My Authors
Read all threads
1⃣ Gecen sene (2019) mart-haziran arasinda bir süre vadeli piyasalarda gün içi al sat yapma (daytrade) imkanı buldum. Mart-haziran arasindaki 4 aylık bu süreçteki tecrübelerimi paylaşmak istiyorum.
#borsa #viop #endeks #bist100
2⃣ Öncelikle en son söyleyeceğimi başta söyleyeyim;
Viop’ta daytrade ile sürdürülebilir bir şekilde kazanmanın bir yöntemini ben bulamadım, gün içi nerdeyse rastgele bir hareket (random) var, üstelik yaşanan stres de cabası. Bu sebeple daytrade'i kimseye tavsiye etmiyorum.
3⃣ Peki bu 4 ay nasil geçmişti;
Mart ayında, temel indikatörlerden olan RSI , momentum gibi indikatörlere göre aşırı satılmışları AL, aşırı alınmışları da SAT şeklinde bir strateji uygulamaya karar verdim. Yaptıgım backtestler aslında kar etmiyordu.
4⃣ Geriye dönük testlerin (Backtest) gerçekçi olması icin AL ve SAT emirlerini kesinlesen sinyalden bir sonraki barin acilisina göre hesapliyordum. Mart ayında yaklasık 300 e yakın islem yapmisim. Genelde hep 2 ileri bir geri oldu.
5⃣ Kesin burdan döner, göstergeler aşırı bölgelerde diye düsündügüm için stop loss yapmadıgım 2 pozisyon , az bir miktar kar varsa onu da eritti ve mart sonunda ne kar ne zarar durumundaydım.
6⃣ Özellikle mart sonundaki ciddi düşüşten faydalanamamış tam tersine buralardan döner mantığı sebebiyle zarar etmiştim. Mart ayında gördüm ki satılanlar daha da satılmaya , alınanlar daha da alınmaya devam edebiliyor.
7⃣ Bir kac kere scalp (cok kısa aralıklarla al sat, bir kac kademe karı görünce pozisyondan çık) denedim , viop komisyon oranım düsük olmasına ragmen bu sekilde sürdürülebilir bir kazanc yöntemi oluşturulabilir mi bilmiyorum ama algo olmadan, manuel, olmayacagını düşünüyorum.
8⃣ Nisan ayında bu sefer tam tersi bir strateji deneyeyim ve sadece kırılımlarda (breakout) alip satayim diye düsündüm. Aşağı yönlü breakout larda satıyor , yukarı yönlü breakoutlarda aliyordum. Genelde baktıgım 1 günlük veya 60 dakikalik grafiklerdeki kırılımlardı.
9⃣ Bir iki hisse güzel kazandirdi. Fakat sahte kırılımlar (false breakout) bu bir kaç hissede oluşan karları eritti. Nisan sonunda da ciddi bir ilerleme kaydedememiştim.
🔟Mayıs ayında ortalama kesişimlerini baz alan bir strateji geliştirebilir miyim diye baktım. İki ekranda bütün zaman aralıklarında bir çok ortalama cizdirerek grafiklere bakıyordum. İdeal ve Matriksteki grafikleri senkronize etme özelliği ile senkronize ettigim bir hissenin
1⃣1⃣ 5dk. 10dk. 15dk.30dk.60dk.günlük ve haftalık grafigine aynı anda bakiyor, özellikle 10dk ve 30 dk lik grafikle EMA8 ve EMA 20 kesinlerinde al sat yapmayı deniyordum. Çok çeşitli konfigürasyonlar denedim
1⃣2⃣ bir çok geriye dönük test yaptım ama hiçbiri sürdürelebilir değil gibiydi. Mayıs ayında biraz da şansla 2 hisse sayesinde umutlu olunabilecek kadar artıdaydım. Nisan mayıs aylarında ayrıca mum ve grafik formasyonlara da bakındım internetteki kaynaklardan.
1⃣3⃣ Çıkardıgım özetleri ve notlarimi bundan sonraki floodda paylasacagim. Haziran ayında para giriş çıkışlarına ve ögrendigim mum formasyonlara göre belli bir strateji olmadan içgüdüsel olarak al satlar yapıyordum.
1⃣4⃣ Para giriş çıkışları hissenin gün içi yönü hakkında fikir verebiliyordu ama burdan bir kaç güne yayılmıs bir strateji geliştiremedim. #Matriks ve #İdeal’in para giriş çıkışları ile ilgili kullanıcılara daha fazla indikatör ve imkan sunmaları gerektiğini düsünüyorum.
1⃣5⃣ Örnek olarak şu an sadece günlük grafikte görebiliyoruz ama bütün zaman aralıklarında görebilsek daha anlamlı olabilirdi, veya para giriş çıkışlarında kurum bazında filtrelemeler yaparak indikatör bazında görebilsek.
1⃣6⃣ Bilgisayarim gayet yeni olmasına ragmen alım ve satım geldigini bilgisayarımın kasmasından anlayabiliyordum. Bazan takılmalar olabiliyordu. Haziran sonlarına dogru olusan böyle bir takılmada gönderdigim emirlerin zamanında iletilmemesi ve
1⃣7⃣ ekranin kilitlenmesi sebebiyle ciddi bir zarar yazınca bütün hevesimi kaybettim ve daytrade macerami noktalamaya karar verdim.

Bu 4 aylık süreçte gözüme takılanlar ;
1⃣8⃣ Büyük oyuncular vadeli piyasayi kolayca yönlendirebiliyor gibiler. Bazen spot ile vadeli arasinda ciddi farklar oluşabiliyor. Çoğu zaman büyüklerin oyununda figüran gibi hissediyorsunuz.
1⃣9⃣ Genelde gün içi fiyat hareketinin çoğu kısa bir zaman aralığında gerçekleşiyor, acılıstan sonraki yarım saat veya kapanışa doğru saat 17:00 den sonra.
Sabahları bir kaç kontrat haricinde seans açılana kadar likidite vadeli piyasada çok az.
2⃣0⃣ Hisse veya endeksi önden fiyatlaması ve daha önce vadeli piyasanın açılması sebebiyle, sabahları dayanak varlığa göre vadeli de pozisyon almanız mümkün değil. Genelde de vadeli piyasa hissenin gün içi hareketinin büyük bir kısmını fiyatlamış oluyor.
2⃣1⃣ Merril robotu ciddi hacimli trade ediyor. Sıklıkla gün ici actıgı pozisyonlari aksam kapatiyor. Citi , Deutsche , Credit daha planlı alım veya satım yapıyorlar. Merrill sıklıkla diger yabancıların tersinde kalıyor alıcı satıcı dengesinde.
2⃣2⃣ Bunlar sanırım herkesçe bilinen durumlar ama en azından benim de gözlemim bu sekilde.

Özetle bu 4 aylık süreçte ;
2⃣3⃣ gün içi hareketleri yakalama amacıyla işlemler yaptım fakat daytrade ile Viop’ta düzenli kazanmayı ben beceremedim. Daha önce yaptigim gibi orta vadeli, bilanco odaklı spotta al sat bana daha uygun gibi.
2⃣4⃣ Bu flood'u hazırlama sebebim ise;
Çevremde gün içi al satlarla kolay sekilde trade ederek para kazanabilecegini düsünen insanlar görüyorum. Malesef öyle bir dünya yok. Basarılı traderler illa ki vardır fakat sürdürülebilir para kazanan trader oranı çok düsüktür.
2⃣5⃣ Maceraya atılacaksanız bile başlangıcta yüklü miktarları riske atmayin.Ben bu tecrübe döneminden zararla cıkmadım ve bundan memnunum. Başlangıcta ciddi miktarlar kaybederseniz kurtaracagim diye daha yüksek rakamlari riske atabilir ve ciddi yıkımlar yaşayabilirsiniz. #borsa
Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh.

Enjoying this thread?

Keep Current with isa tolu

Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

Twitter may remove this content at anytime, convert it as a PDF, save and print for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video

1) Follow Thread Reader App on Twitter so you can easily mention us!

2) Go to a Twitter thread (series of Tweets by the same owner) and mention us with a keyword "unroll" @threadreaderapp unroll

You can practice here first or read more on our help page!

Follow Us on Twitter!

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3.00/month or $30.00/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!