Bahman Ansari Profile picture
History Researcher | My Books 👉 https://t.co/YZmtOGBiIp | پژوهشگر تاریخ و نویسنده | مسئول کامنت‌های دیگران نیستم. | https://t.co/gjaNTJGh0D | https://t.co/RQrci1jZOe

Apr 13, 2023, 12 tweets

این شاهکاری که می‌بینید، نهر داریون است در شوش خوزستان. کانالی برای آبرسانی منطقه شوشتر خوزستان که به دستور #داریوش_بزرگ ساخته شد و دانش ساخت سازه‌های آبی نزد نیاکان‌مان را نشان می‌دهد.

(رشتو)

یکی از بزرگ‌‌ترین سازه‌های آبی در دوران باستان، #سازه‌های_آبی_شوشتر است که قدمت آن‌‌ها به دوران هخامنشیان بازمی‌گردد.

نهر داریون به‌عنوان بخشی از این سیستم آبرسانی، یکی از شگفت‌انگیزترین و قدیمی‌ترین سازه‌های آبی شوشتر است که یک کانال آبیِ «دست‌کند» می‌باشد.

دست‌کند به سازهٔ معماری که با دست و بدون ابزار خاصی ساخته شود، می‌گویند.

وظیفهٔ این نهر، آبیاری دشت میاناب شوشتر بوده و هست. سر دهانهٔ نهر داریون، در زیر قلعه سلاسل قرار دارد و توسط میراب‌ها از همین قلعه کنترل شده و بصورت عادلانه بین کشاورزان و مردم تقسیم می‌شده است.

داریون نهری است در شوشتر که از رود شطیط جدا می ‌شود و دوباره به آن می‌پیوندد. این نهر، نهر داریوش یا نهر دارا نیز نام دارد و در زمان داریوش هخامنشی حفر شده است.

این مجموعه دارای ٨آبگیر است که با گذشت سال‌های زیاد، برخی از آن‌ها مسدود شدند. در آن زمان در زیر قلعه سلاسل، پله‌هایی ساخته شده بود که از آن برای برداشت آب از نهر استفاده می‌کردند، با این استراتژی زمان محاصره و بسته شدن درهای قلعه امکان برداشت از آب رود به راحتی وجود داشت.

در زیر قلعه، هشت کانال آبگیر وجود دارد که بعد از مسافتی به هم می‌پیوندند و دو کانال می‌شوند و این دو کانال بسیار بزرگ می باشند که بعد از خروج از قلعه همه از کانال خارج می‌شوند.

به گفته میرعبداللطیف‌خان شوشتری نویسنده تحفه‌العالم: «در حوالی شهر، باغ و بوستان نبود و رودخانه از حوالی شهر تخمیناً نیم‌فرسخ دور بود و مردم قری و قوافل به کشتی از رودخانه عبور می‌نمودند و به این سبب زحمت بسیاری کشیدند تا این که

دارای اکبر (=داریوش بزرگ) نهر داریان را ابتدا نموده اما فرصت اتمام نیافت و دارا بن دارا به اتمام آن کوشید و آب از میان شهر و صحرای گرگر جاری ساخت و این قبل از اسکندر مقدونی بود.»

این نهر تنها سازه آبی شوشتر است که پس از گذشت قرن‌‌ها، همچنان نام بانی و سازندهٔ خویش را یدک می‌کشد.

این نهر نه تنها آب مورد نیاز کشاورزی ساکنان شهر را تامین می‌‌کند، بلکه با حفر تونل‌‌های آب (مانند قنات) آب را به درون شوادان (زیرزمین) منازل بافت قدیم نیز هدایت می‌کرد.

این اثر در تاریخ ۱۰ مهر ۱۳۸۰ با شماره ثبت ۴۱۴۱ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده‌ است.

نهر داریون در بهار بسیار دیدنی است و اگر به جنوب سفر کردید، حتما از این سازه باستانی بی‌نظیر و دلکش، دیدن کنید.

#بهمن_انصاری

Share this Scrolly Tale with your friends.

A Scrolly Tale is a new way to read Twitter threads with a more visually immersive experience.
Discover more beautiful Scrolly Tales like this.

Keep scrolling