, 26 tweets, 5 min read Read on Twitter
Twit seli! Dün @kodluyoruz ekibi uzunca bir süredir üzerinde titizlikle çalıştığı "Türkiye'de Teknoloji Sektörü Durum Analizi” araştırma sonuçlarını bir etkinlikle duyurdu. Raporda yer alan verilerden bir kısmını paylaşmak istiyorum
6 ana başlık altında toplanan araştırmada ana hedefimiz, Türkye'de yazılım sektörünü daha net anlamak, teknoloji ve yazılım alanında çalışan firmaların, bu firmalarda çalışan veya çalışacak gençlerin beklentilerini net bir şekilde ortaya çıkarmaktı.
250'nin üzerinde şirketin yazılım ekipleriyle görüşüldü, anketler yapıldı, 23 akademisyenle kapsamlı görüşmeler gerçekleştirildi.Bu anlamda yazılımalanında tarafsız bir göz ile hem firmaların,hem gençlerin beklentilerini ve de mevcut durumlarını görebileceğimiz bir çalışma oluştu
TUİK verilerine göre toplam nüfusun %16.7'si genç nüfus (15-24), yaklaşık 12 milyon genç. Genç nüfusun
%51,2’sini genç erkekler, %48,8’ini de genç kadınlar oluşturmakta
Fakat, her yıl düzenli artan genç nüfus ile gençlerin istihdama katılımında ciddi dengesizlik var. Gençlerde işsizlik oranı 2016 yılında %19,6'dan 2017 yılında %20,8’e çıkmış.
Genç kadın ve erkeklerin kendi içindeki durum ise daha da dikkat çekici. Erkeklerde işsizlik oranı bir önceki yıla göre artıarak %17,8 ve genç kadınlarda %26,1 olmuş.
OECD 2017 verilerine göre, Türkiye genel ülke sıralamaları arasında ne eğitime ne de istihdama katılan gençler (20-24 yaş) kategorisinde %32,86 ile ilk sırada yer alıyor.
TÜİK verilerine göre Ekim 2018 itibarıyla 15-24 yaş arası gençlerde işsizlik oranı %22,2 olarak ölçülmüş.
Yazılım sektörü ile ilgili sonuçlaraı değerlendirirken yazılım konusunda en çok güvendiğimiz gençlerin mevcut işsizlik verilerini hesaba katmamak olmaz.
Her gün dijital dönüşüm, girişim, yatırım üzerine onlarca etkinlik, konferans gerçekleşiyor. Dijital dönüşümü adına firmalar önemli bütçeler ayırıyor ancak günün sonudna bu dönüşüm gerçekleşirken ve sonrasında yetişmiş insan kaynağı ihityacı var
OECD verilerine göre 2016 yılında Türkiye’de bilişim teknolojileri uzmanlarının toplam istihdam içindeki oranı
%1.06 düzeyindedi. Bu oran OECD ülkelerinde ortalama %3.64
Türkiye içinde, şehirler arasında dağılıma baktığımızda da ciddi bir dengesizlik ve eşitsizlik söz konusu. Türkiye’de yazılım sektörü uzmanlarının yaklaşık
%47’si İstanbul’da, %33’ü Ankara’da sebebini anlamak zor değil elbette
Ancak bu şehirlerin dışında kalan şehirlerde yetişen gençler için yazılım ve teknoloji alanında çalışmak isteyenlerin ülke içinde iç göç yaparak şehir değiştirmesi dışında çaresi yok.Zira bulundukları şehirlerde teknoloji alanında eğitim ve de iş imkanı bulmak neredeyse imkansız.
Bunun üzerine bir de son dönemde yaşanan “Beyin göçü” ile birlikte yetişmiş yeteneklerin de kaybedildiği bir ortam oluşmuş durumda.
Hindistan yazılım alanında yakaladığı bu büyümeyi 1980'lerden bu yana sürekliliği koruyarak yaptığı çalışmalarla sağlarken, 20 senede yazılım alanında çalışan iş gücünü 48 kat arttırmıştır.Bu alanda bir atak yapılacaksa uzun vadeli politikaların önemini gösteren bir örnektir bu.
Yine bir başka OECD verisine göre OECD ülkeleri arasında Türkiye, %40’lık bir oranla bilgisayar kullanımı en düşük ülkedir. Elektronik yazılımları kullanan ülkeler sıralmasında da %20 ile en sonda yer almakta.
Gelelim ankete katılan şirketlerin durumuna. 9 farklı şehirden şirketin katılımıyla gerçekleşen ankette 250 şirketin 160'ı İstanbul'da yer alıyor. Ankara 62, Bursa 30, Şanlıurfa 19 şirket.
Ankete katılan şirketlerin büyük kısmı tam zamanlı yazılımcılarla çalışırken, İstanbul'da freelance yazılımcılarla çalışan şirketlerin %38 en fazla 9 freelance yazılımcıyla çalıştığını belirtmiş. Katılımcıları %8'i ise 10 dan fazla freelance yazılımcıyla çalıştığını belirtmiş.
Katılımcı şirketlere, çalışanlarının yazılım alanında öncelikle hangi platformlara hakim olmaları gerektiğini sorduğumuzda tüm şehirlerde ilk üç sırayı Backend Developer, Web/Frontend Developer ve Mobil uygulama platformları aldı.En az beklenti ise, oyun programlama, AR & VR oldu
Katılımcı firmaların %17,2’si en büyük açığın
yapay zeka/makine öğrenimi/büyük veri alanında olduğunu belirtmiş.
Gelecek 5 yılda yetenek açığının büyümesi beklenen dillerde %28’i Python yanıtını verirken, Java’da
%20,2, makine öğrenimi ve büyük veri alanında %19,3 ile ilk 3 sırayı oluşturmuş durumda.
Bir yandan yetenek açığı , bir yandan genç işsizlikten bahsettik, peki bu firmalar yeni açtıkları pozisyonlar için uygun çalışanı ne kadar sürede bulabiliyorlar?
Şirketlerin sadece %35’i yazılım ekibine katacakları kişinin mühendislik bölümlerinden mezun olmasını şart olarak belirlemişken, %73’ü adayın kendi hazırladığı CV’leri, hazır şablonlara tercih ediyor.
İstanbul'da yer alan firmaların %72'si yeni mezun, tecrübesiz adayları yetiştirmek üzere ekibine katıp eğittiğini söylerken bu oran Ankara'da %73 ve Bursa'da %57
Rapor'dan bazı önemli gördüğüm bilgilerden ufak alıntıları derledim. Eğer yazılım alanında çalışıyor, teknoloji üretiyor ya da henüz üniversite öğrencisi olarak yazılım alanında çalışmak için hazırlanıyorsanız raporun tümüne şuradan erişebilirsiniz. kodluyoruz.org/turkiye-teknol…
@threadreaderapp unroll me please, thx
Missing some Tweet in this thread?
You can try to force a refresh.

Like this thread? Get email updates or save it to PDF!

Subscribe to Aykut İbrisim
Profile picture

Get real-time email alerts when new unrolls are available from this author!

This content may be removed anytime!

Twitter may remove this content at anytime, convert it as a PDF, save and print for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video

1) Follow Thread Reader App on Twitter so you can easily mention us!

2) Go to a Twitter thread (series of Tweets by the same owner) and mention us with a keyword "unroll" @threadreaderapp unroll

You can practice here first or read more on our help page!

Follow Us on Twitter!

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just three indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3.00/month or $30.00/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!