Serdar Cevher Profile picture
Aug 15, 2021 25 tweets 7 min read Read on X
1- Arkadaşlar herkese selam,
Ben bildiğiniz üzere düşen kırılımlarını pek sevmediğimi, işlemlerimde kullanmadığımı burda anlatmıştım. En son verdiğim #tkfen grafiğinde de düşen kırılımı gerçekleştirdikten sonra hissenin geri döndüğünü de son paylaşımlarımda göstermiştim.
2- Düşen kırılımlarını neden kullanmadığımı birkaç arkadaş da özelden sormuştu. Kısaca söylemem gerekirse, düşen kırılımlarında hisseye girdiğimizde, yön tersine dönerse, kontrol etmemiz zorlaşır.
3- Yani bu durumda Stop noktasını nereye koyacağız? Düşen çizgisinin altına mı? Yeni oluşan trend çizgisinin altına mı? Yoksa belli bir yüzdeye göre mi stop koyacağız?
Düşen çizgisinin altına koysak, gün geçtikçe stop noktası daha da aşağılara geleceğinden zarar da yükselir.
4- Belli bir yüzde koysak, bizi stoplatıp tekrar yükselebilir. Trend çizgisinin altına koysak, tekrar geri gelebilir vs.
Yani kısaca, kurduğunuz setup çalışmazsa, zarar beklediğinizden daha yüksek olabilir ve sermayeniz hızla eriyebilir.
5- Şimdi gelin, bu söylediğim olayı grafiklerle açıklayalım.
Örneğimiz #Netas hissesinden.
Tradingview’ın geri oynatma özelliğiyle hisseyi geçmişe alalım. Şöyle nispeten dik bir düşen çizdim. Düşen kırılmış ve üzerinde 3 gün kapanış yapmış. Image
6- Normalde bu kadar dik bir düşenin kırılımına girilmez ancak girdiğimizi varsayalım. Stopu nereye koyacağız? Düşen altına mı? Bu durumda yaklaşık %12 oranında zararı göze almanız gerek. Ancak bu risk yönetim kurallarına göre kabul edilebilir bir oran değil. Image
7- Hissenin en dibinin altına koysanız zarar daha da büyüyebilir. Bu da mantıksız.
Neyse fazla uzatmadan, böyle bir düşen kırılımında hisseye girseniz bakın neler oluyormuş?
Hisse düşenin altına gelmeden %15 daha düşmüş. Image
8- Peki aynı hisse üzerinden devam edelim.
Günleri ilerlettim ve aşağıdaki gibi bir düşen çizdim. Yeni düşen çizgisi nispeten daha yatay.
Düşen kırılmış ve yine üzerinde 3 gün kapanış yapmış. Burdan hisseye girsek stopu nereye koyacağız? Image
9- Aşağıya çizdiğim yatay trend çizgisinin altına stop koymak başta mantıklı geliyor. Ama oranın altı bile yaklaşık %8 zarara katlanmaya razıyız anlamına geliyor. Bu da aslında risk yönetim kurallarına göre yüksek bir zarar oranı. Image
10- Hadi stopu bu çizginin altına koyduk ve hisseye girdik diyelim. Bakalım ne olmuş?
Fiyat hem düşeni hem trend çizgisini aşağıya kırmış. Yine düşen kırılımında giriş stratejisi zararla sonuçlandı. Image
11- Peki Fiyat tekrar bu yatay trendin üzerine çıkarsa? “Trend kırıldı ama tekrar üzerine attı al” stratejisi çalışır mı?
(Not: Bu stratejinin yükselen trenddeki hisselerde çalışma olasılığı daha yüksektir. Düşen trendde çalışma olasılığı azalır.) Image
12- Hisse düşen trendde olduğundan bu tip bir breakout da hayal kırıklığı ile sonuçlanmış. Image
13- Yine aynı hissede düşen kovalamaya devam edelim.Aşağıdaki grafikte düşen eğimi biraz daha azaldı. Yine düşen kırılmış. Alçalan Takoz formasyonu da var. Ve yükselen bir trend yapmış.Mesela stopu bu yükselen trendin altına koyabiliriz. Trend altı günlük kapanışta stop olacağız Image
14- Olumlu görünen bu analize rağmen hisse trend altındaki açılıştan sonra neredeyse taban yapmış. Yani günlük kapanış beklesek alım yerimizden yaklaşık %7 zararla kapatacaktık. Hissenin güncel grafiği de aşağıda. Son düşüşten önce çarptığı direnci de kırmızı çizgiyle gösterdim. Image
15- Yani geçmişte destek çizgisi olarak çizdiğimiz yatay trend çizgisi direnç olarak karşımıza çıkmış.
Neyse sözü fazla uzatmayayım. Neden düşen kırılımlarında hisseye girmediğimi örneklerle anlatabilmişimdir umarım.
16- Peki hangi breakout stratejisi daha sağlıklıdır? Biraz da bundan bahsedeyim.
Yani kontrolü kolay, risk kazanç oranı yüksek breakout stratejileri neler olabilir?
17. Buna çok güzel bir örnek #ETHUSDT grafiğinden.
Aşağıya geçmişten 4 saatlik #ETHUSDT grafiğini koydum. Fiyatın oklarla gösterdiğim yerlerdeki tepkilerine dikkatle bakın. Image
18- Grafikte çizdiğim direnç çizgisi yataya yakın bir seviyede (hafif yukarı eğimli)
İşte bu çizdiğim direnç çizgisi, fiyat bu çizginin üzerindeyken artık destek görevi görür. Çünkü bu çizgi birden çok yerde fiyata tepki vermiş. Hem alttan hem üstten.
19- Ama grafiğin bu haliyle girersem, stopum çok aşağılarda kalır. Yani çizgini altını stop kabul edersem yaklaşık %8 zarara katlanmak zorunda kalırım. Stopumu bu çizgi altına koymam gerek çünkü stratejiyi bu çizgiye göre kurdum. Çizgi dirençti, artık destek oldu benim için.
20- Peki eğer bu yükselmiş seviyesinden giremeyeceğime göre ne yapmam gerek? Pullback beklemem gerek. Peki ya pullback gelmezse? Fiyat hızla yükselmeye devam ederse? O zaman yolu açık olsun der başka fırsatlara bakarım.
21- Peki ya çizginin üzerine çıktığında hemen girsek? Bu durumda da false breakout olma olasılığını gözardı etmiş oluruz. Tam olarak dirençten kurtulmadıkça aslında direnç kırılmış sayılmaz. Bazen fiyat böyle direnç çizgilerinde oyalandıktan sonra tekrar geri dönebilir.
22- Peki fiyat tekrar pullback yaptı diyelim. Direk mi gireceğiz? Hayır tabiiki. Fiyatın bu çizgiye tepkisine bakacağız. Bakın aşağıdaki grafikte destek çizgisi çalışıyor. Fiyat tekrar bu çizgiye tepki vermiş ve artık bu çizgi destek olarak çalışıyor. Image
23- Burdan girilseydi eğer stop seviyesi de çizginin hemen altı olacağından olası bir terse gitme durumunda zarar da düşük olacaktı. Ama fiyat geri dönmemiş ve yükselmeye devam etmiş. Trend sürülebilse iyi de kazanç bırakmış. Image
24- Evet arkadaşlar. Breakout (kırılım) stratejileri ile işlem yaparken, direnç çizgisinin mümkün olduğunca yatay olmasına ve fiyatın bu çizgiye tepkiler verip vermediğine dikkat edin. Başarılı olduğunda iyi kazançlar sağlanabilir ancak şunu da unutmayın.
25- Bir mal, en kolay direnç kırıldığında satılır, en kolay destek kırıldığında toplanır. Direnç kırılımlarına dikkat edin. Hisseyi toplayanlar, direnç kırıldı diye sizlerin kucağına mal yığmasın.

Herkese bol kazançlı bir hafta diliyorum…

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Serdar Cevher

Serdar Cevher Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @gscevher

Apr 23
1- Herkese Merhaba,
Teknik Analiz ve Price Action ile ilgili uzun zamandır paylaşmayı planladığım ve çok faydalı olacağına inandığım eğitim serimizin 1. Zinciri ile yeniden birlikteyiz.
Konumuz: Market Yapısındaki Kırılımlar: BOS – MSB – CHOCH
2- Nedir bu “BOS – MSB – CHOCH” ?
Öncelikle Açılımlarını yazalım:
BOS: Break of Structure
MSB: Market Structure Break
CHOCH: Change of Character
3- Bundan önceki Price Action Eğitim zincirimizde Market Yapısını, Dalga Yapılarını, Trendleri, Trend Dönüşlerini vs ayrıntılı olarak anlatmıştım.
Bu Zincir ve devamındaki zincirlerde asıl üzerinde duracağım konu CHOCH. Yani Fiyattaki karakter değişimi.
Read 46 tweets
Nov 1, 2023
1- Dostlar Herkese Yeniden Merhaba,
Arz ve Talep Bölgeleri ile ilgili Eğitim serimizin 3. Bölümünde yeniden birlikteyiz.
Bu eğitim serisinde, Arz ve Talep Bölgelerini kullanarak işleme girmenin zorluklarından ve bu bölgelere yapılan fiyat manipülasyonlarından bahsedeceğiz.
2- Ayrıca son olarak da, bu bölgelerdeki fiyat manipülasyonlarına (yani likidite hareketlerine) karşı hatalı işlem yapma olasılığını azaltabilecek bazı yöntemlere değineceğim.

Hadi başlayalım.
3- Arz-Talep Bölgeleri ile ilgili önceki 2 eğitim serilerini okuduysanız fark etmişsinizdir. Paylaştığım grafiklerdeki fiyat hareketleri, nispeten temiz hareketlerdi. Yani fiyatın Arz veya Talep bölgesine uğramasıyla fiyat çok fazla oyalanmadan ya düşüyor ya da yükseliyordu.
Read 47 tweets
Oct 14, 2023
1- Dostlar Yeniden Herkese Merhaba,
Arz ve Talep Bölgeleri ile ilgili eğitim serisinin 2. Bölümüyle yine birlikteyiz.
Konumuz: Arz ve Talep Bölgelerinin Belirlenmesi aşamasında dikkat edilmesi gereken hususlar.
2- Grafiklerde Arz ve Talep Bölgelerini belirlerken en çok dikkat etmeniz gereken hususlardan biri, hatta en önemlisi, analiz yaptığınız enstrümanda hakim trendi, bir başka deyişle market yapısını doğru belirlemektir.
Peki hakim trendi belirlemek neden önemli?
3- Çünkü bir işlemde ne kadar hakim trend yönünde pozisyon alırsanız, işlem başarı şansınız o kadar yüksek olur. Bu nedenle, bir yükseliş trendinde Talep Bölgelerini, Düşüş Trendlerinde de Arz Bölgelerini belirleyip bu bölgelere göre işlem almanız gerekir.
Read 42 tweets
Oct 12, 2023
1- Sevgili Dostlar,
Grafiklerde gördüğünüz fiyat hareketlerini daha iyi anlamanızı ve yapacağınız işlemlerde işlem başarı oranınızı artırmanızı sağlayacak yepyeni bir eğitim dizisi ile yeniden birlikteyiz.
Konumuz: Arz ve Talep Bölgeleri
İngilizce adıyla: Supply And Demand Areas
2- Arz ve Talep Bölgeleri ile ilgili olarak başlangıçta toplam 4 adet eğitim dizisini arka arkaya paylaşacağım.
Eğitim dizisinin sonuncu yani 4. bölümünde ise, paralı eğitimlerde bile bulamayacağınız bir alım satım tekniğinden bahsedeceğim.
3- Tabii ki bu tekniği öğrenmeden önce, Arz ve Talep Bölgelerinin mantığının ne olduğunu anlamanız oldukça önemli.
O yüzden, konuyu dağıtmadan, mümkün olduğunca konunun özüne dalarak bu bölgelerin çalışma mantığını sizlere aktarmaya çalışacağım.
Read 47 tweets
Aug 1, 2023
1- Yeniden Herkese Merhaba,
Finansal Piyasalarımızda tabiri caizse dikenli bir gül bahçesi olan Vadeli İşlemler ve Opsiyon Piyasasına (VİOP) yavaştan giriş yapıyoruz.
Tabii ki VİOP’un ne olduğuna dair uzun uzun tanımlarla ve gereksiz ayrıntılarla sizi boğmayacağım.
2- Şimdilik sadece, bu bahçenin kapısından içeriye göz ucuyla bakacak ve içerisinde nasıl fırsatların ve risklerin olduğunu size özet halinde anlatmaya çalışacağım.
VİOP’u anlatırken de, diğer türev araçlardan ziyade sadece hisse senetlerinin vadeli sözleşmelerinden bahsedeceğim.
3- Yani fazla kafa karıştırmaması için, döviz, endeksler, kıymetli maden, paritelere vs girmeyeceğiz.
Zaten hisse senetlerinin vadeli sözleşmelerinin işleyişini anladığınızda, diğerlerini de kendiniz rahatlıkla çözersiniz.
Read 36 tweets
Oct 23, 2022
1- Merhaba Dostlar,
Likidite konseptinin üçüncü Eğitim Zinciri ile yeniden birlikteyiz.
Bu Eğitim Zincirinde anlatacağım kavramlar, “OLD HIGHS – OLD LOWS”.
Yani kelime anlamıyla Eski Tepe ve Eski Dipler.
2- Önce bu “OLD HIGHS – OLD LOWS” un grafiklerde nasıl göründüğüne bakalım.
Aşağıdaki grafikte okla gösterdiğim yerler birer Old Highs ve Old Lows’dur. Yani geçmişte fiyat bir seviyeye inmiş (veya çıkmış) ancak devam eden süreçte o seviyeye gelmeden dalgalanmaya başlamıştır. Image
3- Peki böyle bir grafikte likidite nasıl oluşur?
Örneğin OLD LOWS’dan bakalım. Yani Eski dipten.
Fiyat bir düşüş trendinden sonra bir dip yaparak yatayda inişli çıkışlı dalgalar yapmaya başlar.
Aşağıdaki grafikteki gibi yani: Image
Read 38 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us!

:(