, 11 tweets, 2 min read Read on Twitter
Rusça bazı kaynaklarda (sanırım günümüzde en önemlilerinden biri, Sovyet tarih yazımı geleneğine bağlı olan Şlıkov’dur), Şeyh Said ayaklanmasının, ayaklanma liderleri idam edilmiş olmasına rağmen 1930’un başına kadar devam ettiği ileri sürülür.
Ben, bunun tutarlı bir açıklama olduğunu düşünüyorum. Bu durumda sadece yeni devletin değil, Türk milliyetçiliğinin de şeklini şemalini önemli ölçüde Kürt isyanları ve milliyetçiliği tayin etmiştir.
Bu tayin ediş içinde cumhuriyetin kurucu kadroları arasındaki ideolojik kaymalar ilginçtir. Mesela Poulton, “İnönü ve Çakmak’ın Mustafa Kemal’den bile Türkçü olduğunu” söyler.
Bana öyle geliyor ki, batı ve Balkan kökenli kadrolar ile Anadolu kökenliler arasında devletin ve Türklüğün biçimine dair bir gerilim, en azından farklı eğilimler ortaya çıkmıştır.
Bu coğrafi bölümlendirmenin fazlasıyla müphem olduğunun farkındayım. Ancak batı ve Balkan kökenli kadroların farklı milliyetler ve kültürlerle birlikte yaşama alışkanlığından kaynaklanan bir kültürel fark olduğu da açık.
Her halükârda, 1930’larda kurucu kadroların bir kısmında kültüre yaslanan bir milliyetçilik ağır basarken, giderek hâkim hale gelen diğer bir kısmında ırka dayanan milliyetçilik belirir. İlkinin başlıca temsilcisi (liberaller tarafından yerden yere vurulan) Mahmut Esat’tır.
“Ortak kültür”den söz edildiğinde, çoğu zaman, bundan din anlaşılıyor. Oysa Mahmut Esat için ortak kültür, laiklik ve halkçılıktır. (Halkçılığın antikomünist bir uhde olmaktan çıkıp bugün bildiğimiz anlamda sol popülizme yaklaştığını da en çok Mahmut Esat’ta görürüz.)
İktisadi olarak (“devlet sosyalizmi”ni savunur) tam bir lasalcı olan (ve Ağrı ayaklanması sırasında Türk olmayanlara uşaklıktan başkasını yakıştırmayan) Mahmut Esat, “Türk milliyetçiliğinde devlet anlayışının ancak laik bir halk cumhuriyeti şeklinde ifade edilebileceğini” söyler.
Başka bir deyişle, İsviçre’de öğrenciyken Osmanlı sefirinin saraya “ihtilalci” diye ihbar ettiği Mahmut Esat, Fransız ihtilalinin devrimci milet tasavvurunu yerleştirmeye çalışmaktadır.
Onun tam karşısında ise, “Biz Türk’üz, türkçüyüz ve ebediyen türkçü kalacağız,” diyen Saracoğlu bulunur.

Kürt ayaklanmaları sırasında ve karşısında derin bir şovenizm ilk akımı ikinci akıma yaklaştırır. Ancak gene de arada nitel bir fark vardır.

Bu nitel farkı unutmamak gerek.
Neden? Çünkü kemalizm çeşitli renkleriyle tarihte kalmış bir akım değil, hâlâ diri ve akışkan, solu-sağı olan bir düşünce.
Missing some Tweet in this thread?
You can try to force a refresh.

Like this thread? Get email updates or save it to PDF!

Subscribe to karagullecioglu
Profile picture

Get real-time email alerts when new unrolls are available from this author!

This content may be removed anytime!

Twitter may remove this content at anytime, convert it as a PDF, save and print for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video

1) Follow Thread Reader App on Twitter so you can easily mention us!

2) Go to a Twitter thread (series of Tweets by the same owner) and mention us with a keyword "unroll" @threadreaderapp unroll

You can practice here first or read more on our help page!

Follow Us on Twitter!

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just three indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3.00/month or $30.00/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!