اگر سرمایهگذار هستید، پیشنهاد میکنم گزارش تحقیق و تفحص مجلس از فولاد را بخوانید. چرا؟ در این متن، به «علل» بروز اشتباه، تقلب یا فساد اشاره شده است. از آنجایی که گستره شرکتهای خصولتی در بورس ایران وسیع است، احتملاً شما بهصورت مستقیم یا غیر مستقیم به این شرکتها اکسپوژر دارید
اگر هم به این شرکتها اکسپوژر ندارید، باز هم به تعریف حاکمیت شرکتی بد، جاهایی که حسابرسی در انجام وظیفه خود شکست میخورد، نحوه کلاه گذاشتن مدیرعامل و هیاتمدیره بر سر مالکان و بسیاری موارد دیگر پی خواهید برد که برای شرکتهایی که سهامدارشان هستید، مفید خواهد بود.
فایل کامل گزارش را بهصورت PDF (قابل جستجو و نه اسکن شده) در کانال تلگرامم قرار دادم که میتوانید از آنجا دانلود و مطالعه بفرمایید.
من سعی میکنم نکاتی از گزارش که برایم جالب است را زیر همین توئیت بنویسم.
۱) ریاست کمیته تحقیق و تفحص، برعهده حجتالاسلام حسین میرزایی بوده است. همان نماینده انقلابی که چندی پیش گفته بود «کیو کیو و اسکایپ جایگزین خوبی برای اینستاگرام هستند!» او از موافقان سرسخت طرح #صیانت است.
ترکیب هیات تحقیق و تفحص بهگونهای است که تقریباً جایی برای عدم شک به وجود انگیزههای سیاسی باقی نمیگذارد. آیا این بد است؟ نه لزوماً. زد و خورد گروههای سیاسی منجر به شفافیت بیشتر میشود، این یکی آن را میزند، آن یکی این را. البته در ایران معمولاً گزاره دوم اتفاق نمیافتد!
هر موقع اسم صنعت فولاد به میان میآید، اولین پرسشی که به ذهن میرسد این است که «فولادسازی تو کویر آخه؟» اینجا یک پاسخ ضدشهودی، مسئله لجستیک (ریل) است. عمده معادن سنگ آهن ایران در کرمان، یزد و خراسان رضوی موجود است.
با تولید فولاد کنار دریا ابتدا باید سنگ آهن را بفرستیم آنجا، بعد محصولات تولید شده بفرستیم به نقاط شمالی کشور (مصرف کننده فولاد). اینجا بهشدت با مشکل لجستیک مواجه میشویم. برای رسیدن به افق تولید ۵۵ میلیون تن فولاد در ۱۴۰۴، بیشتر مشکل ریلی داریم تا آبی! البته برق هم آب میخواهد
این یعنی انتقال ظرفیت فعلی فولاد به مناطق نزدیک دریا احتمالاً کار درستی نیست (شاید از اول هم نبود) اما اگر بخواهیم به افق ۱۴۰۴ برسیم (که نمیرسیم)، ۱۵ میلیون تن ظرفیت مازاد برای صادرات خواهیم داشت. در نتیجه کارخانههای جدید باید نزدیک دریا باشند که بتوانیم آن را راحت صادر کنیم.
دولت به مردم دسته بازی میدهد (مالکیت) اما دسته بازی را به کنسول وصل نمیکند! (مدیریت)
این بخش از گزارش مجلس رسماً دروغ و در جهت تشویش اذهان عمومی است! ۷۵ درصد از سود ۱۰۰ میلیارد تومانی صندوق بازارگردانی فولاد ناشی از «سود تحقق نیافته نگهداری سهام» بوده و تنها ۲۳ درصد آن ناشی از «سود فروش سهام» میباشد. کلاً ۷۲ درصد از سهام تحت مدیریت این صندوق، فولاد و هرمز بودند.
بهای تمام شده فولاد ۱۲۸۲ و هرمز ۱۳۱۶ تومان بوده که اواخر کوارتر سوم سال ۹۹ به صندوق داده شدهاند. این دو سهم تا آخر سال بهصورت میانگین ۱۵ درصد رشد کردند. شناسایی بازده ۱۰۰م.ت روی دارایی سهام ۹۸۶م.ت (حدود ۱۰ درصد) ناشی از نوسانگیری نیست بلکه روند بازار بوده است!
فولاد مبارکه با اصرار نمایندگان مجلس و دولت در راستای #مسئولیتهای_اجتماعی_تحمیلی رفته یک شرکت هواپیمایی تاسیس کرده، چون خودش تحریم بوده شرکت باید به نام فرد دیگری ثبت میشده. سرمایه شرکت ۴۲۰ میلیارد تومان بوده است.
این مبلغ را به حساب شخصیِ غلامرضا طاهری (معاون سرمایهگذاری فولاد) واریز کردهاند. دستگاههای نظارتی فهمیدهاند و پول مسترد شده، الان دعوا سر سودِ سپرده است نه اصل پول! یعنی میگویند باید خواب پول را که حدود ۱۷.۵ میلیارد تومان میشود را حساب کنید.
بعد همکار رسانهای ما جوری القا میکند انگار مبلغ ۱۴۷ میلیارد تومان (۳۵ درصد تادیه شده) نیست و نابود شده است. نکنید، این جوسازیها به نفع بازار سهام نیست.
این چه سمی بود دیگر! مجلس گفته چرا فولاد مبارکه با نرخ پائینتری سپرده نزد بانک گذاشته و با نرخ بالاتری تسهیلات از بانک گرفته است! بهش میگویند «نرخ حق الوکاله». بانک که رضیالله کار نمیکند. پول را از مردم میگیرد، با نرخ بالاتری وام میدهد.
مجلس میگوید وقتی فولاد مبارکه از شرکتهای زیر مجموعهاش ۸همت سود سهام طلبکار است، چرا رفته ۴ همت تسهیلات دریافت کرده؟ «سیاست تقسیم سود شرکت» به مجلس دقیقاً چه ارتباطی دارد؟! شاید شرکتهای زیر مجموعه مشکل نقدینگی داشتهاند، شاید طرح توسعه دارند و میخواهند افزایش سرمایه بدهند!
مجلس آمده بدهی فولاد مبارکه به سهامدارش را بهعنوان تخلف آورده، در حالی که فولاد همین عدد را در صورتهای مالی خود به عنوان بدهی منتشر کرده است!! این والله، بالله، تالله اسمش اختلاس نیست، بدهی فولاد به ایمیدرو است و ربطی هم به مردم ایران ندارد!
یک مورد دیگر، مجلس آمده «کل» مبلغ پرداختی فولاد به سپاهان را بهعنوان تخلف آورده، یعنی تمام قراردادهای اسپانسری و هزینه تعمیرات ورزشگاه نقش جهان و...
این به کنار، وقتی دوره گزارش فقط از ۹۷ تا ۹۹ است، شائبه سیاسی بودن گزارش بسیار جدی خواهد بود. اگر تخلف است پس قبل از آن چه میشود؟
Share this Scrolly Tale with your friends.
A Scrolly Tale is a new way to read Twitter threads with a more visually immersive experience.
Discover more beautiful Scrolly Tales like this.