Antoni Janer Torrens Profile picture
Sentipensant en #Llatí i #Grec, amb #etimocefalàlgia, #periodista polímat a @AraBalears i @sapienscat Χαλεπὰ τὰ καλά ("Les coses belles són difícils")

Jul 31, 2021, 10 tweets

Més #HistòriesOlímpiques. La carrera de la #marató és una aportació de l’esperit olímpic modern. Es començà a celebrar en els primers Jocs d’Atenes (1896) a proposta de l’historiador francès Michel Breal, col·laborador del baró de Coubertin, l’artífex de la restauració dels Jocs.

La intenció era retre un homenatge a #Filípides, el soldat atenès protagonista de la batalla de Marató, que significà la primera derrota dels perses contra els grecs a les Guerres Mèdiques (segle V aC).

La versió oficial diu que Filípides fou qui dugué la notícia als seus compatriotes. Així, recorregué els prop de 40 km que separen l’esplanada de Marató d’Atenes. En arribar a l’àgora exclamà: Νενικήκαμεν!” (“Hem guanyat!”). I acte seguit va caure mort al terra, extenuat.

Tanmateix, aquesta dramàtica gesta és una #FakeNews, ja que mescla diverses interpretacions dels fets narrats per #Heròdot. El pare de la història diu que Filípides recorregué una distància de 240 km en dos dies per demanar ajuda a Esparta (o sigui, no anà a Atenes).

Resulta, però, que a Esparta tenien les festes patronals, les Carneas, que coincidien amb la lluna plena i en les quals estava prohibit lluitar. Així, Filípides va haver de tornar a Marató amb la mala notícia.

Mentrestant, hauria estat un altre corredor qui feu els prop de 40 km des de Marató fins a Atenes per anunciar la victòria sobre els perses. I ell mateix hauria pronunciat: “Hem guanyat!”.

Amb el temps, la imaginació popular combinà ambdós episodis, atribuint així l’autoria de la gesta a Filípides. El 1879 la història seria immortalitzada en el poema titulat “Filípides”, de l’anglès Robert Browning.

Precisament aquest text inspiraria l’entorn del baró de Coubertin per instaurar la prova de la marató en els Jocs Olímpics de l’era moderna.

La distància definitiva de la prova de la marató (42,195 km) s’instaurà, però, als Jocs de Londres (1908). I no va ser per raons històriques, sinó perquè era la distància que separava el palau de Windsor de l’estadi de White City, el punt de sortida i d’arribada d’aquella cursa.

Share this Scrolly Tale with your friends.

A Scrolly Tale is a new way to read Twitter threads with a more visually immersive experience.
Discover more beautiful Scrolly Tales like this.

Keep scrolling