Daar gaan we: #BattleoftheDutchTrains, poule A tot en met D. (De poules zijn overigens willekeurig ingedeeld).
Poule A begint met de originele Sprinter, sinds een jaar uit dienst. Gebouwd in de jaren '70 als Stadsgewestelijk Materieel, dat snel kon optrekken, oa voor de Zoetermeer Stadslijn die toen werd gebouwd. Na 2000 verbouwd naar de nieuwe witte productforule Sprinter.
DH1/DH2 zijn de Wadlopers, simpele dieseltreinen speciaal voor de noordelijke spoorlijnen. Door goedkopere exploitatie werden die lijnen mss wel gered. Kregen na verbouwing een iets ander uiterlijk. De eendelige variant blijft een bijzonder gezicht. Nu te zien in o.a. Roemenië.
Dan een iets andere trein: de ICE3. Sinds 2006 verzorgt deze trein een verbinding tussen Amsterdam en Frankfurt, waarbij er tussen Keulen en Frankfurt 300 km/u wordt gereden. Iconisch ontwerp, maar wel een trein met regelmatig technische storingen. NS bezit drie van deze treinen.
Dat was poule A, stemmen maar!
Poule B begint met de Flirt: regionale treinen van het Zwitserse Stadler die je in heel Europa ziet. Ik gooi alle Nederlandse varianten op één hoop. Net als de Wink, die als bijzonderheid heeft dat 'ie zowel elektrisch als diesel kan rijden, maar verder erg op de Flirt lijkt.
De oudste trein in deze wedstrijd: Mat'46. Gebouwd net na de oorlog, maar het ontwerp bouwt voort op het vooroorlogse stroomlijnmaterieel. Voor die tijd ongekend moderne en gestroomlijnde treinen.
De curieuze SM'90 maakt de poule compleet. NS ontwierp in de jaren 90 de Railhopper als nieuwe generatie stoptreinen. Verder dan de protoserie van 9 treinen kwam het niet. In 2005 gingen ze uit dienst. Latere nieuwe stoptreinen kwamen 'van de plank' (die de Flirt hierboven).
Stemmen voor Poule B kan hier:
Poule C begint met een trein die nog niet rijdt (hopelijk dit jaar?). De IC Nieuwe Generatie is de vervanger van de Fyra en wordt met 200kmu de snelste binnenlandse trein. Hetzelfde type trein vind je in andere landen vooral als regionale trein. NS heeft er wel veel aan getweakt.
Dan de Sprinter Nieuwe Generatie (SNG), eigenlijk de opvolger van de Sprinter die je eerder zag. Ook een voorbeeld hoe NS nu treinen 'van de plank' koopt (maar er wel veel aan tweakt, er bijv. een typisch NS-interieur in zet). Tegenwoordig met geel front ivm de zichtbaarheid.
Dan de Protos, een vrij uniek type trein, er zijn er wereldwijd maar 5. Connexxion kocht deze units voor de Valleilijn Amersfoort-Ede bij een Duitse fabriek die daarna falliet ging. Het prototype heeft nog een tijd op Amersfoort niets staan doen. Heeft een wat speels interieur.
En de poll voor Poule C:
Daar is 'ie dan: de V250 a.k.a. Fyra. Reed met 250 km/u over de Nederlandse rails, maar reden maar enkele weken(!) voordat ze vanwege technische problemen uit dienst gehaald werden - en terug naar fabrikant AnsaldoBreda gingen. Rijden nu in Italië. Smaakgevoelig ontwerp.
Nog een internationaal iconisch ontwerp: de Nederlands-Zwitserse TEE. Een gezamenlijk Nederlands-Zwitsers ontwerp, reed vanaf 1957 op de Trans Europa Express tussen 🇳🇱 en 🇨🇭. Heeft vanaf de jaren '70 dienstgedaan in Canada. Het @NLmuseum probeert nu één stel op te knappen.
Last but not least: hét werkpaard van NS sinds de jaren '90 op de IC-verbindingen. Gebouwd als dubbeldeks-Interregio-materieel (DD-IRM), later verlengd, dus nu VIRM. Kregen in 't begin klachten over het 'doedelzakgeluid'. Benut de maximale breedte, vandaar de bijzondere vorm.
En tot slot de poll voor Poule D:
Je mag overigens geheel zelf bedenken welke criteria je hanteert (mooiste trein, fijnste trein om mee te reizen, whatever).
Met name Poule A is nog erg spannend! Sprinter en ICE3 nu gelijk. De andere poules hebben een wat duidelijker koploper (pun intended), maar stem ook daar vooral nog!
U kunt nog circa één uur stemmen!
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Goedemorgen vanuit Neurenberg op dag 2 van #langsTsjechischegrenzen. We hadden hier helemaal niet willen zijn, maar om 3u vannacht werd plots onze NightJet opgeheven hier... 🙄😖 Gelukkig nog een paar uurtjes kunnen slapen in een hotel...
Draadje van gisteren over onze reis met de nieuwe NightJet, die best comfy verliep tot er om 2u op de deur gebonkt werd dat we een uur later moesten wieberen.... 😖😖
Reden was dus dat er geen machinist was voor het deel dat uit Nederland kwam, en die ons deel verder naar München (en verder naar Innsbruck zou moeten brengen).
Bingo. Het Hogeland heeft 48.000 inw, maar tien(!) stations: Baflo, Bedum, Eemshaven, Roodeschool, Sauwerd, Uithuizen, Uithuizermeeden, Usquert Warffum, Winsum. Ofwel een station per 4800 inwoners.
Goedemorgen. Op dag 16 van #zuidoostwaarts een episch nachttreinritje vanuit Chișinău min of meer op tijd aangekomen in Boekarest Gara de Nord. Zoals gebruikelijk niet enorm goed geslapen in de trein, dus eerst koffie nu.
Als je wilt weten waarom dit zo'n episch treinritje was, check m'n tweets van gisteravond:
Gisteren is m'n trein omgespoord van breedspoor naar normaalspoor. Maar het zijn wel grootprofiel-rijtuigen die doorrijden naar Boekarest, in alle dimensies groter dan treinen 'bij ons'. Je ziet het verschil duidelijk tov de Roemeense rijtuigen die zijn aangekoppeld.
Goedemorgen. Laatste dag in Moldavië. Ik ben nog steeds in Gagaoezië, de autonome regio met een Turks volk en een eigen Turkse taal. In een dorpje verderop is een klein en stoffig museum over Gagaoezië, waar je die taal ook veel tegenkomt.
Over de bijzondere status van Gagaoezië schreef ik gisteren al een paar tweets:
In tegenstelling tot de meeste Turkse volken is Gagaoezië niet islamitisch, maar orthodox christelijk. Elk plaatsje heeft wel een soortgelijk kerkje met shiny koepels.
Precies dit. Nu Rusland maar wat stukken Oekraïne geven 'want anders kernoorlog' betekent dat Rusland voortaan alles kan eisen 'want anders kernoorlog'.
Natuurlijk is Georgië voortaan Rusland, want anders kernoorlog. Baltische Staten - ja, artikel 5 NAVO, maar willen we echt een kernoorlog riskeren voor die kleine landjes? De rest van Oekraïne - ach ja, Rusland had daar altijd al een claim op, en anders kernoorlog.
Polen - ze spreken er een Slavische taal, dus het hoort eigenlijk wel bij Rusland. En anders kernoorlog. Berlijn hoorde voorheen ook in de Russische invloedssfeer. En anders kernoorlog.
De Interliner ("De Groene Streep") werd in 1994 geïntroduceerd als netwerk van snelle buslijnen tussen steden. Het was één van de eerste 'productformules' in het Nederlandse OV, en daarmee voorloper van huidige productformules als Qliner of U-link. Een draadje.
Snelbussen met een eigen 'merk' waren ook weer niet helemaal nieuw. Zo reed de Brabantse BBA in samenwerking met NS een 'sneltreinbus' tussen Oosterhout/Breda en Utrecht. En de Zuidooster had snelbussen in een grijze kleustelling i.p.v. het standaard-geel.
Bijzonder aan de Interliner was dat het als een gezamenlijk merk werd neergezet van voor snelle bussen van alle streekvervoerders samen. Deze innovatie kwam uit de koker van de VSN Groep, een (overheids)holding die sinds 1989 alle streekvervoerbedrijven in handen had.