Xavier Pagès-Corella 🎶 ✍ Profile picture
Compositor i director català. Em diverteixo fent enfilalls sobre música i cultura a 𝕏. Enginyer no practicant.

Mar 17, 2023, 13 tweets

Potser us sembla que és algú que ha perdut el seny... 🤪 però res més lluny de la realitat! Aquest senyor que canta apassionadament com un #ocell és Oliver #Messiaen, un dels més grans compositors del s. XX i també #ornitòleg. Si m'acompanyeu us ho explico en aquest #enfilall:🦅

El cant dels ocells sempre ha fascinat als compositors... Ja al S. I a.C el #poeta i #filòsof #Lucreci (a la imatge) va atribuir l'origen de la música al cant d'aquestes meravelloses bestioles (fins el punt de dir que les melodies dels humans n'eren una simple imitació!).

Una de les aus més imitades ha estat el cucut. El primer exemple el tenim a l'obra Summer is icumen in (1226, imatge de l'esquerra) atribuïda a John Fornsete, o al tractat Musurgia Universalis (1650, imatge de la dreta).

També són famosos els exemples de la simfonia Pastoral de Beethoven, el Carnaval dels Animals de Camille Saint-Saëns... i paro perquè m'estic desviant del tema principal que és #Messiaen!

Oliver Messiaen va estimar sempre la natura i especialment el cant dels ocells. Des de molt jove ja solia transcriure el seu cant i en va parlar breument al tractat de composició titulat Tècnica del meu llenguatge musical. Tot i això, encara li quedava un bon camí pel davant...

Va ser durant els anys 50 i 60 que va intensificar la seva tasca d'ornitòleg amateur, recorrent el món enregistrant i transcrivint el cant de tota mena d'ocells que posteriorment utilitzaria a les seves composicions (des de peces per a piano fins a gran orquestra).

Moltes vegades, la transcripció no era literal. Segons ell, realitzava alguns petits canvis per fer la melodia més tocable, sempre intentant aconseguir el mateix efecte que el cant original (a l'esquerra Catalogue D'oiseaux, llibre 4, a la dreta, Abime des oiseaux):

A part de recollir el cant directament al bosc, #Messiaen també va transcriure enregistraments, aconseguint així encara més precisió. En aquesta pàgina podeu escoltar uns quants exemples dels cants dels ocells junt amb les transcripcions del compositor.
oliviermessiaen.org/birdsong

El llistat d'obres en què va fer servir tots aquests cants és molt llarga! Destaquen Réveil des oiseaux, Catalogue d'oiseaux, Oiseaux exotiques, Des Canyons aux étoiles, Quatuor pour la fin du temps... (imatge: Claire Delbos i el compositor, 1933)

Com heu anat veient en els exemples, Messiaen no va utilitzar una notació especialment novedosa per fer les seves transcripcions, sinó que va preferir utilitzar la notació existent. Malgrat això, va introduir moltes descripcions textuals que ajuden a aconseguir el so desitjat.

En aquest enllaç podeu llegir un assaig sobre les seves transcripcions:
static1.squarespace.com/static/5ab9c95…

I aquí podeu escoltar amb partitura el Catalogue d'oiseaux (llibre 1) interpretat per Yvonne Loriod, la seva dona (que també toca al vídeo del primer tuit):

Si us ha semblat interessant aquest #enfilall sobre la devoció de #Messiaen pels #ocells, no oblideu posar m'agrada o retuitar el primer tuit. Moltes gràcies per endavant! 🙏(a la imatge, el compositor amb els seus pares i, potser, algun ocell entre les columnes 😄).

Share this Scrolly Tale with your friends.

A Scrolly Tale is a new way to read Twitter threads with a more visually immersive experience.
Discover more beautiful Scrolly Tales like this.

Keep scrolling