My Authors
Read all threads
1) Dostlar, iyi akşamlar herkese. Bir süre ara verdiğimiz “açıklamalı hisse analiz” yazılarımıza, bugün #katmr ile geri dönüyoruz. Ricam şu: eğer bu yazılar işinize yarıyorsa, RT ve Like ile destek olun. Yaparsanız eyvallah, yapmazsanız canınız sağolsun. Başlıyorum.
2) Şimdi, bilen bilir, 10 yılımı verdikten sonra, her türlü indikatörü denedikten sonra, her türlü çıkmaz sokağa girdikten sonra, kendime en uygun tarzı Swing Trade’de buldum yaklaşık 4-5 senedir. Son 3-4 senedir de kazançlı bir sistem oturttum şükür.
3) Swing Trade nedir? Aşağıdaki yazıda paylaştım. Aşağıdaki yazıda ayrıca neden swing trader olduğumu da açık açık yazdım. Zincire başlamadan veya müsait bir zamanınızda okursanız, çok şey katacaktır: borsaninizinden.com/neden-swing-tr…
4) Tüm grafiklerime haftalık bakar, haftalık analiz eder, girişlerimi takip eden haftanın Pazartesi’si sabahında yaparım. Çıkışlarım haftalık-günlük değişkendir. Günlük altı işlem yapmam (incelerim, ama işlem yapmam). Seans içi işlem yapmam. Kapanış esastır.
5) Bu stratejiyle zaten uzun süredir sizlerle hem endeks hem hisse analiz paylaşımı yapıyorum. En son 29 Mart 2020 Pazar günü sizlerle aşağıdaki endeks analizini paylaştım ve portföyümü oluşturacağımı söyledim. Buyrun yazı: borsaninizinden.com/29-nisan-2020-…
6) Hemen akabinde, 30 Mart Pazartesi günü, #katmr - #anacm - #egeen ve #ismen’den oluşan 4’lü portföyü oluşturdum. Bu arada, bilmeyenlere bir hatırlatma. Her portföyü max. 100.000TL’lik yapıyorum ve her hisseye 25.000TL ayırıyorum (istisnalar hariç)
7) Çok daha fazla param olmasına rağmen, neden böyle yapıyorum? Onun hikayesi uzun, çeşitli batışlar, çeşitli hikayeler, çeşitli tecrübeler derken, bu da benim en önemli risk kurallarımdan biri oldu. Okumak isteyene şurada anlattım: borsaninizinden.com/neden-100-000t…
8) (üstteki kısım yeni takipçiler içindi)Şimdi, burada sizlere, yukarıdaki 4’lü portföyden şimdilik en kazançlısını, yani #KATMR’i nasıl ve neden, hangi teknik gerekçelere dayanarak aldığımı anlatacağım. Öncelikle bilgiler: Maliyetim 2.20. Fiyat kapanışı 3.06. Karım ortalama %39.
9) Ben aldığımda, kağıdın grafiği aynı aşağıdaki gibiydi. Tradingview’in geriye gitme özelliğiyle, kağıda girdiğim haftanın durumuna getirdim grafiği (yani güncel değil). Şimdi, grafiğe iyice bir bakın. Ney dikkatinizi çekiyor?
10) Grafikte HİÇ BİR İNDİKATÖR yok. Hiç bir kafa karıştırıcı ek bilgi yok. İhtiyacınız olmayan hiç bir şey yok. Sadece Fiyat. Yani sadece MUMLAR var. Zaten, çoğu zaman SADECE tek ihtiyacınız olan şey FİYATTIR. Bunu unutmayın.
11) %99 indikatör FİYATTAN türer. Dolayısıyla, indikatörün kendisini, yani fiyatı takip ettikçe, indikatöre ihtiyacınız yoktur. Bu temiz grafik felsefesinin en önemli kuralıdır. Olabildiğince AZ indikatör. Mümkünse HİÇ indikatör.
12) Evet, devam edelim, nasıl başlıyorduk? Tüm bu grafiğin önce en dip ve en tepe fiyat noktalarını tespit ediyor, sonra da ortalardaki ÖNEMLİ DESTEK VE DİRENÇLERİ belirliyoruz. Bir desteğe, dirence fiyat ne kadar değerse o kadar iyi.
13) Fiyat nereden dönmüş, nerede zorlanmış, nereye 2-3 kere çarpmış, geçememiş. Hepsine bakın. Maksimum temas gözetin. Gölge ve gövde çizgiyi nereye koyarsanız en çok temas eder? Bu soruyu sorun. Benim çalışmam şu şekilde oldu:
14) Evet, yatay çizgiler tamam. Şimdi biraz trend çalışması yapalım. Yine aynı şekilde, tüm mumları içine alacak şekilde, düşen ve yükselen tüm trendleri çizelim. Siz başka başka trendler bulabilirsiniz ama grafikte MAJOR trendler aşağıdaki şekilde:
15) Bir büyük düşen trend ve bu düşen trend kırılınca fiyatın oluşturduğu bir küçük yükselen trend. Tamamdır. Bu trendler çizildikten sonra önerim, mutlaka bu trend çizgilerinin paralelini alıp, fiyat bu trend çizgisinde bir kanal oluşturuyor mu ona bakın.
16) Ben sizin yerinize baktım, buyrun, iki adet kanalımız hazır. Kırmızı kanal düşen kanalı, yeşil kanal yükselen kanalı gösteriyor. Gördüğünüz gibi, fiyat en son yükselen kanalı da kırıp, sert bir düşüşe geçmiş, ve iki haftadır dinlenmecede. Devam edelim.
17) Şimdi sıra geldi, daha önce yazılarımda çok bahsetmediğim çapraz trendlere. Bu trendler, özellikle bu kağıdın grafiği gibi, nizami dalgalarla yükselip, tepe yapıp, nizami dalgalarla düşmüş grafiklerde oldukça fazla oluşur.
18) Bu ne demek? Aşağıdaki şekilde çizdim. Bakın kağıt, gayet güzel dalgalar halinde, yeni yüksek tepeler, yeni yüksek dipler yaparak önce yükselmiş. Tepede bir OBO oluşturmuş. Sonra da düşüşe geçmiş. Bu tür grafiklerde çapraz trendler çok olur.
19) Mesela nerede bu çapraz trendler? Ben bir kaç tanesini aşağıda çizdim. Biraz uğraşırsanız daha da çıkacaktır. Ancak zaten bize sadece iki tanesi lazım olacak. Ama tabi, hepsini çizmeden, o iki taneyi keşfedemiyorsunuz. Buyrun inceleyin:
20) Şimdi bu çapraz çizgilerle, temel majör trendleri birleştirince üç önemli bilgi elimize geçiyor. Birincisi, önceki düşen kanala eşlik eden bir de alçalan takoz var. Nerede? Şurada, buyrun:
21) Ancak, alçalan takozdan daha önemli bir şey var. O da ikinci bilgi. Nedir? Aslında, bu alçalan takoz, 5 numaralı dalgası takozun dışına çıkıp, ayı tuzağı yapıp geri takozun içine girdiği için, bir WOLFE FORMASYONU. Buyrun, çizdim:
22) Hatta dikkat ettiyseniz, zaten Wolfe Formasyonu hedefine ulaşmış. Wolfe’nin hedefi, 1 noktasıyla 4 noktasının birleşiminin uzatıldığı yerdir. Hedef görülmüş, biraz daha yukarıdan aşağı dönmüş fiyat.
23) ee, peki hocam, hedef görülmüş, o zaman neden girdiniz? Çünkü, WOLFE formasyonu bir trend dönüş formasyonudur, hedefi görmüş olabilir, ama hedef sonrası her geri çekiliş bir ALIM FIRSATIDIR. Unutmayın bunu.
24) Zaten hepsini sonradan toparlayacağız. Şimdi, 20 numaralı tweette, çapraz üç önemli bilgiden bahsetmiştim değil mi? İkisini verdim. Peki üçüncüsü ne? Üçüncüsü de, önemli bir çapraz trend. Diğer tüm bilgileri silip, sadece onu koyuyorum, buyrun:
25) Gördüğünüz gibi, fiyat son hafta bu trende değmiş ve durmuş, sonra da yeşil mumlar oluşturmaya başlamış. Mumlar bu işin temeli, ağır abisi, assolisti. O yüzden ona en son geleceğim. Bu çapraz trendi aklınızda tutun. Devam.
26) Çizgilerle işimiz bitti. Sıra HO’larda. Ekrana en çok kullandığım üç HO’yu atıyorum. 50-100-200’lük basit hareketli ortalama. Diğer tüm çizimleri sildim. Buyrun HO’lu haftalık grafik şöyle oluyor:
21) Bir şey dikkatiniz çekti mi? Çekmemesi gerek  Çünkü HO’lar herhangi bir şekilde fiyatla temas içerisinde değil, fiyattan uzakta. Demek ki bu analizde HO’lardan yararlanamayacağız. Ancak her grafikte mutlaka bu 3 HO’yu kontrol etmeyi unutmayın.
28) Çünkü başarılı bir analiz için tüm teknik analiz araçları kontrol edilmeli, uygun olanlar kullanılmalı. Devam edelim, sırada Fibonacci’miz var. Kutsal fibonacci. Hiç karmaşıklaştırmadan, son dipten, son zirveye basit bir Fibonacci geri çekilme çiziyorum.
29) Gördüğünüz gibi, en sevdiğim (0.61’den bile daha çok sevdiğim) fibonacci seviyesi olan 0.76 (veya 0.78) dolaylarında fiyat durmuş ve iki yeşil mum oluşturmuş. Yani fibonacci geri çekilme seviyeleri, bizim için olumlu bir argüman. Devam.
30) Bir de RSI’a bakalım. RSI bildiğiniz gibi bir öncü sinyal değil, destekleyici sinyaldir benim için. Yani pozisyona girerken göz ucuyla bakmam yeterli. Gördüğünüz gibi fiyattan farklı bir şey söylemiyor. Oversold’a çok yakın yerlerde, dönmek üzere.
31) Şimdi, asıl olaya gelelim. Yani Fiyat hareketlerine. Yani #priceaction’a. Yani dalgalara ve asıl önemlisi, MUMLARA. Olay hafiften burada ateşleniyor. Şimdi, önce dalgalara bakacağız. Dow Baba, kendi isminin verildiği teoride ne diyordu trendin tanımı için?
32) Yükselen bir Trend, daha yüksek tepelerden ve daha yüksek diplerden oluşan bir dalga dokusudur, dalga desenidir. Ne demek bu daha yüksek tepeler ve daha yüksek dipler? En basitinden şu demek, buyrun aşağıda:
33) Yukarıdaki örnekte hem yükselen, hem düşen trendin dalga teorisini çizdim sizlere. Gördüğünüz gibi, Trendin dönmesi için, bu döngünün kırılması lazım değil mi? Bu döngü nasıl kırılır peki? biraz düşünelim.
34) Ancak fiyat, yeni bir yüksek tepe yapmaya çalışır da yapamaz, akabinde yeni bir düşük dip yaparsa, veya düşen trendler için, fiyat düşemez de, yeni bir yüksek tepe yaparsa döngü kırılır, trend döner. Örneği aşağıda:
35) Şimdi, bu yeni bilgiler, #katmr’in düşen trendine uygulayalım. Ne gördünüz? Fiyat yeni düşük tepeler ve yeni düşük dipler yapıyor, yani düşen trend devam ediyor. Ancak takozdan çıkınca, yeni dip değil, yeni bir YÜKSEKTEPE YAPIYOR. Hem de oldukça büyük bir dalgayla. İnceleyin:
36) Gördüğünüz gibi, trend değişiminin yeni düşük dip-yeni düşük tepe döngüsü kırılıyor. Fiyat, bir önceki tepeden DAHA YÜKSEK yeni bir tepe yapıyor. Hem de güçlü, kesintisiz bir yükselişle. Bu bir #priceaction’dır.
37) Şimdi, bu döngünün değişmesi önemli. Daha da önemli olan mevzuya gelelim. MUMLAR. Tüm bu teknik analiz araçları sizin yanınızda olsa bile, mumlar eğer “ben dönüyorum abi” demiyorsa, pozisyon açmıyoruz biliyorsunuz. Ana rehberimiz mumlar.
38) Peki mumlar ne durumda? Hemen bir yakın çekim yapalım son haftanın mumlarına. Önceki haftada, bir önceki haftanın yoğun düşüşünün ardından düşüş devam etmiş, ancak hafta içi gelen alımlarla, kağıt toparlamış.
39) Mum o hafta bir dragonfly doji bırakmış. Hammer da diyebiliriz. İkisinin tam ortası bir mum olmuş. Sonraki hafta ise, gapli aşağıda açılmasına rağmen, bir önceki mumun tamamını yutan bir bullish engulfing oluşmuş. Buyrun:
40) Bu ikisi, tam anlamıyla bir dönüş mumudur. Dragonfly mumunun teyidi gelmiş, hem de olabilecek en güçlü mumlardan biriyle, BULLISH ENGULFING ile gelmiş. Bundan iyisi şamda kayısı. Peki nerede oluşmuş bu iki mum?
41) Şimdi, grafiğe tüm bu olumlu şeyleri ekleyelim bakalım, grafiğimiz ne oldu. Neler var elde? Fibo desteği, çapraz trend desteği, yatay fiyat desteği, wolfe dönüşü geri çekilme (alım fırsatı), RSI oversold, yeni yüksek tepe ve dragonfly-engulfing ikilisi.
42) e, yani tüm bunlar aynı kağıtta birleşmişse, bu kağıdın yükselmesi %100 müdür? Tuzak soru! Değildir. Teknik analizde hiç bir şey %100 değildir. Teknik analiz olasılıklar hesabıdır. Tüm olasılıkları yanımıza alıp, eğitimli tahmin yapıyoruz.
43) Olasılıklar benim yanımda, ben de eğitimli tahminime güvenip, o Pazartesi pozisyonumu açtım. Sonuç? Eğitimli tahminim çalışmayabilirdi de, ama çalıştı. Gayet iyi yükselen ve %40’lara varan bir kar oranı yakaladım.
44) #KATMR grafiğinin son hali aşağıdaki gibi. Yükselişi malum. Tüm bu teknik analizi bilmenize rağmen, iyi bir psikolojiniz ve sisteminiz yoksa yine para kaybedebilirdiniz. Veya trenden erken inebilirdiniz. Bu bir bütün, unutmayın.
45) Evet, dinlediğiniz için teşekkür ederim dostlar. Böylece sanırım Twitter tarihimin en uzun zincirini yapmış bulunuyorum. Sevdiyseniz, yararını gördüyseniz paylaşmayı unutmayın. Sevgiler, saygılar. Buralardayız, güzel paralar kazanacağız inşallah. İyi akşamlar.
Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh.

Enjoying this thread?

Keep Current with Borsanın İzinden

Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

Twitter may remove this content at anytime, convert it as a PDF, save and print for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video

1) Follow Thread Reader App on Twitter so you can easily mention us!

2) Go to a Twitter thread (series of Tweets by the same owner) and mention us with a keyword "unroll" @threadreaderapp unroll

You can practice here first or read more on our help page!

Follow Us on Twitter!

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3.00/month or $30.00/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!