Yeni silsile (#FLOOD): Ukrayna Savaşı'nın Türkiye'ye faydaları...
"Savaşın faydası olur mu?" demeyin; savaş, deprem salgın hastalık gibi kriz dönemlerinde büyük devletler stratejik kriz masası kurarlar. Amaç? Bu beklenmedik durumdan çıkan fırsatları değerlendirip meydana gelen zararı tazmin etmek; Hatta mümkünse kâr etmek! #crise#kriz
Ukrayna'nın işgali Türkiye'nin menfaatlerine zarar verdi. Çünkü her iki ülke ile önemli menfaatlerimiz var. Meselâ Ruslarla nükleer santral inşası, gaz ve gıda ticareti, Ukrayna ile uçak motorundan uzay programına kadar teknolojik işbirliği ve her ikisiyle turizm gelirlerimiz...
Zarar listesi oldukça uzun; biz fayda kısmına gelelim: Savaşın ilk günlerinden itibaren Bayraktar TB2 hava savunma sistemlerine ve tanklara karşı çok etkili oldu. Reklâm? Evet tabi. Ama edinilen muharebe tecrübesi de çok önemli bizim için. + dosta güven, düşmana korku...
Bayraktar TB2'nin Azerbaycan, Libya ve Suriye'deki başarıları için dudak büküp "onlar ihracat versiyonu, gerçek Rus ordusu değil" deyip küçümseyenler Ukrayna'da gördüler ki Rus ordusunun hiçbir zırhlı aracı Bayraktar TB2'ye direnemiyor. Akıncı ve Aksungur girse neler olacak?
Türkiye'nin bir diğer kazancı Rus ordusunun zayıflıklarının ortaya çıkması oldu. Evet Nükleer silahları ve hipersonik füzeleri var ve bu önemli. Ancak konvansiyonel savaşta Rus ordusu bir hiç. Lojistik yok, taktik yok, komuta ve koordinasyon yok.
Savaşın ilk günlerinden itibaren zor duruma düşen Rusya, hava sahasını kapatmayan Türkiye'nin değerini daha iyi anladı. Moskova Finansal operasyonlar ve uluslararası ticaret için Türkiye'ye muhtaç duruma düştü. Rusya ile ilgili her meselede bu kozlar elimizi güçlendirdi.
Rusya ile adeta simetrik bir şekilde NATO'ya karşı da elimiz güçlendi. Konumu itibariyle NATO'nun güney kanadı olan Türkiye'nin değeri savaşla birlikte arttı.
Fetö, PKK, askeri ambargolar, Ermeni iddiaları, Adalar Denizi, Kıbrıs gibi kapanmayan dosyaların bir kısmı bu sayede kapatılabilir. Tabii bunun nihai başarısı dış işlerimizin dirayetle çalışmasına bağlı.
Ukrayna'da ağır kayıplar veren Rus ordusu Libya, Suriye ve Kafkaslardan askerî güçlerini çekmeye başladı. Buralarda doğan boşluğu ve elbette Türkiye dolduruyor.
Barış görüşmeleri için İstanbul'a gelen Rus ve Ukraynalı delegelerin Erdoğan'ı ayakta alkışlaması ile Türkiye oyunlara tepki veren değil oyun kurucu ülke olduğunu bütün dünyaya ilan etti.
Yunanistan, İsrail, Mısır ve Güney Kıbrıs'ın enerji projesi tarihin çöplüğüne atıldı. Doğu Akdeniz gazı Avrupa'ya Türkiye üzerinden gidecek. Avrupa'nın enerji güvenliği Türkiye'nin elinde. Aynı güzergah İran, Katar Azeri ve Türkmen gazı için de kullanılabilir.
Rus tehdidi sayesinde Türkiye'nin NATO içinde elini güçlendirmesi ve Avrupa enerji güvenliğinde söz sahibi olması; Mavi Vatan'ın dünyaya kabul ettirilmesi için önemli kozlar. Yakın bir gelecekte Türkiye'nin bunu başarması şaşırtıcı olmaz.
Türkiye'ye pislik yapmayı devlet politikası haline getirmiş olan Fransa gibi ülkeler hem NATO işbirliği hem de enerji güvenliği için önümüzdeki yıllarda kazan/kazan odaklı yani gerçekçi politikalar güdecekler.
Batı ülkeleri Rus iş adamlarının servetine el koyduğu için Türkiye bunlara güvenli bir liman haline geldi. Bu sermaye Türkiye'ye hem sıcak para hem de uzun vadeli yatırım olarak giriyor.
Savaş sebebiyle Rusya'yı terk eden Avrupalı firmalar burada devasa bir alan bıraktı. Bu fırsatlar Türk işadamlarını bekliyor.
Bundan sonra ne olur? Savaş uzarsa Ukrayna ve Rusya daha çok yıpranacağı için pazarlık masasında elimiz daha da güçlenir. Ukrayna'dan mühendis ve teknoloji transferi hızlanır; Rusya'dan ise muazzam jeopolitik ve enerjetik tavizler koparırız.
Ateşkes sağlanırsa ne olur? Batı'da Rus korkusu-nefreti uzun bir müddet devam edeceği için Türkiye'nin kazanımları kalıcı olur. Ukrayna üzerinden Avrupa'ya Rus gazı azaltılır. Bu sayede Türkiye'deki boru hatlarının önemi artar. Türkiye'nin NATO'daki ağırlığı da devam eder.
Yani ne olursa olsun işimize yarayacak. Peki Türkiye şanslı olduğu için mi böyle bu? Hayır; güçle ilgili. Eskiden zayıf olduğumuz şamar oğlanı gibiydik. İyi ya da kötü... dünyada ne olsa bize zarar veriyordu.
Şimdi ise Türkiye'nin askeri ve sivil kozu çok. Haliyle ister savaş, isterse barış olsun; Türkiye kendi menfaatlerini savunacak stratejileri yapıp uyguluyor; olaylara yön verebiliyor. Türkiye'nin dostluğu eskisinden daha değerli; düşmanlığı ise eskisinden daha tehlikeli.
Vesselâm :)
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Yeni silsile (#FLOOD): F35 projesi neden çakildi?
🔥Amerika'nın sayıştayı diyebileceğimiz GAO F35'i yerden yere vuran raporlar yayınlamaya devam ediyor.
🔥Mesele prototiplerin kaza yapması değil.
🔥Sürekli yeni sorunlar yüzünden #F35'ler yılda 6 ay piste çakılıp kalıyor.
Federal hükümetin mali kaynakları etkin ve şeffaf bir şekilde kullanılmasını denetleyen GAO (Government Accountability Office) çok ciddi bir meseleye parmak bastı:
- F-35 uçaklarının muharebe görevleri için kullanılaMAmasına ilişkin endişeleri gündeme getirdi. İşte rapordan bazı önemli noktalar:
Yüksek kullanılamama oranı: Rapor, F-35 uçaklarının YÜKSEK ATALET ORANINA sahip olduğunu, uzun müddet yerde çakılı kaldıklarını ve muharebe görevlerine hazır olmadıklarını belirtiyor. Bunun temel nedeni onarım ve bakımdır.
Yeni silsile (#FLOOD): Biz seçim konuşurken yeni bir dünya kuruluyor; farkında mısınız?
Daha az dolarlı ve daha çok tutuklu bir dünyaya doğru... Cross-Border Interbank Payment System, Dedollarization, BRICS...
Cross-Border Interbank Payment System, kısaca CIPS olarak adlandırılan, uluslararası bankacılık işlemlerinde önemli bir rol oynayan bir sistem. Bu sistem, Çin'in uluslararası ticaretinde ve dış ödemelerinde kullanılan bir mekanizma.
Çin Merkez Bankası tarafından geliştirilen CIPS, dış ticaret işlemlerini hızlandırmak ve uluslararası finansal entegrasyonunu artırmak için kuruldu.
CIPS, farklı para birimlerindeki bankalar arasında hızlı, güvenli ve düşük maliyetli ödemelerin gerçekleştirilmesini sağlıyor.
Yeni silsile (#FLOOD): Kissenger... Nobel ödüllü bu hortlağın ölümüyle sadece petrodolar'ın değil, aynı zamanda "Amerika Çağı"nın da sona ermesi semboliktir...
Ölümüne sebep olduğu insanların, yıkılan şehirlerin, perişan edilen hayatların muhasebesi yapılabilse, Hitler ve Stalin gibi kötülük timsallerinin bile önüne geçecek bir zalimdir Kissinger. Neden?
#Kissinger #KissingerIsDead #KissingerWarCriminal
En sinsi entrikası Yom Kippur Savaşı ve etrafındaki olaylardı.
1973 yılında aralarında Kissinger'ın da bulunduğu bir grup bankacı ve politikacı, dünyada petrol fiyatlarının artırılmasına karar verdi. Daha sonra kendisinin de deyimiyle ABD'de “petrodolarların geri dönüşümünü” sağlamak için. Yom Kippur Savaşı'nın başlamasından altı ay önce Kissinger, yıl sonuna kadar petrol fiyatlarının dört katına çıkacağını söyledi. Ve böylece oldu.
Kissinger, insan kanıyla Amerikan doları basan zulüm makinesinin mucitlerinden biridir.
Yeni silsile (#FLOOD): Enerji savaşlarından dünyayı yakıp kavurduğu şu günlerde LNG gemilerini tanıyalım: 1. Bu özel gemilerin jeopolitik satranç tahtasındaki yeri neden bu kadar önemli? 2. Neden doğal gaz boru hatlarına gerçek bir alternatif olamazlar? 3. Neden bu kadar pahalılar ve zor bulunuyorlar?
Doğal gaz gemi ile taşınmadan önce kademeli olarak 160°C'ye soğutulur ve hacmi 600 kez küçülür. Gaz bu yolla sıvılaştırılır.
Denizde görünce onları küre biçimindeki gaz tanklarından tanırız ama bütün LNG gemileri bu içimde değildir; petrol tankerine benzeyen, "düz" güverteli türleri de vardır.
Yeni silsile (#FLOOD): Tayvan Savaşı zannedilenden daha erken çıkabilir:
Çin neden Tayvan için acele ediyor?
ABD neden bu savaşın başlamasını istiyor?
Tayvan Çin ordusuna ne kadar direnebilir?
Çin’in zaferi veya yenilgisi dünyayı nasıl etkiler?
#china #Taiwan #TaiwanInvasion
Çin’in kuzeyinde; gerçek boyutlarda, bire bir ölçekte bir şehir maketi var. Çinli askerlerin 9 senedir işgal talimi yaptıkları bu bina Tayvan’ın başkenti Taipei’deki başkanlık sarayı!
#china #Taiwan #TaiwanInvasion
Birkaç ay önce Amerikalı general Mike Minihan ekibine söyle bir mesaj gönderdi: “Umarım yanılıyorumdur. Sezgilerime göre 2025’te savaşacağız….”. Bu fikre delil olarak da Tayvan ve ABD seçimlerinin tarihlerini işaret ediyor ve Çin’in saldırması için ideal bir dönem olduğunu iddia ediyor.
Yeni silsile (#FLOOD): 🇺🇸Amerikan doları dünya hakimiyetini kaybediyor mu, neden? Uluslararası ticarette doların asıl payı nedir? azalıyor mu? Dolar rezerv para olarak da zemin kaybediyor mu? Ülkeler neden büyük miktarda altın alıyor? Bu kopmanın 🇹🇷Türkiye için neticeleri ne… twitter.com/i/web/status/1…
Son yıllarda, tüm dünyada merkez bankaları arasında dedolarizasyon yani Amerikan dolarının terk edilmesine yönelik önemli bir eğilim var. Küresel rezerv para birimi olarak ABD dolarından uzaklaşıyoruz.
Önce biraz bilgi: ABD doları, 1944 Bretton-Woods dayatmasından beri uluslararası ticarette en yaygın kullanılan para birimidir. 1945 Quincy Paktı yüzünden merkez bankalarının rezerv olarak tutmayı tercih ettiği döviz de yine senelerce dolar oldu. Zira dolar=petrol tedarik… twitter.com/i/web/status/1…