Derin Düşünce.Org 🇹🇷🇦🇿🇵🇸🇬🇧🇫🇷🇧🇷🇷🇺🇺🇦 Profile picture
Kelimeler kirlenirse hiçbir şey temiz kalamaz. Derin Lügat'ı indir, oku, paylaş...

Mar 8, 2022, 24 tweets

Yeni silsile (#FLOOD): Ukrayna Savaşı'nda Erdoğan kimin tarafını tutmalı? Küreselcilerin ve siyonistlerin desteklediği Zelensky mi yoksa Çeçenistan'da, Suriye'de ve Libya'da soykırım yapan Putin mi?

#Ukrayna #putin #UkraynaRusyaSavası #kiev #moskova

Amerika'ya ve İsrail'e kafa tutuyor(!) diye kimileri uzun süre Humeyni ve saz arkadaşlarını destekledi. Yurt dolabına Humeyni posteri asan öğrencilerimiz az değildi. Ama “düşmanımın düşmanı…” diyerek tepki vermek zekâ alâmeti mi gerçekten?

Türkiye'de sürekli Putin güzellemesi yapan bir güruh türedi. Bu gece biraz Putin'i konuşalım. Zira Zelensky-mafya ilişkisini ve bu soytarının ülkesini aptalca savaşa sürüklediğini daha önce yazmıştık.

Putin, 16 Ağustos 1999'da Başbakan olarak onaylandı. Yeltsin onu halefi olarak seçti ve Putin istihbaratı kontrolü altına aldı. Ama yine de seçimlere katılması gerekiyordu ama halk tarafından bilinmiyordu. Destek oranı %5'ten azdı.

2-3 hafta sonra bombalı saldırılar başladı. Moskova, Volgodonsk, Buinaksk'ta konutlar havaya uçtu. 350'den fazla insan öldü, 1730 kişi yaralandı. Putin Çeçen teröristleri suçladı ve Çeçenistan'a askerî operasyon başlattı.

... Ve kazandı. Savaşta muzaffer bir askeri lider imajı inşa etti. Rus milleti her millet gibi muzaffer askeri liderleri sever. Çeçen direnişinin büyük ölçüde ezilirken Putin başkan oldu. (Çeçenistan'daki iki savaş sırasında 300.000 sivil öldü)

Ama bu saldırıları gerçekten kimin organize ettiğine dair bazı şüpheler vardı. Neden?

Mesalâ Ryazan'daki saldırı: Alexey Kartofelnikov adlı tanık konutlarının yakınında park edilmiş garip beyaz bir araba fark etti. Araçtan inen adamlar birkaç çuval alıp evin bodrum katına getirmişti.

Halk polisi aradı. Polis geldi ve bir fünye ile şeker torbaları içinde beyaz bir toz buldu. Binada oturanlar tahliye edildi ve polis uzmanları çantaların patlayıcı madde içerdiğini söyledi. Ertesi gün bütün gazeteler bu haberi yazdı. (Putin o tarihe gazeteleri susturamıyordu)

Başbakan Putin, bir terör saldırısını önledikleri için onları tebrik etti. Aynı gece polis iki şüpheliyi tutukladı. Tesadüf(!) ikisi de FSB (Rus gizli servisi) kimliklerini gösterdiler. Moskova FSB merkezi polisi aradı ve ajanlarını serbest bırakmasını emretti.

Ertesi gün Putin farklı bir versiyon verdi. Bunların sadece eğitim olduğunu söyledi. FSB terör saldırılarını nasıl önleyeceğini öğreniyordu ve bu torbalarda normal şeker vardı. Fünyeler sahteydi(!)

Bir çok insan yutmadı. Ama Rus uçakları çoktan Grozni'yi haritadan silmeye başlamıştı. Ardından gelen başarılı işgal, seçim dengesini tamamen değiştirdi. Ağustos 1999'da seçmenlerin %3'ü Putin'e oy verecekti; 2000'de %53 oldu bu rakam. Askerî zafer seçim daima iyi bir kozdur.

Putin'in metodu çalışıyordu yani kan dökerek seçim kazanmak mümkündü. O halde işe yarayan bir yöntemi değiştirmek için sebep yoktu...

2010'larda Putin popülerliğini kaybediyordu. 2011 parlamento seçimlerinde dolandırıcılık, Putin'in iktidara gelmesinden bu yana görülen en büyük sokak protestolarını tetikledi. Bu kötü bir işaretti. Ekonomi iyi gidiyor, yaşam kalitesi yükseliyordu. Ama halk kızgındı.

Sokak protestoları siyasallaşmış/fanatik bir azınlık gibi görünebilir. Ama sessiz çoğunluk bu protestoları destekledi. Putin federal TV'nin naklen yayınında konuşma yapmak için bir boks maçına geldi. Ama alkış umarken milyonlarca insan Putin'i yuhaladı!

Bu ağır bir darbeydi. Muzaffer bir askeri lider olarak iktidara geldi. Ama 11 yıl sonra, halk onu yuhaladı. Alay konusu oldu. Bu yüzden tekrar ciddiye alınmak için acilen harekete geçmesi gerekiyordu.

Meşruiyetini başlangıçta askeri bir zaferle inşa etmişti; öyleyse neden tekrar yapmasındı? Böylece Rusya her yerde (kolay) savaşlara girdi: Suriye, Ukrayna, Afrika... Yani iç politikanın anahtarı Rusya'dan çok uzaklardaydı...

Yani Ukrayna Savaşı sadece Ukraynalılara ve Batılılara karşı yapılmıyor. Rus halkı ve muhalif fikirler de hedefte...

Ruslar gibi biz de karıştırıyoruz: Bugünkü Rusya, Sovyetler Birliği kadar güçlü değil. Sovyetler Birliği'nde mühendis ve bilim adamı değerliydi. Oysa modern Rusya rüşvet ile çürüyor. Teknolojik olarak İsviçre, Almanya ve İtalya'ya göbekten bağımlılar.

Amerikan ve Fransız Enerji şirketleri olmasa, Batı bankaları fonlamasa Rusya kendi petrolünü çıkartamaz; ham petrolünü rafine edemez. Muazzam petrol yataklarına sahip bu ülke, benzin sıkıntısından krize girebilir. (Bir zamanlar İran'da olduğu gibi)

İşte bu kırılgan iç dengeyi korumak için Putin'e küçük bir zafer lazımdı Ukrayna'da. 48 saatte bitecek; en fazla Donbas veya Kırım gibi ufak bir şey.

Fakat gerçek savaş ile savaş müsameresi arasında bir fark vardır. Gerçek savaşta her şey çok basittir ama en basit şey bile çok zordur...

Putin gerçek savaşı seçti. Ama gerçek savaş, seçime meze edilecek bir müsamere değildir. Putin'in generalleri savaşmayı bilen adamlar değiller. Bunlar ancak birbirinin kuyusunu kazan, başkalarının işlerinde yanlışları bulan adamlar. Bu yüzden Ukrayna savaşı Putin'i devirebilir.

Vesselâm :)

Share this Scrolly Tale with your friends.

A Scrolly Tale is a new way to read Twitter threads with a more visually immersive experience.
Discover more beautiful Scrolly Tales like this.

Keep scrolling