Daar gaan we: #BattleoftheDutchTrains, poule A tot en met D. (De poules zijn overigens willekeurig ingedeeld).
Poule A begint met de originele Sprinter, sinds een jaar uit dienst. Gebouwd in de jaren '70 als Stadsgewestelijk Materieel, dat snel kon optrekken, oa voor de Zoetermeer Stadslijn die toen werd gebouwd. Na 2000 verbouwd naar de nieuwe witte productforule Sprinter.
DH1/DH2 zijn de Wadlopers, simpele dieseltreinen speciaal voor de noordelijke spoorlijnen. Door goedkopere exploitatie werden die lijnen mss wel gered. Kregen na verbouwing een iets ander uiterlijk. De eendelige variant blijft een bijzonder gezicht. Nu te zien in o.a. Roemenië.
Dan een iets andere trein: de ICE3. Sinds 2006 verzorgt deze trein een verbinding tussen Amsterdam en Frankfurt, waarbij er tussen Keulen en Frankfurt 300 km/u wordt gereden. Iconisch ontwerp, maar wel een trein met regelmatig technische storingen. NS bezit drie van deze treinen.
Dat was poule A, stemmen maar!
Poule B begint met de Flirt: regionale treinen van het Zwitserse Stadler die je in heel Europa ziet. Ik gooi alle Nederlandse varianten op één hoop. Net als de Wink, die als bijzonderheid heeft dat 'ie zowel elektrisch als diesel kan rijden, maar verder erg op de Flirt lijkt.
De oudste trein in deze wedstrijd: Mat'46. Gebouwd net na de oorlog, maar het ontwerp bouwt voort op het vooroorlogse stroomlijnmaterieel. Voor die tijd ongekend moderne en gestroomlijnde treinen.
De curieuze SM'90 maakt de poule compleet. NS ontwierp in de jaren 90 de Railhopper als nieuwe generatie stoptreinen. Verder dan de protoserie van 9 treinen kwam het niet. In 2005 gingen ze uit dienst. Latere nieuwe stoptreinen kwamen 'van de plank' (die de Flirt hierboven).
Stemmen voor Poule B kan hier:
Poule C begint met een trein die nog niet rijdt (hopelijk dit jaar?). De IC Nieuwe Generatie is de vervanger van de Fyra en wordt met 200kmu de snelste binnenlandse trein. Hetzelfde type trein vind je in andere landen vooral als regionale trein. NS heeft er wel veel aan getweakt.
Dan de Sprinter Nieuwe Generatie (SNG), eigenlijk de opvolger van de Sprinter die je eerder zag. Ook een voorbeeld hoe NS nu treinen 'van de plank' koopt (maar er wel veel aan tweakt, er bijv. een typisch NS-interieur in zet). Tegenwoordig met geel front ivm de zichtbaarheid.
Dan de Protos, een vrij uniek type trein, er zijn er wereldwijd maar 5. Connexxion kocht deze units voor de Valleilijn Amersfoort-Ede bij een Duitse fabriek die daarna falliet ging. Het prototype heeft nog een tijd op Amersfoort niets staan doen. Heeft een wat speels interieur.
En de poll voor Poule C:
Daar is 'ie dan: de V250 a.k.a. Fyra. Reed met 250 km/u over de Nederlandse rails, maar reden maar enkele weken(!) voordat ze vanwege technische problemen uit dienst gehaald werden - en terug naar fabrikant AnsaldoBreda gingen. Rijden nu in Italië. Smaakgevoelig ontwerp.
Nog een internationaal iconisch ontwerp: de Nederlands-Zwitserse TEE. Een gezamenlijk Nederlands-Zwitsers ontwerp, reed vanaf 1957 op de Trans Europa Express tussen 🇳🇱 en 🇨🇭. Heeft vanaf de jaren '70 dienstgedaan in Canada. Het @NLmuseum probeert nu één stel op te knappen.
Last but not least: hét werkpaard van NS sinds de jaren '90 op de IC-verbindingen. Gebouwd als dubbeldeks-Interregio-materieel (DD-IRM), later verlengd, dus nu VIRM. Kregen in 't begin klachten over het 'doedelzakgeluid'. Benut de maximale breedte, vandaar de bijzondere vorm.
En tot slot de poll voor Poule D:
Je mag overigens geheel zelf bedenken welke criteria je hanteert (mooiste trein, fijnste trein om mee te reizen, whatever).
Met name Poule A is nog erg spannend! Sprinter en ICE3 nu gelijk. De andere poules hebben een wat duidelijker koploper (pun intended), maar stem ook daar vooral nog!
U kunt nog circa één uur stemmen!
Share this Scrolly Tale with your friends.
A Scrolly Tale is a new way to read Twitter threads with a more visually immersive experience.
Discover more beautiful Scrolly Tales like this.