My Authors
Read all threads
Yedikıta Tarih Bilgiseli'nin (flood) bugünkü konusu Ramazan-ı Şerif Günleri Osmanlı'da Nasıl Geçerdi?
#yedikıta #flood
1. Rahmet ve bereket ayı Ramazan-ı Şerif, Osmanlı’da büyük neşeyle karşılanırdı. Başlama gününü İstanbul Kadılığı tespit ederdi. Hilâlin görülmesiyle oruca başlanır, camilerin mahya ve kandilleri yakılır, top atılır, Ramazan’ın başladığı tellallarla halka duyurulurdu.
2. Ramazan’dan birkaç gün evvel ‘tenbihname’ler yayınlanırdı. İstanbul halkının buğday, un, et, yağ, bal, şeker, pirinç, kahve, odun gibi iâşe konusunda sıkıntı çekmemesi için tedbirler alınırdı. Mazereti olmayan kimselerin aleni yiyip içmeleri yasaklanırdı.
3. Ramazan ayı boyunca tebdil-i kıyafetle şehri dolaşan padişahlar, halkın temel ihtiyaç maddeleri et, ekmek ve yağ fiyatlarını kontrol ederek fırındaki ekmeğin gramajını, esnafın narh fiyatlarına uyup uymadığını denetlerlerdi.
4. Padişahlar, Ramazan-ı Şerif'i ekseriyetle ailesiyle birlikte geçirir, iftarlarını sarayda yaparlardı. Vakit ve teravih namazlarını sarayda eda ederler, bazen de teravih namazı için Eyüp Sultan, Ayasofya, Tophane, Yeni Valide ve Fındıklı camilerine giderlerdi.
5. Ramazan’ın ilk gününden itibaren padişahın huzurunda tefsir dersleri yapılırdı. Sultanın ehemmiyet verdiği bu derslere, devlet erkânı da iştirak ederdi. Öğle ile ikindi vakti arasında yapılan bu dersler dışında padişahlar, Kur’ân-ı Kerîm meclislerinde de bulunurlardı.
6. Müslümanlar sahip olduğu imkânlar nispetinde iftar verir, büyük devlet erkânı ve zenginler hususî kapılarını her gece fukaraya açarlardı. İftar sofralarına davetsiz gidilebilirdi. Konaklara iftar için gidenlere “diş kirası” denilen bir miktar para vermek âdettendi.
7. Mübarek ayda ihtiyaç sahipleri de unutulmazdı. Hâli vakti yerinde olanlar, fakir fukaraya sadaka verirler, mahalle mahalle dolaşarak bakkallardaki “zimem defteri” denilen borç defterlerini satın alırlar, borçluların haberi olmadan onların borçlarını öderlerdi.
8. Ramazan’ın 15. günü padişahlar, saray ve devlet erkânıyla Topkapı Sarayı’ndaki Hırka-i Şerif’i ziyaret ederdi. Ziyaretten sonra sarayda hazırlanan baklavalar, her 10 askere bir tepsi düşecek şekilde merasimle askerlere dağıtılırdı. Buna baklava alayı denirdi.
9. Kadir Gecesi, padişahlar muazzam bir alayla Ayasofya Camii’ne giderlerdi. O gece padişahın geçeceği yollar kandiller ve fenerlerle süslenir, top ve fişek sesleri arasında büyük bir merasimle camiye girerlerdi.
(Yedikıta Dergisi Sayı 117, Mayıs 2018)
Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh.

Enjoying this thread?

Keep Current with Yedikıta Dergisi

Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

Twitter may remove this content at anytime, convert it as a PDF, save and print for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video

1) Follow Thread Reader App on Twitter so you can easily mention us!

2) Go to a Twitter thread (series of Tweets by the same owner) and mention us with a keyword "unroll" @threadreaderapp unroll

You can practice here first or read more on our help page!

Follow Us on Twitter!

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3.00/month or $30.00/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!