, 11 tweets, 4 min read Read on Twitter
Tällä viikolla 11 naisministeriä räjäyttivät internetin jo ihan pelkällä olemassaolollaan. Keskustelu kertoo paljon siitä millaista on olla (nuori) nainen politiikassa. Ajattelin tarttua aiheeseen twiittiketjun kautta: #tasaarvo #hallitus #ministerit
Aloitetaan toteamalla, että toisin kuin moni vaikuttaa luulevan, seksismi politiikassa ei ole mikään historiallinen ilmiö vaan kiinteä osa naispoliitikkojen arkea: huutelua, häirintää, vähättelyä ja sivuuttamista.

Kirjoitin aiheesta vähän aikaa sitten: iirissuomela.fi/2017/03/puhuta…
Eduskunnassa yllätti tajuta kuinka moni kokee seksismiä mutta ei vain tahdo puhua asiasta julkisesti. Yksilön valintana tämä on OK. Ikäviä kokemuksia ei ole pakko avata julkisesti.

Yhteiskunnan tasolla tämä on haaste, koska se saa seksismin näyttämään marginaaliselta ilmiöltä.
Onneksi ei tarvitse nojata pelkkiin yksittäisiin kokemuksiin seksismistä politiikassa, sillä ilmiötä on tutkittu tieteen keinoin jo pitkään.

Tutkimuksen pohjalta me tiedämme, että vähättelyä ja häirintää on edelleen paljon - ja että tämä näkyy esteinä naisten urakehitykselle.
Ei ole yhdentekevää, että kuvataanko naispoliitikkoja jääprinsessoiksi ja herkuiksi vai tohtoreiksi ja varatuomareiksi. Seksistiset asenteet heikentävät niin naisten uramahdollisuuksia kuin tyttöjen uskoa itseensä. Siksi puheeseen on puututtava. #tasaarvo #politiikka
Kiinnostava kysymys on, että miten nuori nainen voi haastaa kylmän ja kovan huippupoliitikon mallia joutumatta itse alttiiksi vähättelylle ja pilkalle. Mallia on nimittäin haastettava, sillä se etäännyttää ihmiset ja inhimillisyyden politiikasta - moninaisuudesta puhumattakaan.
Tuoreet ministerit @MariaOhisalo ja @MarinSanna haastavat kapeaa kuvaa poliitikoista todella onnistuneesti. Perheen köyhyydestä ja alkoholismista kertominen ei ole välttämättä helppoa, mutta se rohkaisee eri taustoista tulevia nuoria mukaan politiikkaan.
is.fi/politiikka/art…
Valinta kertoa itsestä ja omasta taustasta on syytä pitää jokaisen omana valintana. Ei ole OK kaivella kenenkään perhehistoriaa tai parisuhdetta "inhimillisen" kulman toivossa. Jos nuori nainen tahtoo keskittyä puhumaan veropolitiikasta, ei pidä tivata meikkivinkkejä. #tasaarvo
On myös asioita, jotka eivät ole valintoja. Yksi niistä on naaman näyttäminen. Ihmiset muistavat ja tunnistavat kasvot, ja siksi edustuksellinen demokratia vaatii kasvoja toimiakseen.

Siksi on harmillista, että oikeaa tapaa näyttää nuorelta naiselta politiikassa ei ole olemassa.
Me ollaan jääprinsessoja, misuehdokkaita, vihreitä herkkuja, rekkalesboja, sikanaamoja, noitia ja paljon kaikkea pahempaa. Yhden mielestä meikkiä on liian vähän - toisen mielestä taas liikaa.

Yhdistävä tekijä on, että he ottavat toisen ihmisen naaman yhdessä riepoteltavaksi.
Someaikana meillä on valtavan laajat mahdollisuudet kertoa itsestämme omin sanoin, kuunnella ja keskustella. Me voimme siis joko kytätä naamoja ja vahvistaa stereotypioita - tai sitten purkaa ne kaikki yhdessä.

Eiköhän siis lopeteta toistemme tunkeminen ahtaisiin muotteihin!
Missing some Tweet in this thread?
You can try to force a refresh.

Like this thread? Get email updates or save it to PDF!

Subscribe to Iiris Suomela
Profile picture

Get real-time email alerts when new unrolls are available from this author!

This content may be removed anytime!

Twitter may remove this content at anytime, convert it as a PDF, save and print for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video

1) Follow Thread Reader App on Twitter so you can easily mention us!

2) Go to a Twitter thread (series of Tweets by the same owner) and mention us with a keyword "unroll" @threadreaderapp unroll

You can practice here first or read more on our help page!

Follow Us on Twitter!

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just three indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3.00/month or $30.00/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!