#Facit, İsveç'in küçük bir şehrinde kurulmuş ve 1932'de ilk 10 basamaklı mekanik hesap makinesini üretmiş bir şirket. X-Y-Z jenerasyonları bilmez; standart hesap makineleri 70'lerde gelmiş bir icat, öncesi işte hep bu facitler.
Makineleri dünya çapında başarılı olunca, Facitman isimli bir maskot bile yaratıyorlar. 100 ülkede ofisleri var ve sektörün "selpağı" oluyorlar... Taa ki 60'ların sonuna kadar.
O sıralarda küresel bir elektronik devi haline gelmeye başlayan Japonlar yeni icat çıkarıyorlar: #elektronik hesap makinesi. Facit bu yeniliğin farkında, günümüzün Sharp 'ıyla ortaklık yapıp bunu da satmaya çalışıyor. Fakat üretici Japonlar akıllanıp kendi yollarına gidiyorlar.
Yeni teknolojinin üstünlüğünü kabul etmekte zorlanan şirket, Ar-Ge'sini ve tüm üretim hattını çevirmek yerine, eskiye talebin devamını umuyor. Ve sadece birkaç yılda, açık ara lideri olduğu pazarı kaptırıyor.
🔭 -Facit Tuzağı- (Facitfällan) nedir?
Sektörün lideri bir şirket; parası bol, olanağı var, mühendisleri, Ar-Ge'si, dağıtım şebekesi ve servis ağı var. Lakin "vizyon" eksikse, yenilmek garanti. Gücünün devamına bağnaz inanç; bir tuzak.
Nokia, Xerox, Blockbuster, Kodak, Yahoo, Atari, Netscape, Toys R Us ve Facit... tarih, dünyayı titretip süpernova sonrası kısa sürede beyaz cüceye dönüşmüş yıldızları hep yazacak. Vista (perspektif), kalıcılık için ilk gerek şart...
Bonus:
80'leri ve hatta 90'ların başlarını hatırlayanlar, bu makineleri bakkallarda, muhasebecilerde ve banka şubelerinde mutlaka görmüşlerdir. Nasıl kullanıldığına dair bir video:
Share this Scrolly Tale with your friends.
A Scrolly Tale is a new way to read Twitter threads with a more visually immersive experience.
Discover more beautiful Scrolly Tales like this.