As. woensdag om 12 uur mag ik op de nationale privacy conferentie een inkijkje in de praktijk van de compliance officer geven die zowel binnen de anti-witwaswet als de AVG moet opereren.
Kan dat?
Meld je aan voor de stream en je komt het te weten.
forms.zohopublic.eu/ecpplatform/fo…
Twee jaar eerder mocht ik op nationale privacydag 2021 uitleggen hoe de witwaswet en AVG op dat moment met elkaar in strijd waren en er een rechtszaak nodig is om dat op te klaren.
bnr.nl/podcast/crypto…
Waar we nu staan hoor je as. woensdag. Er is een hoop gebeurd en @DNB_NL heeft grote stappen voorwaarts gemaakt naar beter oog en begrip voor privacy.
Na de zomer 2021 pastte ze de eigen privacyvoorwaarden verder aan en zo is er meer te vertellen.
@DNB_NL Waar ik bijzonder over te spreken ben is dat DNB de effectiviteit van de meldings-keten wil verbeteren met een advies om niet langer ongebruikelijke maar verdachte transacties te melden.
Dat scheelt een heel grote slok op een borrel.
dnb.nl/media/2ambmvxt…
Wie meer over die structuur van meldingen ongebruikelijke transacties wil lezen moet zeker ook de artikelen van Sander Riemslag Baas lezen. Informatie en heel helder.
Helaas achter paywal...
Publiek toegankelijk is wel het artikel van onderzoeker Lagerwaard, dat terechte vragen stelt bij de inrichting van het huidige meldsysteem in Nederland.
tijdschriften.boombestuurskunde.nl/tijdschrift/be…
Stibbe volgt het advies van DNB en legt uit waarom we zouden moeten stoppen met ongebruikelijke transacties en overgaan op verdachte transacties (zoals in de EU richtlijn staat).
stibbe.com/nl/publication…
Marcel Pheiffer legt als accountant uit dat het efficiënter en doeltreffender kan. Door over te gaan op verdachte transacties melden.
fd.nl/opinie/1456549… #FD #FinanciëleSector
Ook FTM legde afgelopen najaar netjes uit hoe opmerkelijk ons NL systeem is en hoe onmogelijk het is om al die ongebruikelijke transacties te verwerken.
ftm.nl/artikelen/aanp…
De sleutelvraag en case die nu nog voor ons voor ligt in Nederland is de overgang naar verdachte trasacties.
Medewerkers Financiën weten (WOV) dat er eigenlijk alleen subjectieve meldingen verdachte transacties nodig zijn onder de EU richtlijn. De rest kan makkelijk ingetrokken
Voor de schermen besloot Financiën echter onverwacht om niet het advies DNB te volgen en over te gaan op het toekomstig via EU-regulation in NL verplichte melden van verdachte transacties, maar ijzerenheinig vast te houden aan het inefficiente ongebruikelijke model.
Kan dit? Hoe verhoudt zich dat idee van Financiën zich tot de AVG en hogere regelgeving? Is dit een nieuw SyRi-besluit?
Op de nationale privacy-conferentie van @Platform_ECP en @privacyfirst neem ik u mee in de vragen die hier spelen.
Kom ook !
ecp.nl/agenda/nationa…
Vergeet ik nog de hashtags.....
#NPC2023
#PrivacyAwards
#ongebruikelijk
Share this Scrolly Tale with your friends.
A Scrolly Tale is a new way to read Twitter threads with a more visually immersive experience.
Discover more beautiful Scrolly Tales like this.