Michael Tomasello’yu (“Mike”) yakından tanıyalım.
Tomasello, 18 Ocak 1950’de Florida’da doğdu. 1972’de Duke Üniversitesi’nde psikoloji lisansını aldı. Lisans sırasında aldığı “biyolojik psikoloji” dersine hayran kalmıştı. Mezuniyetinden sonra Georgia Üniversitesi’nde deneysel psikoloji doktora eğitimine başladı.
Tez konusu bebeklerin ilk sözcükleri idi. Konuya ilkin Piaget’nin perspektifiyle yaklaştı (Piaget hk:
📚📝
Bölümümüz bünyesinde, Darülaceze Vakfı @DarulacezeVakfi işbirliğiyle yaşlanma ve yaşlılık çalışmaları odaklı yeni bir akademik dergi yayın hayatına merhaba dedi: Senectus.
Senectus sıkı bir hazırlık çalışmasının, sahadaki sivil aktörlerle yakın bir ilişki ve işbirliği arayışının ürünü.
İşbirliği ve destekleri için @DarulacezeVakfi’na, Vakıf Başkanı Sn Fatih R. Saraçoğlu’na, Belgin Turgay’dan başlayarak vakıf yönetim üyelerine çok teşekkür ederiz.
Hazırlık çalışmalarında bölüm öğretim üye ve yardımcıları özveriyle çalıştılar. Murat Şentürk @muratsenturke Hocadan başlayarak tüm arkadaşlarımıza, derginin A-Z’ya neşir sürecinin aksamaksızın yürütülmesini sağlayan Adem Başpınar @adembaspinar Hocaya çok teşekkür ederiz.
💰📄🔓⛓️
Bugün kripto paralarla özdeşleşen Blockchain (Blok zincir) teknolojisi kripto para sisteminin dışında hayatın pek çok alanında kullanılıyor. Kripto paraların ortaya çıktığı 2008 yılından bu yana kullanım alanı gittikçe genişleyen bu teknolojiyi birlikte tanıyalım.
Aslında her şey 1991 yılında Stuart Haber ve W. Scott Stornetta isimli iki araştırmacının bir dokumanın orijinalliğini nasıl koruyabiliriz sorusuyla başlamıştı. Haber ve Stornetta, bir dokumanın orijinalliğini doğrulamak için ilk olarak onları bloklar halinde parçalamış >>>
>>> ardından bu blokları birbirlerine özel şifrelerle bağlamışlardı. İlk başta kulağa basit gelen bu şifreleme işlemi, aslında çok ince bir detay barındırıyordu: Haber ve Stornetta blokları birbirine bağlamak için şifreleri oluştururken bloklar içindeki bilgiyi kullanıyordu.
✍️🔎
Tutkularını siyasete taşıyamamış başarılı bir bürokrat, yazar ve şair; bir asırlık ömrüyle Türkiye’ye tanıklık etmiş bir ismi, Ömer Cahit Kayra’yı (1917 - 30 Ocak 2021) birlikte tanıyalım.
👇👇👇
“… O vakit İstanbul’daki Senegalli askerleri hayal meyal hatırlıyorum, bir de işgal İstanbul’unu.”
1917 yılında varlıklı bir ailenin, Tiflis muhaciri Ahıska Türkü bir anne ile Azerbaycan muhaciri bir babanın çocuğu olarak Trabzon’da dünyaya gelmiştir.
Kayra’nın ablaları ve abisinin çocukluk yılları Trabzon’da geçmiş ama ailenin bitmeyen göç çilesi 1916 yılında Rus işgalinin ardından tekrar başlamıştır. Böylece Kayra çocukluk yıllarını işgal İstanbul’unda geçirmiş, Kurtuluş Savaşı’na erken yaşta tanıklık etmiştir.
✍️📌
Çarşamba Toplantıları'nın 48. oturumunda "Türkiye’de ve Dünya’da Haçlı Seferi Çalışmaları: Karşılaştırmalı Bir Tarihyazım İncelemesi" başlıklı konuşmasıyla Doğan Mert DEMİR'i @doganmertdemir dinliyoruz..
📝 "Haçlı olmanın nerede başlayıp nerede bittiği; bunun getirdiği hak ve sorumlulukların araştırılması alandaki akademik çalışmaların başlangıcı oldu. Omuzlara takılan Haç sembolüyle Kudüsü fethetmeyi amaçlayan kutsal bir görev olan Haçlı unvanı zamanla yozlaştı."
📝 "Konuşmamda başvuracağım Doğu ve Batı kavramlarını kullanırken Eric Hobsbawn’dan yararlanacağım. Batı kavramı, Hobsbawn’a göre “entelektüel bir kurgu”dur. Yani sınırları kesin olarak tayin edilebilecek coğrafyaya işaret etmez. Doğu'yu da bu şablon çerçevesinde kullanacağım."
2. Dünya Savaşı’nda ABD ordusuna çok fazla asker alınması sonucunda orduda moral ve verimlilik gibi birtakım sorunların artması nedeniyle bu sorunların keşfedilmesi ve bunlara çözüm aranması amacıyla yürütülen bu çalışmayı tanıyalım...
👇👇👇
Sosyal bilimcilerin ordudaki incelemelerine ve bu incelemelerin bulgularına dayanan TAS, 1949-1950 yılları arasında yayımlanmıştır.
Samuel A. Stouffer öncülüğünde, sosyolog, psikolog ve istatistikçilerin yanı sıra askerî ve sivil personelin de aralarında bulunduğu büyük bir ekip çalışmasının ürünü olan TAS, ilk önemli disiplinlerarası çalışmalardan biri olarak nitelendirilmektedir.