Hasan Mert Kaya Profile picture
Editör | Yazar | Dinler Tarihi | Efemera | Kent Hafızası & İstanbul | Anadolu ve Ortadoğu | Seyyah

Jan 7, 2022, 23 tweets

Boğaziçi’nin küçük sahil mescitleri

İstanbul Boğazı’nın iki yakasını birer yüzük taşı gibi süsleyen sahil mescitleri içinde Defterdar İbrahim Paşa Camii bahçesi, manzarası ve rengiyle hemen ayırt edilir. Defterdarburnu Camii ya da İhmal Paşa Camii adıyla da bilinir.+

Muallim Naci Caddesi’nden aşağı doğru inen yoluna servi ağaçları eşlik eder. İlk yapımı 1611 yılına tarihlenen cami II.Mahmud, II.Abdülhamid ve Cumhuriyet döneminde 1941’de ciddi onarımlar görmüş. 2011’de tekrar bir restorasyondan geçmiş.

İstanbul’un az bilinen, saklı güzelliklerindendir Defterdar İbrahim Paşa Camii.

Hazinesindeki isimsiz mezar taşları ve minaresiyle konuşan şu servi ağacı ile gizli bir bahçedir burası.

Kuruçeşme sahilinde bulunan bir diğer mescit ise 1740 yılına tarihlenen Tezkireci Osman Efendi Camii. Altında bir çeşme, bir de manav var:)

Kuruçeşme’den devamla Arnavutköy’e gelince solda Tevfikiye Camii çıkar karşınıza. Şu an restorasyonda olan cami 1832 - 1838 yılları arasında inşa edilmiş. Yazın avlusundaki banklardan enfes bir Boğaz manzarası sunar.

Arnavutköy sonrasında Bebek Parkı içinde Mimar Kemaleddin’in muhteşem eseri Bebek Camii sahilin süsüdür. İskelenin hemen yanındaki caminin yapım tarihi 1913 ve daha önceden Nevşehirli Damat İbrahim Paşa’nın yaptırdığı bir caminin yerine yapılmış. Resmi adı Hümayun-u Abad Camii.

Bu arada Bebek Parkı’nın içinde bu Gümrük Muhafaza Karakolu ne iş yapar anlayabilmiş değilim:)

Ve Bebek - Rumelihisarı arasında bulunan, ilk yapımı 17.yy’ın ilk yarısına tarihlenen, banisi Nişancıbaşı Sıdkı Ahmet Paşa olan Kayalar Mescidi. Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nde buradan söz eder ve İsmail Maşuki’ye ait bir makam kabrinin de burada bulunduğunu nakleder.

Kayalar Mescidi küçük bir mekan ama hikayesi çok ve hafızası da oldukça yüklü. 16.yy’da buranın sahilinde haydutlar mekân tutarmış. 17.yy’da ise gemicilerin dostu olan ve Akkirman’dan İstanbul’a gelen ve mescid civarına yerleşen Durmuş Dede aklıma ilk gelen örneklerden.

Kayalar Mescidi iç mekan ve detay

Rumelihisarı Hacı Kemaleddin Camii. Eskiden bulunan mescit yerine Sultan I.Mahmud tarafından 1743’te inşa ettirilmiş.

Yine Rumelihisarı’da, meşhur Perili Köşk’ün komşusu 1712 tarihli Ali Pertek Camii

Ali Pertek Camii haziresinden ve çeşmesinden:

Baltalimanı’nda gariban kalmış bir mescid; Serhazin Süleyman Ağa Camii. Aslında yapımı 15.yy’a dayanıyor. Semte adını veren meşhur Baltaoğlu Süleyman Bey yaptırmış ilk. 1826 yılı tamirinde şekli değişmiş, 1960’ta yapılan onarım vs ile de tüm tarihi dokusunu, özelliğini yitirmiş:(

Emirgan’da Hamid-i Evvel Camii. 1781 yılında Sultan I.Abdülhamid tarafından çok sevdiği ama erken yaşta ölen şehzadesi Mehmed ve onun annesi Hümâşah Hatun için yaptırmış bu sahil camiini.

Cami ve etrafından görünümler

Ve işte çoook sevdiğim, içi ayrı dışı ayrı sevimli olan Yeniköy sahilinin yüzük taşı Osman Reis Mescidi. 1635 yılında yapılan mescid bugün İstanbul’un en güzel yalılarına komşu bir konumda.

Mescidin kavisli giriş kapısı

Osman Reis’in mihrabı

Üst kattaki kadınlar bölümünden enfes bir istif: Ya Hazreti Bilal-i Habeşi

Osman Reis Mescidi İstanbul’da gitmeyi en sevdiğim mescitlerden. Küçücük ama içi huzurla dolu:)

Dış cephesi siding kaplı İstinye Mahmut Çavuş Camii’ne de bir selam verip, Anadolu yakası sahil mescitlerine de yarın devam edelim nasipse.

V’esselam😊🌿

Share this Scrolly Tale with your friends.

A Scrolly Tale is a new way to read Twitter threads with a more visually immersive experience.
Discover more beautiful Scrolly Tales like this.

Keep scrolling