Yeni silsile (#FLOOD): Ukrayna Savaşı'nın Türkiye'ye faydaları...
"Savaşın faydası olur mu?" demeyin; savaş, deprem salgın hastalık gibi kriz dönemlerinde büyük devletler stratejik kriz masası kurarlar. Amaç? Bu beklenmedik durumdan çıkan fırsatları değerlendirip meydana gelen zararı tazmin etmek; Hatta mümkünse kâr etmek! #crise #kriz
Ukrayna'nın işgali Türkiye'nin menfaatlerine zarar verdi. Çünkü her iki ülke ile önemli menfaatlerimiz var. Meselâ Ruslarla nükleer santral inşası, gaz ve gıda ticareti, Ukrayna ile uçak motorundan uzay programına kadar teknolojik işbirliği ve her ikisiyle turizm gelirlerimiz...
Zarar listesi oldukça uzun; biz fayda kısmına gelelim: Savaşın ilk günlerinden itibaren Bayraktar TB2 hava savunma sistemlerine ve tanklara karşı çok etkili oldu. Reklâm? Evet tabi. Ama edinilen muharebe tecrübesi de çok önemli bizim için. + dosta güven, düşmana korku...
Bayraktar TB2'nin Azerbaycan, Libya ve Suriye'deki başarıları için dudak büküp "onlar ihracat versiyonu, gerçek Rus ordusu değil" deyip küçümseyenler Ukrayna'da gördüler ki Rus ordusunun hiçbir zırhlı aracı Bayraktar TB2'ye direnemiyor. Akıncı ve Aksungur girse neler olacak?
Türkiye'nin bir diğer kazancı Rus ordusunun zayıflıklarının ortaya çıkması oldu. Evet Nükleer silahları ve hipersonik füzeleri var ve bu önemli. Ancak konvansiyonel savaşta Rus ordusu bir hiç. Lojistik yok, taktik yok, komuta ve koordinasyon yok.
Savaşın ilk günlerinden itibaren zor duruma düşen Rusya, hava sahasını kapatmayan Türkiye'nin değerini daha iyi anladı. Moskova Finansal operasyonlar ve uluslararası ticaret için Türkiye'ye muhtaç duruma düştü. Rusya ile ilgili her meselede bu kozlar elimizi güçlendirdi.
Rusya ile adeta simetrik bir şekilde NATO'ya karşı da elimiz güçlendi. Konumu itibariyle NATO'nun güney kanadı olan Türkiye'nin değeri savaşla birlikte arttı.
Fetö, PKK, askeri ambargolar, Ermeni iddiaları, Adalar Denizi, Kıbrıs gibi kapanmayan dosyaların bir kısmı bu sayede kapatılabilir. Tabii bunun nihai başarısı dış işlerimizin dirayetle çalışmasına bağlı.
Ukrayna'da ağır kayıplar veren Rus ordusu Libya, Suriye ve Kafkaslardan askerî güçlerini çekmeye başladı. Buralarda doğan boşluğu ve elbette Türkiye dolduruyor.
Barış görüşmeleri için İstanbul'a gelen Rus ve Ukraynalı delegelerin Erdoğan'ı ayakta alkışlaması ile Türkiye oyunlara tepki veren değil oyun kurucu ülke olduğunu bütün dünyaya ilan etti.
Yunanistan, İsrail, Mısır ve Güney Kıbrıs'ın enerji projesi tarihin çöplüğüne atıldı. Doğu Akdeniz gazı Avrupa'ya Türkiye üzerinden gidecek. Avrupa'nın enerji güvenliği Türkiye'nin elinde. Aynı güzergah İran, Katar Azeri ve Türkmen gazı için de kullanılabilir.
Rus tehdidi sayesinde Türkiye'nin NATO içinde elini güçlendirmesi ve Avrupa enerji güvenliğinde söz sahibi olması; Mavi Vatan'ın dünyaya kabul ettirilmesi için önemli kozlar. Yakın bir gelecekte Türkiye'nin bunu başarması şaşırtıcı olmaz.
Türkiye'ye pislik yapmayı devlet politikası haline getirmiş olan Fransa gibi ülkeler hem NATO işbirliği hem de enerji güvenliği için önümüzdeki yıllarda kazan/kazan odaklı yani gerçekçi politikalar güdecekler.
Batı ülkeleri Rus iş adamlarının servetine el koyduğu için Türkiye bunlara güvenli bir liman haline geldi. Bu sermaye Türkiye'ye hem sıcak para hem de uzun vadeli yatırım olarak giriyor.
Savaş sebebiyle Rusya'yı terk eden Avrupalı firmalar burada devasa bir alan bıraktı. Bu fırsatlar Türk işadamlarını bekliyor.
Bundan sonra ne olur? Savaş uzarsa Ukrayna ve Rusya daha çok yıpranacağı için pazarlık masasında elimiz daha da güçlenir. Ukrayna'dan mühendis ve teknoloji transferi hızlanır; Rusya'dan ise muazzam jeopolitik ve enerjetik tavizler koparırız.
Ateşkes sağlanırsa ne olur? Batı'da Rus korkusu-nefreti uzun bir müddet devam edeceği için Türkiye'nin kazanımları kalıcı olur. Ukrayna üzerinden Avrupa'ya Rus gazı azaltılır. Bu sayede Türkiye'deki boru hatlarının önemi artar. Türkiye'nin NATO'daki ağırlığı da devam eder.
Yani ne olursa olsun işimize yarayacak. Peki Türkiye şanslı olduğu için mi böyle bu? Hayır; güçle ilgili. Eskiden zayıf olduğumuz şamar oğlanı gibiydik. İyi ya da kötü... dünyada ne olsa bize zarar veriyordu.
Şimdi ise Türkiye'nin askeri ve sivil kozu çok. Haliyle ister savaş, isterse barış olsun; Türkiye kendi menfaatlerini savunacak stratejileri yapıp uyguluyor; olaylara yön verebiliyor. Türkiye'nin dostluğu eskisinden daha değerli; düşmanlığı ise eskisinden daha tehlikeli.
Vesselâm :)
Share this Scrolly Tale with your friends.
A Scrolly Tale is a new way to read Twitter threads with a more visually immersive experience.
Discover more beautiful Scrolly Tales like this.