داستان توافق
بزرگترین صادرکننده،سومین تولیدکننده و دومین دارنده ذخایر نفت است.جغرافیای ویژه آن اما از اهمیت خطوط لوله نفتی بیرونی برای صادرات نفت کاسته است. چرا؟در میان شبهجزیرهای در حاشیه ترانزیت زمینی جای گرفته.همسایگانش بینیاز از نفتند و بازارهای بزرگ مصرف در فاصلهای دور.
جای شگفتی نیست که شبکه نفتکشها یگانه ابزار صادرات باثبات نفت عربستان است. دریا در ظاهر بستر صادرات نفت را هموار ساخته، با این حال، دریا همزمان عربستان را نفرین کرده. به نقشه بنگرید! گو اینکه از سواحل دریایی طولانی برخوردار است، با این حال، از #تنگنای_ژئوپلتیک_گلوگاه در رنج است.
سه گلوگاه مهمِ تجارت جهان گرداگرد عربستان هستند، همگی اما توسط رقبای بالفعل و بالقوه ریاض کنترل میشود: تنگه هرمز توسط تهران، کانال سوئز توسط قاهره و تنگه بابالمندب توسط صنعا. حتی خلیج عقبه و خط لوله #رِد_مِد (#Red_Med) که کانال سوئز را دور میزند نیز توسط تلآویو کنترل میشود.
اگر عراق بدلیل ساحل کوتاه خود بصورت مستقیم از #تنگنای_ژئوپلتیک در رنج بوده، عربستان بدلیل آسیبپذیری گلوگاههای سهگانه خود بصورت غیرمستقیم دچار این تنگناست.جای شگفتی نیست که ریاض برای خروج از این تنگنا چشم به تداوم #اتحاد_استراتژیک با نیرومندترین قدرت دریایی دوختهاست:به آمریکا
ابلهانه است که میانجیگری چین در رابطه ایران و سعودی را برابر با افول آمریکا دانست. چیرگی #منطق_ژئوپلتیک را دریابید: بنیان امنیت ملی سعودی بر اتحاد استراتژیک با آمریکا استوار است؛ تا آنگاه که هژمونی دریایی آمریکا به چالش کشیده نشده و عربستان نفت داشتهباشد، این اتحاد ادامه دارد.
ریاض اما نامزد دیگری را درسردارد: چین. اژدهای تشنه انرژی برای درهمشکستن استراتژی #چرخش_بسوی_آسیا اوباما (چپ)، از استراتژی #پیش_بسوی_غرب (#Marching_Westward) وانگ جیسی سود جُست (راست). وانگ برآن بود که دسترسی زمینی به غرب محاصره دریایی چین را برهمزده و #معمای_مالاکا را حل میکند
همین #استراتژی_ژئوپلتیکی بود که یکسال بعدتر سویه ژئواکونومیک پیدا کرده و #راه_ابریشم_نوین #BRI راهاندازی شد. با تهاجم روسیه به اوکراین و بسته شدن #پل_اوراسیایی_جدید، در کنار فشار آمریکا در ایندوپاسفیک و تایوان، توجه چین به غرب آسیا تشدید شد.خاورمیانه در آستانه #جنگ_کریدوری است!
آمریکا سودای کشاندن چین به رقابت ژئواستراتژیک داشته چراکه در این حوزه برتری نسبی دارد، چین اما میکوشد رقابت را در حوزه اقتصادی محدود کند. با ورود چین به دلِ منازعات سیاسی-نظامی منطقه،آمریکا میتواند بر دو جبهه دونباس و تایوان تمرکز کند.آمریکا اما نمیخواهد به چین سواری مجانی دهد
چرا هزینه امنیت منطقه دهد ولی چین سودکند؟پس پکن باید هزینه کند. ورود کنترلشده چین به منطقه در راستای نظم آمریکایی بوده، نه در خلاف آن.این نظم بر دوستون #صلح_ابراهیم و مهار ایران هستهای استوار است. شی در دیدار با بایدن در بالی این نظم را در ازای موافقت با سیاست #چین_واحد پذیرفت.
سعودی اما خواهان حذف ایران از منطقه و جهان اسلام بوده چراکه ایران #خطری_وجودی است.گواینکه توافق فرصتی برای ریاض برای مهار حوثیها و راهاندازی #چشمانداز_۲۰۳۰ میدهد اما توافقی برای مدیریت تنشهای دوجانبه است تا بازنگری بنیادین.سعودی هنوز سودای #قطع_سر_افعی دارد! البته به وقتش …
Share this Scrolly Tale with your friends.
A Scrolly Tale is a new way to read Twitter threads with a more visually immersive experience.
Discover more beautiful Scrolly Tales like this.