Anders Lindberg Profile picture
Presschef på LKAB

Aug 24, 2021, 11 tweets

Fram till 1978 var det i Sverige förbjudet för kvinnor att jobba som gruvarbetare under jord. Borraren Ing-Marie Lundmark var den första, här fotad 1979. Nedan en tråd om andelen kvinnor på LKAB. 📷: Börje Rönnberg

Läs gärna Ing-Marie Lundmarks egna minnen och reflektioner i en intervju gjord av min kollega @kajsalind i vår personaltidning 2015. ”Jag gjorde bara det jag själv tyckte lät spännande”.

Kvinnor hade jobbat i bolaget sedan tidigare, med tex städning och i restauranger. Här är Kirunaförvaltningens första kvinnliga chaufför, Terttu Immonen, i sin Volvo Duett 1962. Först 1963 fick LKAB dispens från förbudet så hon kunde köra även under jord. 📷: Kalevi Korpimäki.

Företagssköterskan Britta Vallin (senare Lindsköld) blev ”Syster Britta” med hela LKAB i Kiruna, eftersom hon träffade alla medarbetare vid hälsokontrollerna. Här på 586-metersnivån 1969.
📷: Börje Rönnberg

I produktionen ovan jord jobbade 1978 flera kvinnor. Här 6293 Pålsson, 6141 Sirkka och 6142 Vironen i Kirunas kulsinterverk. (Bara anställningsnumren finns noterade på bilden, inga förnamn.) 📷: Börje Rönnberg.

Man ska inte glömma det tunga arbete som utfördes i hemmen, speciellt de tidiga åren, som var en förutsättning för arbetet i gruvorna. Barn sköttes, ved och vatten bars, kläder tvättades för hand, mat lagades. I början i eländiga bostäder. 📷: Borg Mesch

För en större inblick i kvinnornas liv och arbete i vardagen i Kiruna rekommenderar jag Helen Doktares bok ”I bergets skugga”, med illustrationer av Sanne Sihm.

Kiruna var i början på 60-talet ”kvinnofattigt”, det gick 842 kvinnor på 1000 män. LKAB presenterade 1962 en rapport med förslag på yrken inom gruvnäringen som man då tyckte skulle passa kvinnor, bland annat kranförare, svetsare och borrmaskinsreparatör.

Det hände inte jättemycket, inte ens efter lagändringen 1978. Andelen kvinnor ökade väldigt långsamt. Kultur, värderingar och synen på gruvarbete spelade säkert roll (och vi är inte färdiga där). Men under 2000-talet har det gått bättre, se grafik (med kapad y-axel).

Fortfarande är andelen kvinnor i själva bergarbetet lägre, men de blir stadigt fler. Läs tex om Anita Ylivainio som bytte från jobb inom handeln till laddare i Svappavaara. lkab.com/sv/karriar/mot…

Slut tråd.

Jag måste korrigera mig lite. Förbudet mot kvinnor i gruvarbete kom 1900. I äldre tider hade så kallade gruvpigor arbetat länge och hårt i svenska gruvor. Matnyttig och intressant info om dem här: sverigesradio.se/artikel/4206290

Share this Scrolly Tale with your friends.

A Scrolly Tale is a new way to read Twitter threads with a more visually immersive experience.
Discover more beautiful Scrolly Tales like this.

Keep scrolling