Serdar Cevher Profile picture
Teknik Analiz Eğitimleri /Açıklamalı Hisse Analizleri / #Trade Psikolojisi / #Trading Stratejileri / Davranışsal Finans

Aug 15, 2021, 25 tweets

1- Arkadaşlar herkese selam,
Ben bildiğiniz üzere düşen kırılımlarını pek sevmediğimi, işlemlerimde kullanmadığımı burda anlatmıştım. En son verdiğim #tkfen grafiğinde de düşen kırılımı gerçekleştirdikten sonra hissenin geri döndüğünü de son paylaşımlarımda göstermiştim.

2- Düşen kırılımlarını neden kullanmadığımı birkaç arkadaş da özelden sormuştu. Kısaca söylemem gerekirse, düşen kırılımlarında hisseye girdiğimizde, yön tersine dönerse, kontrol etmemiz zorlaşır.

3- Yani bu durumda Stop noktasını nereye koyacağız? Düşen çizgisinin altına mı? Yeni oluşan trend çizgisinin altına mı? Yoksa belli bir yüzdeye göre mi stop koyacağız?
Düşen çizgisinin altına koysak, gün geçtikçe stop noktası daha da aşağılara geleceğinden zarar da yükselir.

4- Belli bir yüzde koysak, bizi stoplatıp tekrar yükselebilir. Trend çizgisinin altına koysak, tekrar geri gelebilir vs.
Yani kısaca, kurduğunuz setup çalışmazsa, zarar beklediğinizden daha yüksek olabilir ve sermayeniz hızla eriyebilir.

5- Şimdi gelin, bu söylediğim olayı grafiklerle açıklayalım.
Örneğimiz #Netas hissesinden.
Tradingview’ın geri oynatma özelliğiyle hisseyi geçmişe alalım. Şöyle nispeten dik bir düşen çizdim. Düşen kırılmış ve üzerinde 3 gün kapanış yapmış.

6- Normalde bu kadar dik bir düşenin kırılımına girilmez ancak girdiğimizi varsayalım. Stopu nereye koyacağız? Düşen altına mı? Bu durumda yaklaşık %12 oranında zararı göze almanız gerek. Ancak bu risk yönetim kurallarına göre kabul edilebilir bir oran değil.

7- Hissenin en dibinin altına koysanız zarar daha da büyüyebilir. Bu da mantıksız.
Neyse fazla uzatmadan, böyle bir düşen kırılımında hisseye girseniz bakın neler oluyormuş?
Hisse düşenin altına gelmeden %15 daha düşmüş.

8- Peki aynı hisse üzerinden devam edelim.
Günleri ilerlettim ve aşağıdaki gibi bir düşen çizdim. Yeni düşen çizgisi nispeten daha yatay.
Düşen kırılmış ve yine üzerinde 3 gün kapanış yapmış. Burdan hisseye girsek stopu nereye koyacağız?

9- Aşağıya çizdiğim yatay trend çizgisinin altına stop koymak başta mantıklı geliyor. Ama oranın altı bile yaklaşık %8 zarara katlanmaya razıyız anlamına geliyor. Bu da aslında risk yönetim kurallarına göre yüksek bir zarar oranı.

10- Hadi stopu bu çizginin altına koyduk ve hisseye girdik diyelim. Bakalım ne olmuş?
Fiyat hem düşeni hem trend çizgisini aşağıya kırmış. Yine düşen kırılımında giriş stratejisi zararla sonuçlandı.

11- Peki Fiyat tekrar bu yatay trendin üzerine çıkarsa? “Trend kırıldı ama tekrar üzerine attı al” stratejisi çalışır mı?
(Not: Bu stratejinin yükselen trenddeki hisselerde çalışma olasılığı daha yüksektir. Düşen trendde çalışma olasılığı azalır.)

12- Hisse düşen trendde olduğundan bu tip bir breakout da hayal kırıklığı ile sonuçlanmış.

13- Yine aynı hissede düşen kovalamaya devam edelim.Aşağıdaki grafikte düşen eğimi biraz daha azaldı. Yine düşen kırılmış. Alçalan Takoz formasyonu da var. Ve yükselen bir trend yapmış.Mesela stopu bu yükselen trendin altına koyabiliriz. Trend altı günlük kapanışta stop olacağız

14- Olumlu görünen bu analize rağmen hisse trend altındaki açılıştan sonra neredeyse taban yapmış. Yani günlük kapanış beklesek alım yerimizden yaklaşık %7 zararla kapatacaktık. Hissenin güncel grafiği de aşağıda. Son düşüşten önce çarptığı direnci de kırmızı çizgiyle gösterdim.

15- Yani geçmişte destek çizgisi olarak çizdiğimiz yatay trend çizgisi direnç olarak karşımıza çıkmış.
Neyse sözü fazla uzatmayayım. Neden düşen kırılımlarında hisseye girmediğimi örneklerle anlatabilmişimdir umarım.

16- Peki hangi breakout stratejisi daha sağlıklıdır? Biraz da bundan bahsedeyim.
Yani kontrolü kolay, risk kazanç oranı yüksek breakout stratejileri neler olabilir?

17. Buna çok güzel bir örnek #ETHUSDT grafiğinden.
Aşağıya geçmişten 4 saatlik #ETHUSDT grafiğini koydum. Fiyatın oklarla gösterdiğim yerlerdeki tepkilerine dikkatle bakın.

18- Grafikte çizdiğim direnç çizgisi yataya yakın bir seviyede (hafif yukarı eğimli)
İşte bu çizdiğim direnç çizgisi, fiyat bu çizginin üzerindeyken artık destek görevi görür. Çünkü bu çizgi birden çok yerde fiyata tepki vermiş. Hem alttan hem üstten.

19- Ama grafiğin bu haliyle girersem, stopum çok aşağılarda kalır. Yani çizgini altını stop kabul edersem yaklaşık %8 zarara katlanmak zorunda kalırım. Stopumu bu çizgi altına koymam gerek çünkü stratejiyi bu çizgiye göre kurdum. Çizgi dirençti, artık destek oldu benim için.

20- Peki eğer bu yükselmiş seviyesinden giremeyeceğime göre ne yapmam gerek? Pullback beklemem gerek. Peki ya pullback gelmezse? Fiyat hızla yükselmeye devam ederse? O zaman yolu açık olsun der başka fırsatlara bakarım.

21- Peki ya çizginin üzerine çıktığında hemen girsek? Bu durumda da false breakout olma olasılığını gözardı etmiş oluruz. Tam olarak dirençten kurtulmadıkça aslında direnç kırılmış sayılmaz. Bazen fiyat böyle direnç çizgilerinde oyalandıktan sonra tekrar geri dönebilir.

22- Peki fiyat tekrar pullback yaptı diyelim. Direk mi gireceğiz? Hayır tabiiki. Fiyatın bu çizgiye tepkisine bakacağız. Bakın aşağıdaki grafikte destek çizgisi çalışıyor. Fiyat tekrar bu çizgiye tepki vermiş ve artık bu çizgi destek olarak çalışıyor.

23- Burdan girilseydi eğer stop seviyesi de çizginin hemen altı olacağından olası bir terse gitme durumunda zarar da düşük olacaktı. Ama fiyat geri dönmemiş ve yükselmeye devam etmiş. Trend sürülebilse iyi de kazanç bırakmış.

24- Evet arkadaşlar. Breakout (kırılım) stratejileri ile işlem yaparken, direnç çizgisinin mümkün olduğunca yatay olmasına ve fiyatın bu çizgiye tepkiler verip vermediğine dikkat edin. Başarılı olduğunda iyi kazançlar sağlanabilir ancak şunu da unutmayın.

25- Bir mal, en kolay direnç kırıldığında satılır, en kolay destek kırıldığında toplanır. Direnç kırılımlarına dikkat edin. Hisseyi toplayanlar, direnç kırıldı diye sizlerin kucağına mal yığmasın.

Herkese bol kazançlı bir hafta diliyorum…

Share this Scrolly Tale with your friends.

A Scrolly Tale is a new way to read Twitter threads with a more visually immersive experience.
Discover more beautiful Scrolly Tales like this.

Keep scrolling