Pauli Ohukainen, PhD (pohukainen.bsky.social) Profile picture
(This account is no longer active on X) Striving to even #lift, #run & #science │ Senior Biomedical Scientist at @Ouraring. Own views.

Mar 6, 2023, 24 tweets

#Vaalikone'iden #nelikentät ja puolueiden asemat lienevät viime aikoina tulleet monelle #politiikkatwitter'in seuraajalle tutuksi. Mutta oletko tullut ajatelleeksi, että samankaltainen ilmiö näkyy myös suoraan Twitterin #seuraajaverkosto'ssa? Se onpi ketjun paikka! 🧵 (1/18)

Alkuun pientä metodologista taustaa ja huonoja uutisia. Twitter on pitkään ollut sosiaalisen median tutkijoiden lemmikki, koska se on tarjonnut erinomaisen rajapinnan (nk. API) monipuolisen datan noutamiseen - ilmaiseksi. (2/18)

Paitsi että tämä on mahdollistanut vireän tutkimuskentän rahoituksesta riippumatta, Twitterin API on ollut oiva työväline myös ohjelmoinnin opetukseen. Itsekin olen oppinut #Python-kielen peruskurssilla paljon ohjelmoinnista nimenomaan Twitterin dataa analysoimalla. (3/18)

Nyt sitten tiedettä ja sananvapautta rakastava uusi omistaja on kaikessa viisaudessaan päättänyt siirtää API-rajapinnan maksumuurin taakse, mikä on aiheuttanut melkoista kaaosta mm. informaatiotutkijoiden keskuudessa: nature.com/articles/d4158… (4/18)

Mutta asiaan. Kiinnostuin itse viime vuonna Twitterin datojen analyysistä nimenomaan seuraajaverkostojen visualisoinnin näkökulmasta. Suuri kiitos kuuluu @mihkal'lle, joka on jaksanut puurtaa näitä monestakin aiheesta inspiroiden myös minua 🤓 (5/18)

Oma kiinnostuksen kohteeni oli ensisijaisesti #disinformaatio ja mahdollinen naapurista tuleva #informaatiovaikuttaminen. Halusin tarkastella, löytyykö seuraajaverkostoista näihin liittyviä kiinnostavia ryhmittymiä. (6/18)

Sitä ennen halusin kuitenkin varmistaa, että lähestymistavassa olisi järkeä, ja siksi valitsin tarkasteluun #politiikkatwitter'in. Oletin, että sieltä voisi löytyä tuttuja ryhmittymiä, kuten nelikentistäkin tuttu vihervasemmisto-rypäs. Ja kas, sellainen todella löytyy! (7/18)

Mutta miten tällainen kuva muodostetaan? Kaikessa yksinkertaisuudessaan homma toimii niin, että hyvin yksinkertainen Python-skripti noutaa Twitterin API:n kautta haluttujen tilien seuraajalistat. (8/18)

Nämä listat voidaan visualisoida verkostojen tarkasteluun kehitetyn Gephi-nimisen Open Access -softan avulla: gephi.org Tarkemmin ottaen, ryhmittelyssä käytetään algoritmia, joka vetää yhteen sellaiset tilit, joilla on paljon yhteisiä seuraajia. (9/18)

Kun siis poliittisten puolueiden Twitter-tilit vetäytyvät lähelle toisiaan, se johtuu siitä, että niillä on yhteisiä seuraajia enemmän, kuin kauemmas jäävillä tileillä. (10/18)

Kuvasta nähdään odotettu tulos eli että Vihreiden, SDP:n ja Vasemmistoliiton tilit ryhmittyvät lähelle toisiaan - niillä on suhteellisesti paljon samoja seuraajia. Tässä on klassinen "vihervasemmisto", missä poliittisten puolueiden tileillä on paljon samoja seuraajia. (11/18)

Ei-niin-yllättäen samankaltaista ryhmittymistä nähdään myös verkostossa, missä on puolueiden pää-äänenkannattajien erillisten tilien seuraajat... (12/18)

Ja kun nämä mediat liitetään osaksi edellistä puoluekentän seuraajaverkostoa, nähdään että odotetusti lehdet sijoittuvat lähelle omia puolueitaan. (13/18)

Kokonaisuutena tässä kaikessa ei minulla ole suurempaa pointtia ...vielä. Jatkan toisena päivänä hieman eri näkökulmalla. Tässä vaiheessa ideana oli vain testata, saako näillä verkostokuvaajilla aikaiseksi loogisia visualisointeja. Näyttäisi toimivan! 🤓👍 (14/18)

Varsinaisten tulkintojen suhteen pitää olla äärimmäisen varovainen, koska kyse todella on vain visualisoinnista, eikä matemaattisesta analyysistä joka kertoisi havainnot paljon luotettavammin. Houkutus on kuitenkin liian suuri, joten pari varovaista huomiota loppuun... (15/18)

Ensinnäkin @Piraattipuolue on kiinnostava. Sillä on pienestä poliittisesta vallasta huolimatta suhteellisen paljon Twitter-seuraajia. Puolue kuitenkin irtaantuu muusta kentästä melko kauas, mikä viittaa siihen että seuraajat eivät keskimäärin juuri muita puolueita seuraa (16/18)

Huomattavaa on myös, että keskellä on huomattava joukko (n 32000 seuraajaa eli 12% koko verkostosta), joka seuraa varsin monipuolisesti kaikkia keskeisiä puolueita. Tässä on varsin terve altistuminen monenlaisille näkemyksille. Mukana paljon ammattinsa puolesta seuraavia? (17/18)

Kolmanneksi huomataan, että pienpuolueet irtaantuvat melko kauas muista. Tämä kuvastanee puolueiden vaihtoehtoista luonnetta eli seuraajat eivät ole kiinnostuneita kuin tämän yhden puolueen seuraamisesta. Poliittinen altistuminen jäänee ainakin Twitterissä yksipuoliseksi (18/18)

Jatkanpa vielä vähän. #Seuraajaverkosto näyttää myös @LiikeNyt ja @kokoomus läheisyyden (suhteellisesti paljon yhteisiä seuraajia) ja pidemmän etäisyyden vihervasemmistoon. @keskusta on molemmissa todellakin suht keskellä, mutta himpun oikealle kallellaan (bonus/18)

Mielestäni ihan kiinnostavaa on myös tämä akseli, joka toistuu sekä vaalikoneessa, että #seuraajaverkosto'ssa lähes 1:1. @persut ja @KDpuolue ovat lähekkäin myös seuraajiensa välityksellä, ja etäisyys @sfprkp on suhteellisen pitkä (bonus/18)

Ei tietenkään olisi realismia olettaa, että kartat vastaavat toisiaan 100%. Esim @persut ja @vihreat sattuvat #seuraajaverkosto'ssa huomattavasti lähemmäs toisiaan, kuin nelikentässä. Mutuilisin tähän olevan kolme selitystä, jotka eivät ole toisiaan poissulkevia (bonus/18)

1) Seuraajaverkosto olisi luultavasti paremmin edustettuna 3D-pilvenä, eikä 2D-karttana. Kun monimutkainen verkosto "litistetään", tietyt akselit voivat kiepsahtaa suuntiin, joiden tulkinta on vaikeaa (bonus/18)

2) Kartan lopullinen asento on summa "työntäviä" ja "vetäviä" tekijöitä, joille voisi hiotummassa kartassa antaa erilaisia painoarvoja mm. seuraajamäärien mukaan. Lisäksi olisi mahdollista huomioida myös se, mitä tilejä puolueet *itse* seuraavat ("2-suuntainen kartta") (bonus/18)

3) ja oma suosikkiselitykseni: kuvaan on merkittynä hauska Twitter-käyttäjien alaryhmä, jotka seuraavat poliittisista puolueista käytännössä vain @persut ja @vihreat . Ehkä tykkäävät vastakohdista tai kiistoista? 😄 Tämä jengi kuitenkin vetää tilejä lähemmäs toisiaan (bonus/18)

Share this Scrolly Tale with your friends.

A Scrolly Tale is a new way to read Twitter threads with a more visually immersive experience.
Discover more beautiful Scrolly Tales like this.

Keep scrolling