Arkadaşlar, çok fazla bu işe nasıl başladınız tarzında sorular geliyor dm'den. Ben de burdan kendi yaşadıgım süreci bir tweet serisi olarak paylaşayım istedim. Tabiki yazdıklarım yatırım tavsiyesi değildir.
1-Öncelikle borsaya 30 yasında #THYAO hissesi alarak girdim. Öncesinde 5-6 yıllık bir birikimim vardı. Bu hisseyi almamdaki amaç orta vadede kar edip satmaktı. Ama sonra baktım ki bu iş sürdürülebilir değil. Ben de #uvy araştırmaya başladım. Mantıklı geldi matematiği ve girdim.
2-Önce @TuncayTursucu , @Halil_BUHUR , @lattedenborsaya gibi tecrübeli arkadaşların portfoylerini, bloglarını yazılarını falan inceledim. Bütün bunlar ışığında bir portföy hazırlamaya karar verdim.
3-Son 10-15 yılda düzgün temettü veren ve değer kazanan hisseleri belirledim. Bankacılık, Emlak gibi sektörleri doğrudan eledim. Ben üretim yapan şirketlere yoğunlaştım. Ayrıca ana gelir kaynağı faiz olan şirketlere ortak olmak da istemedim.
4-Sonuçta elimde 30-40 kadar hisse senedi kaldı. Fakat sayı çok fazlaydı ve ben de riski dağıtmak adına tüm şirketlerin bulundukları sektörleri ve bağlı oldukları grupları araştırdım. Bunlara göre dengeli olacak şekilde her hisseye bir oran vererek toplamda 16 hisse seçtim.
5-Bunlardan bazıları çoook uzun vadeli yani evladiyelikti, bazıları ise yükselip kar görünce diğerlerine dönüştürülecek hisselerdi. Sonuç itibari ile 16 hisse kağıdını excelime yazdım ve her birine ufak ufak yatırmaya başladım.
6-Bir süre sonra elimde maliyetleri belli kağıtlar vardı. Bundan sonra elime her para geçtiğinde (maaşım, temettü, ek gelirler) o günkü fiyatlara, bendeki maliyetlere, tamamlanma yüzdesine göre elimdeki parayı dağıttım.
7-Bilanço okumayı pek bilmesem de her bilanço açıklandığında açıp inceledim. Öğrenmeye çalistim. Fakat bu işlemi 16 şirket için yapmak çok yorucuydu. Sayının azalması gerektiğini burdan da anlıyordum. Ve kar gören hisselerimi ani yükseldiği günleri bekleyerek sattım.
8-Bazı sattıklarıma pişman olsam da zararına asla bişey satmadım. Ayrıca borsanın genel olarak yüksek olduğu günlerde genelde döviz ucuz olduğu için öyle günlerde hisse senedi almak yerine döviz aldım.
9-Ülkede maalesef en geç 1 ayda bir ciddi bir siyasi kriz ortamı olduğu için yükselen dövizi satıp aynı gün yerine düşen kağıtlardan aldım. Böylece nakitimi daha iyi değerlendirmiş oluyordum.
10-Sonuç itibari ile burdayız:). Borsaya yatırımlarıma devam edeceğim. Hedefim finansal özgürlüğümü tamamen kazanmak. Size de bu şekilde yapın veya yapmayın demiyorum. Ben böyle yaptım diyorum sadece.
Allah hepinize hayırlı ve bereketli kazançlar versin.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
4. 2 yeni şirket var. Böylece toplam 11 şirket oldu. #ARCLK farklı bir sektorden şirketim olsun diye ucuzken aldım. #TOASO ise #FROTO'ya yüklenmek yerine ekledim.
+++
5. Portföy geçen aya göre %34,6 büyüdü. Fakat bu büyümenin ciddi bir kısmı eklenen kredi.
6. Altın bazında %31,4 dolar bazında ise %33,9 büyüdü.
Temettü nedir? Borsadaki şirketlerin temettü dağıtma işlemleri nasıl ve neye göre oluyor?
Kısaca anlaşılır bir şekilde anlatmaya çalışacağım kendimce.
Hazırsanız başlayalım:
1-Öncelikle hisse senedini aldığınız şirket kar amacıyla kurulmuş bir işletmedir. Yani amacı ticari faaliyetlerinden kar elde etmektir . Elde edilen kar ise şirketin büyümesi için harcanabilir veya ortaklara dağıtılabilir.
2-Dağıtılan bu kara #temettü denir ve tüm ortaklar bundan hisseleri oranında istifade eder. Temettü dağıtılıp dağıtılmayacağına, ne kadar ve ne zaman ödeneceğine şirketlerin genel kurulları karar verir. Bu durum tamamen şirket stratejisi ile alakalıdır.