, 73 tweets, 18 min read
🇹🇷Cumhuriyetin 96. yılına özel🇹🇷

Belge ve fotoğraflarla Cumhuriyet Mucizesi.

👉LÜTFEN PAYLAŞALIM👈

1) Şişli'deki o meşhur ev.

Kurtuluş reçetesi bu evde yazıldı, bu evde gizli toplantılar yapıldı. Zübeyde Hanım biricik oğlunu bu evden Samsun'a uğurladı.
2) Amasya. Kurtuluş reçetesini resmen ilan etti. Vatanın bütünlüğü ve milletin istiklali tehlikedeydi, bu durumdan ancak milletin azim ve kararıyla kurtulmak mümkün olabilirdi.
3) 28 Temmuz, 1919 Sabaha karşı.

Yaz Müfit, dedi:

“Zaferden sonra hükümet biçimi Cumhuriyet olacaktır… Bu bir. İki Padişah ve Haneden hakkında zamanı gelince gereken işlem yapılacaktır. Üç Fes kalkacak, uygar milletler gibi şapka giyilecektir.”
4) Bu anda kalem Müfit Bey'in elinden düşüverdi.

Atatürk “Neden duraksadın?” dedi. “Darılma ama paşam, sizin hayal peşinde koşan taraflarınız var” diye cevapladı Müfit Bey.

“Bunu zaman gösterir, sen yaz” dedi Atatürk. Dört "Latin harfleri kabul edilecek.” “Paşam yeter, yeter.”
5) Müfit Bey'in şaşırması gayet doğaldı. Atatürk'ün söylediklerinin gerçekleşmesi için mucize gerekiyordu.

İşte Atatürk, cumhuriyet mucizesini gerçekleştirecek ve şapka devriminden sonra soracaktı:

“Azizim Müfit Bey, kaçıncı maddedeyiz? Notlarına bakıyor musun?”
6) Sivas'ta kongresinde mandacılara karşı "Ya istiklal ya ölüm!" parolasıyla cevap verdi. Kongrede söz alan Kara Vasıf "parasız, ordusuz ne yapılabilir;?" diye soruyordu.

Para bulunacak, ordu kurulacak, düşman behemehâl yenilecekti!!
7) Ankara'daki yokluğu görüp ümitsizliğe kapılan mebuslar geri dönmeyi düşünmüşlerdi.

Atatürk 23 Nisan 1920'de meclisi dualarda açtıktan sonra kürsüye çıktı,

"İşittim ki, bazı arkadaşlar yoksulluğumuzu bahane ederek memleketlerine dönmek istiyorlarmış." dedi ve devam etti:
8) Ben kimseyi zorla milli meclise davet etmedim. Herkes kararında özgürdür, bunlara başkaları da katılabilirler. Ben bu mukaddes davaya inanmış bir insan sıfatı ile buradan bir yere gitmemeye karar verdim. Hatta, hepiniz gidebilirsiniz.
9) Asker Mustafa Kemal mavzerini eline alır, fişeklerini göğsüne dizer, bir eline de bayrağını alır, bu şekilde Elmadağı’na çıkar, orada tek kurşunum kalana kadar vatanı savunurum.
10) Kurşunlarım bitince de bu aciz vücudumu bayrağıma sarar, düşman kurşunları ile yaralanır, temiz kanımı, mukaddes bayrağıma içire içire tek başıma can veririm. Ben buna and içtim !..
11) Milli mücadeleyi anlatmak üzere Sivas'ta çıkarılan gazeteye 👉"İrâde-i Milliye", Ankara'da çıkarılan gazeteye 👉"Hakimiyet-i Milliye" adını verdi.

Daha o günlerden milletin iradesi ve hakimiyetine vurgu yapmıştı.
12) Zaferden sonra İstanbul'a gelen Refet Paşa, konuşmalarda hanedanın hakimiyetinin milleti felakete sürüklediğini ve hakimiyetin artık ancak millette olduğunu söylemiştir. Anadolu’daki yeni yönetimden “Saltanat-ı Milliye” diyerek bahsetmiş, artık yönetim milletin elindeydi.
13) Kadıköy halkına hitaben bir konuşma yapan Refet Paşa Vahdettin’e ve sadrazama çatmıştı:

“Bu beyler bizi bir kalp akçaya (geçmez para) sattılar. Esirler gibi müşteri pazarlığına çıkarılmadan satıldık."

Bu sözler İstanbul'un milli mücadeleye bakışının özeti gibiydi.
14) 1 Kasım 1922'de saltanat kaldırıldı.

Milli mücadeleye karşıtlığıyla ünlü Ali Kemal'in linç edildiğini öğrenen Vahdettin, aynı akıbete uğramamak için İngiltere'ye sığınıp yurdu terk etti. Gerekçesi İstanbul'da can güvenliğinin olmaması idi.
15) 24 Temmuz 1923'te Lozan Barış Antlaşması imzalandı. Bu antlaşma ile düşman devletler yeni Türkiye'nin varlığını resmen kabul etmiş oluyorlardı.

Cumhuriyetin ilanı için ciddi bir engel kalmamıştı.
16) 29 Ekim 1923'te cumhuriyet ilan edildi.

30 Ekim'de Atatürk, İsmet Paşa'ya bir mektup yazdı. Mektupta yazılanlar Osmanlı'dan nasıl bir enkaz devralındığının, yapılacak işlerin ne kadar büyük ve zorlu olduğunun anlaşılması açısından oldukça önemliydi.

Şöyle diyordu Atatürk:
17) "Paşam, Cumhuriyet’in ilk başbakanı olarak seni düşünüyorum. Dur, hiç itiraz etme. Niye seni seçtiğimi şimdi anlayacaksın.

Bizi yine büyük bir savaş bekliyor. Durumumuzun bir bölümünü cephe komutanı ve Lozan başdelegesi olarak elbette biliyorsun.
18) Büyük devletlerin bu sefil duruma bakarak, kısa zamanda pes edeceğimizi sandıklarını Lozan dönüşü sen bize anlattın. (Büyük devletler, Osmanlı'nın enkazının üzerine kurulan fakir Türkiye'nin uzun süre yaşamayacağını düşünüyorlardı)
19) Ben sana şimdi bildiğinden daha da acıklı olan genel durumu özetleyeceğim. Bize geri, borçlu, hastalıklı bir vatan miras kaldı. Yoksul bir köylü devletiyiz.
20) Dört mevsim kullanılabilir karayollarımız yok denecek kadar az. 4.000 km. kadar demiryolu var. Bir metresi bile bizim değil. Üstelik yetersiz. Ülkenin kuzeyini güneyine, batısını doğusuna bağlamamız, vatanın bütünlüğünü sağlamamız şart. Denizciliğimiz acınacak durumda.
21) Köylümüzü topraklandırmalı, ihtiyacı olan bir çift öküz ile bir saban vererek çiftçi yapmalıyız. Doğudaki aşiret, bey, ağa, şeyh düzeni Cumhuriyet’le de insanlıkla da bağdaşmaz. Bu durumu düzeltmeli, halkı kurtarmalıyız.
22) Her yerde tefeciler halkı eziyor. Güya tarım ülkesiyiz ama ekmeklik unumuzun çoğunu dışarıdan getirtiyoruz. Sığır vebası hayvancılığımızı öldürüyor.
23) Doktor sayımız 337, sağlık memuru 434, ebe sayısı 136. Pek az şehirde eczane var. Salgın hastalıklar insanımızı kırıyor. Üç milyon insanımız trahomlu. Sıtma, tifüs, verem, frengi, tifo salgın halinde. Bit ciddi sorun. Nüfusumuzun yarısı hasta. Bebek ölüm oranı %60’ı geçiyor.
24) Bebek ölümü demişken, Vahdettin Anadolu'da bebek ölümlerinin fazla olmasına karşı çareyi daha fazla çocuk yapmakta bulmuştu. Her yılın 1 Mayıs'ı düğün günü ilan edildi. Halktan çok çocuk yapmaları istendi. Anadolu, İstanbul'un umurunda bile değildi.

25) Mektuba şöyle devam ediyor Atatürk:

Nüfusun % 80’i kırsal bölgede yaşıyor. Bunun önemli bölümü göçebe. Telefon, motor, makine yok.
26) Sanayi ürünlerini dışarıdan alıyoruz. Kiremiti bile ithal ediyoruz. Elektrik yalnız İstanbul ve İzmir’in bazı semtlerinde var.
Düşmanın yaktığı köy sayısı 830. Yanan bina sayısı 114.408. Ülkeyi neredeyse yeniden kurmamız gerekiyor.
27) Yunanistan’dan gelen göçmen sayısı da 400 bini geçecek. İktisadi hayatımız da, eğitim durumumuz da içler acısı. İktisatçımız da çok az. Zorunlu okuma yaşındaki çocukların ancak dörtte birini okutabiliyoruz. Halkın eğitimi hiç çözülmemiş.
28) Oysa Cumhuriyet’in insan malzemesini hazırlamalı, namus cephesini güçlendirmeliyiz. Kültür eserleri kaçırılmış, kaçırılmaya devam ediliyor.
Raporlarda daha ayrıntılı, daha acı bilgiler var. Bunları Bakanlara ve parti yönetim kuruluna da ver. Genel durumu tam bilsinler.
29) Bütçemiz, gelirimiz yetersiz. İktisadi çıkmazdan kurtulmak için geliştirdiğim bir düşüncem var. Bu düşünceyi günü gelince konuşuruz. Hedefimiz milli iktisat, bağımsızlığın sürekli olması için iktisadi bağımsızlık temel ilkemiz olmalı.
30) Osmanlı bu gerçeği geç fark etti. Fark ettiği zaman çok geç kalmıştı.
Cumhuriyet’e uygun bir anayasaya gerek var. Bu zor durumdan nasıl çıkılabileceğini gösteren ne bir örnek var önümüzde, ne de bir deney.
31) Ama yılmamak, ucuz, geçici çarelerle yetinmemek, halkı kurtarmak için sorunları çözmek, kalkınmak, ilerlemek, milli egemenliğe dayalı, uygar ve özgür bir toplum oluşturmak, yüzyılımızın düzeyine yetişmek, kısacası çağdaşlaşmak, bu büyük ideali tam olarak başarmak zorundayız.
32) Yoksul ve esir ülkelere örnek olacağız. Kaderin bizim kuşağımıza yüklediği kutsal bir görev bu. Bu büyük görevin ağırlığını ve onurunu seninle paylaşmak istedim. Allah yardımcımız olsun!”

İŞTE OSMANLIDAN KALAN MİRAS TAM OLARAK BU ŞEKİLDEYDİ.
33) Atatürk, hayalini kurduğu kalkınmış Türkiye'yi, bir yurt gezisinde Sabiha Gökçen'e anlatmıştı:

"Geçtiğimiz yerlerde fabrikalar görmek istiyorum, ekilmiş tarlalar, düzgün yollar, elektrikle donanmış köyler, küçük fakat canlı tertemiz sağlıklı insanların yaşayabileceği evler.
34) Gürbüz çocukların, iyi giyimli çocukların, yüzleri sararmamış, dalakları şiş olmayan çocukların okuduğu okullar görmek istiyorum.
35) İstanbul’da ne medeniyet varsa, Ankara’ya ne medeniyet getirmeye çalışıyorsak, İzmir’i nasıl mamur kılıyorsak, yurdumuzun her tarafını aynı medeniyete kavuşturalım istiyorum. Ve bunu çok ama çok çabuk yapmak istiyorum.
36) Mamur (kalkınmış, bayındır) olmalı Türkiye’nin her tarafı, müreffeh olmalı. Devletin yapamadığını, yapmadığını millet; milletin yapamadığını, yapmadığını devlet yapmalı. Her şeyi yalnızca devletten ya da her şeyi yalnızca milletten beklemek doğru olmaz.
37) Her şeyi yalnızca devletten ya da her şeyi yalnızca milletten beklemek doğru olmaz. Devlet ve millet daima el ele olmalıdır ülke sorunlarını göğüslemede. Ben yapabildiğim kadarını yapayım, sonra ne olursa olsun demek yok benim kitabımda.
38) Geleceği, geleceğin Türkiye’sini, geleceğin halkını düşünmek görevim. Bir iş aldık üzerimize, bir savaşın üstesinden geldik, şimdi ekonomik alanda savaş veriyoruz, daha da vereceğiz."

Atatürk, bu hayali gerçekleştirmek için, hiç vakit kaybetmeden çalışmaya başladı.
39) Şer odaklarının rakı sofrası diye ayıpladıkları, alay ettikleri o sofrada Atatürk sabahlara kadar uyumadan çalışıyor, toplantılar yapıyor, vatanı kalkındırmanın yollarını arıyordu.
40) Cumhuriyet'in ilanın edilişinin üzerinden yalnızca iki yıl geçmişti ki, Atatürk Kayseri'de ilk uçak fabrikasını kurdu. (1925)
41) 1930'lu yıllarda yolcu uçakları seferleri yapılabiliyordu. Atatürk, radikal bir karar alarak yolcu uçağı bileti fiyatlarını tren bileti fiyatları seviyesine düşürdü.

İşte Belgesi:
42) 1934'te kendi fabrikalarımızda üretilen uçakları dost ülkelere hediye edecek seviyeye gelmiştik.

Atatürk, bu dönemde İran Şahı'na uçak hediye etmişti.

İşte Belgesi:
43) 1951'de, Atatürk'ün kurduğu fabrikalarda üretilen uçaklarımızı ihraç edebilecek seviyeye gelmiştik.

Uçak ihraç ediyorduk. İşte Belgesi:
44) Genç cumhuriyet Eşkişehir'de Şeker Fabrikası açmıştı. Atatürk'ün bu fabrikayla ilgili sözleri şöyleydi:

"ESKİŞEHİR ŞEKER FABRİKASI, MİLLİ ÜLKÜYE DERİN ALÂKANIN YÜKSELMİŞ, DEĞERLİ VESİKASIDIR."
45) Eşkişehir Şeker Fabrikasında üretilen şekerler böyle çuvallanıyor, verilen emek böyle muazzam bir sonuç ortaya çıkartıyordu.
46) Uşak'ta açılan şeker fabrikası.

Hem Uşak, hem milli ekonomimiz için öyle önemliydi ki...
47) Şeker fabrikasının Uşak'a neler kattığına dair gazete haberinde bakın ne diyor:

"Uşak'ta 12 fabrika var ve gece gündüz çalışırlar. Geceleri her tarafı elektrik ışıkları ile parıldar. Fabrikalar dahilinde güzel yollar, muntazam soşeler vardır."
48) Fotoğrafta Atatürk'ü Uşak Şeker Fabrikasını gezip çalışmalar hakkında bilgi alırken görüyorsunuz.
49) Bir şeker fabrikası'da Turhal'a kurulmuştu. Bunun İş Bankası'na 25 yıl süreyle imtiyaz verilmişti.

İşte belgesi:
50) Açılan şeker fabrikası, Turhal'ı kısa sürede kalkındırmıştı.

"Turhal kasabası bir şehir halini almağa başladı" başlıklı haberde pancar ziraatinin çiftçiye dönüm başına 30 lira getirdiği yazıyor.
51) Fotoğrafını görmüş olduğunu Paşabahçe Cam Fabrikası, 935 yılında Atatürk'ün talimatıyla açılmış, 16 usta ve 120 işçiyle üretime başlamıştı.
52) 1933'te Sümerbank'a devredilen ve o meşhur kolay eskimeyen Sümerbank ayakkabılarının üretildiği Beykoz Deri ve Kundura Fabrikası.
52) Bursa'da kurulacak merinos fabrikası için Almanya'dan montaj aletleri getirtilmesi ve gümrükten muaf tutulmasına dair belge.
53) Atatürk Bursa Merinos Fabrikası'na çok önem veriyordu.

Kendi el yazısıyla "Sümerbank Merinos Fabrikası çok kıymetli bir eser olarak milli sevinci artıracaktır" diye not tutmuştu.
54) Bursa'da bir de İpekli Fabrikası kurulmuştu. Fotoğrafta fabrikanın çalışma sahasını ve bir kadın işçiyi görüyorsunuz
55) Atatürk’ün Isparta’ya gelişinde verdiği talimat uyarınca, Gülyağı Fabrikası kuruldu. Fotoğrafta fabrikanın çalışma alanını görüyorsunuz.
56) Kurulan Fabrikalar yalnızca bunlardan ibaret değildi.

Nazilli'de kurulan basma fabrikasını Atatürk'ün altın anahtarla açtığına dair gazete haberi.
57) Nazilli'de kurulan Pamuklu Mensucat ve Basma Fabrikası için Rusya'dan getirilecek alet ve edevatın gümrükten muaf edilmesine dair belge.
58) İzmir'de Levazım-ı İnşaiye ve Doğrama Fabrikası kurulmasına dair karar.
59) 8 ilde kağıt fabrikası kurması için Sümerbank'a 25 yıl müddetle imtiyaz verilmesinin kabulü.
60) Kayseri'de kurulan Pamuklu Kombinası. (dış görünüş ve çalışma sahası)
61) Kayseri'de bir de İspirto Fabrikası kurulmuş ancak yeterli görülmeyerek Adapazarı veya Konya Ereğlisi'nde de ispirto fabrikası kurulması kararlaştırılmıştı.

İşte Belgesi:
62) Genç cumhuriyet elbette yalnız fabrika kurmakla yetinmedi. Barajlar, yollar, köprüler yapıldı.

Fotoğrafını gördüğünüz Çubuk Barajı Atatürk'ün talimatıyla yaptırıldı, 3 Kasım 1936 tarihinde Başbakan İsmet İnönü'nün katıldığı resmi bir törenle hizmete açıldı.
63) Genç cumhuriyet yurdun dört bir yanını demir ağlarla ördü. Demiryolları millileştirildi.

Fotoğraflarda Toros dağlarına yapılan demiryolunu ve demiryolu üzerindeki bir köprüyü görüyorsunuz.
64) Genç cumhuriyet tarıma önem veriyor, yetiştirilen tarım ürünlerinin bir kısmı ihraç ediliyordu.

İşte Belgesi.
65) İhraç edilen edilen incirler fotoğrafta gördüğünüz bahçelerde yetiştiriyor, tütünler böyle kurutuluyor ve kadınlarımız tarafından böyle işleniyordu.
66) Atatürk, yeryüzünde görülen herşeyin kadının eseri olduğunu söylüyordu. Cumhuriyetle birlikte Türk kadını hakettiği yere geldi. Çalıştı, üretti, okudu, seçti ve seçildi.

Fotoğrafta Ankara Kız Lisesi'nde okuyan hanımlarımızı görüyorsunuz
67) Musiki Muallim Mektebi’nde bir ders.

Hanımların zarâfeti göz kamaştırıyor.
68) Okuyan, çalışan, üreten hanımlarımız. Türk hanımları, cumhuriyet kadınları.
69) Ziraat Mektebi kız öğrencileri Atatürk Orman Çiftliğinde mahsul toplarken.
70) Çağdaş, zarif iki cumhuriyet kadını. Ankara, 1937.
71) Atatürk Türk kadınlarına 5 Aralık 1934'te seçme ve seçilme hakkı tanıdı.

Fransa ve İtalya kadınlara 1946'da, İsviçre ise 1971'de aynı hakkı kadınlara tanımıştır.

İşte Fransız kadınları 1935 yılında halklarını ararken görüyorsunuz.
72) Atatürk'ün dediği gibi Cumhuriyet fazilettir, Türk milletinin karakterine en uygun yönetim biçimidir.

Hepinizin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nı kutluyor, Atatürk ve silah arkadaşlarını saygıyla anıyorum.

#29ekim
#29EkimCumhuriyetBayramıkutluolsun
#CumhuriyetBayramı
Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh.

Enjoying this thread?

Keep Current with Ümit Doğan

Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

Twitter may remove this content at anytime, convert it as a PDF, save and print for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video

1) Follow Thread Reader App on Twitter so you can easily mention us!

2) Go to a Twitter thread (series of Tweets by the same owner) and mention us with a keyword "unroll" @threadreaderapp unroll

You can practice here first or read more on our help page!

Follow Us on Twitter!

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just three indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3.00/month or $30.00/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!