As. woensdag om 12 uur mag ik op de nationale privacy conferentie een inkijkje in de praktijk van de compliance officer geven die zowel binnen de anti-witwaswet als de AVG moet opereren.
Kan dat?
Meld je aan voor de stream en je komt het te weten.
Twee jaar eerder mocht ik op nationale privacydag 2021 uitleggen hoe de witwaswet en AVG op dat moment met elkaar in strijd waren en er een rechtszaak nodig is om dat op te klaren.
Waar we nu staan hoor je as. woensdag. Er is een hoop gebeurd en @DNB_NL heeft grote stappen voorwaarts gemaakt naar beter oog en begrip voor privacy.
Na de zomer 2021 pastte ze de eigen privacyvoorwaarden verder aan en zo is er meer te vertellen.
@DNB_NL Waar ik bijzonder over te spreken ben is dat DNB de effectiviteit van de meldings-keten wil verbeteren met een advies om niet langer ongebruikelijke maar verdachte transacties te melden.
Wie meer over die structuur van meldingen ongebruikelijke transacties wil lezen moet zeker ook de artikelen van Sander Riemslag Baas lezen. Informatie en heel helder.
Helaas achter paywal...
Publiek toegankelijk is wel het artikel van onderzoeker Lagerwaard, dat terechte vragen stelt bij de inrichting van het huidige meldsysteem in Nederland.
Stibbe volgt het advies van DNB en legt uit waarom we zouden moeten stoppen met ongebruikelijke transacties en overgaan op verdachte transacties (zoals in de EU richtlijn staat).
Ook FTM legde afgelopen najaar netjes uit hoe opmerkelijk ons NL systeem is en hoe onmogelijk het is om al die ongebruikelijke transacties te verwerken.
De sleutelvraag en case die nu nog voor ons voor ligt in Nederland is de overgang naar verdachte trasacties.
Medewerkers Financiën weten (WOV) dat er eigenlijk alleen subjectieve meldingen verdachte transacties nodig zijn onder de EU richtlijn. De rest kan makkelijk ingetrokken
Voor de schermen besloot Financiën echter onverwacht om niet het advies DNB te volgen en over te gaan op het toekomstig via EU-regulation in NL verplichte melden van verdachte transacties, maar ijzerenheinig vast te houden aan het inefficiente ongebruikelijke model.
Kan dit? Hoe verhoudt zich dat idee van Financiën zich tot de AVG en hogere regelgeving? Is dit een nieuw SyRi-besluit?
Op de nationale privacy-conferentie van @Platform_ECP en @privacyfirst neem ik u mee in de vragen die hier spelen.
Even voor de duidelijkheid. Handhaving pas gestart in september 2022. 2,5 jaar nadat de wet in werking was getreden. Terwijl DNB in 2020 noch pochtte een markt-scan te hebben gedaan en alles in beeld te hebben.
Project illegale cryptodienstverleners liep vanaf begin 2020. Alle partijen in beeld. Maar let op.
Er is ook een relatie naar de beschikbaarheid van contant geld en betaalrekeningen in de samenleving. Bij die ene bank kun je dan iedereen een betaalrekening geven, contant geld onderbrengen en inclusiviteit borgen.
Ik heb ooit zelf een geschiedschrijving en google-drive vol gezet over de episode Hamers - ziehier
en had de wetsgeschiedenis zelf gereconstrueerd, maar zoals de RUG onderzoekers het doen is echt prima.drive.google.com/drive/u/3/fold…
Wat je op afstand terugleest is dat bij de ontwikkeling van tuchtrecht banken enerzijds de samenleving wilde normeren en anderzijds de NVB de schade van tuchtrecht en mogelijke werking wilde minimaliseren en in eigen hand houden.
@janheinstrop Christian Cordoba Lenis van Point Privacy Web krijgt hallucinante antwoorden van banken die opeens doen alsof transactiemonitoring nooit bestaan heeft, niet gecombineerd was. Terwijl hun eigen voorwaarden het tegendeel bewijzen.privacy-web.nl
Kent u die grap van dat Transactie Monitoring Nederland en hun beveiliging?
Waar inmiddels ruim 10 miljard transacties, inclusief die van particulieren opgeslagen zijn in een database. Héél goed beveiligd.
Waarvan @hrifeu aangeeft dat het zonder juridische grondslag is.
@HRiFEU Volgens mij hebben ze bij TMNL toch een beveiligingsprobleem.
Er lijkt een snuiter op hun subdomein namen te zitten.
Romanobet Website Agen Slot Gacor Rtp Romano Bet Akurat
Maar gaat u gerust slapen. Met de beveiliging zit het daar wel goed.
@HRiFEU Mooie site. Lijkt een Indonesische website/goksite te zijn. Heb maar niet doorgeklikt. Ik denk: DNS-truuk.
Maar het punt is even het volgende. Als TMNL een Indonesische goksite niet van haar site weet te houden, laat ze dan ook met de tengels van NL transactiedata afblijven.
There is much more to say. There is certain logic to the ruling. But technically the same reasoning on involvement and possible use of system without KYC applies to bitcoin and ethereum which have no built in compliance.
So bottom line: it's the bitcoin/ethereum e-gold case.
Meaning. It US DOJ has their eyes set on you, it's game over. And they were open and clear about it. So it's just the US execution of the gameplan for enforcement in cryptocurrency. Reaching over state borders.