My Authors
Read all threads
Dünya tarihinin en gizemli yapısı!
Dünyanın yedi harikasından biri olarak kabul edilen antik bir yapıdır.
Fakat onun gerçek bir yapı mı yoksa sadece destanlarda ve şiirlerde bahsi geçen bir yer mi olduğu tam olarak bilinmemekte.
Babil’in Asma Bahçeleri, dünyanın yedi harikası içinde coğrafik olarak nerede olduğu kesin olarak bilinmeyen tek yerdir. Ancak günümüzde Irak sınırları içinde bulunan Hillah kentinin antik çağlarda Babylon, yani Babil olarak adlandırıldığı bilinmektedir.
Babilli rahip Berossus, milattan önce 290’lı yıllarda yazdığı bir metinde bu bahçelerin milattan önce 562-605 yılları arasında hüküm sürmüş Babil Kralı 2. Nebuchadnezzar’a ait olduğunu ifade etmektedir.
Bunun haricinde bu bahçelerden bahseden herhangi bir yazılı metin bulunmamaktadır.
Strabo, Diadorus, Siculus, Quintus Curtius Rufus gibi eski Yunan ve Roma şairlerinin bu bahçeleri, egzotik doğu bahçeleri olarak romantize ettikleri de düşünülmektedir.
Bir efsaneye göre 2. Nebuchadnezzar, bu bahçeleri Med (şimdiki adıyla İranlı) eşi Amytis için yaptırdı
Josephus (MS 37-100), Babilli rahip Berossus’un milattan önce 290 yıllarındaki tariflerine atıfta bulunur. Berossus, tarifinde bu bahçeleri 2. Rebuchadnezzar ile ilişkilendirir.
“Bu sarayda yüksek taş duvarlar bulunur. Duvarlardan aşağılara sarkan bitkiler ve ağaçlar vardır. Kral, sevgili eşinin Media’daki baba evini andıracak şekilde burayı yemyeşil bir dağ kasabası gibi tasarlatmıştır.”
Milattan önce 30-60 yılları arasında yaşayan Diodorus Siculus ise milattan önce 4. yüzyıldaki belgelere atıfta bulunarak bu bahçelerin Suriyeli bir kral tarafından yaptırıldığını ileri sürer. Buna göre bahçe kare biçimindeymiş ve bahçenin her bir kenarı göz alabildiğince
uzağa doğru sürüyormuş. Bahçelerin kat kat olduğunu, en üst katın 25 metre yüksekte olduğunu, duvarların ise 6 metre kalınlığında olduğunu ifade ediyor Siculus. Her katın zemininde yer alan toprak tabakası büyükçe ağaçların kök salması için yeterli derinlikteymiş ve
sulama için Fırat Nehri’nden bahçelere su kanalları varmış.
Strabo (MÖ 64 – MS 21) ise muhtemelen milattan önce 4. yüzyılda yazan Onesicritus’u kaynak alır ve bahçelerin Fırat Nehri’nden burgu su tüneliyle taşındığını ifade eder.
Bizanslı Philo (4-5. yüzyıl) ise Babil’in Asma Bahçeleri konusunda kaynak olarak ele alınan son kişidir. Dünyanın yedi harikasını anlattığı kitabında bu yapının mühendislik harikası olduğundan dem vurur, devasa bir alana yayılan bahçelerin
zamanının ötesinde bir sulama sistemine sahip olduğunu ifade eder.
Babil’i gördüğü rivayet edilen tarihin babası olan Heredot’un Babil surlarının muhteşemliğinden bahsedip asma bahçeler hakkında bilgi vermemesi ilginçtir.
Bunun yanında doğu tarihiyle ilgili önemli kaynak olan Ksenephon bu bahçelerin varlığına değinmemiştir.
Eskiçağ dünyasının ünlü coğrafyacısı Anadolulu Strabon (MÖ 64-MS 21) ve aynı tarihlerde yazan Diodorus da asma bahçelerle ilgili bilgi vermektedir.
Babilin Asma Bahçeleri ile ilgili anlatılan birçok kaynak, dönemin kralı Nebukadnezarı işaret etse de, kralın bıraktığı hiçbir yazıtta bahçe ya da mühendislik çalışmalarının geçmemesi, konu ile ilgili şüphe uyandırmaktadır.
Ancak Sanherib, su mühendisliği ve bahçe işleri ile ilgili yaptığı çalışmaları yazıtlara döktürmüştür. Sanheribin torunu Assurbanipal, Sanheribin sarayının duvarındaki bir oyuğa, bahçe temalı çizimler yapmıştır.
Yine Sanherib, yeni yaptırdığı sarayını ve sarayının bahçesini, “tüm insanlar için bir mucize” şeklinde tanımlamıştır.

Kimi araştırmacılar Antik Dünyanın Yedi Harikası’ndan biri sayılan Babil’in Asma Bahçeleri’nin aslından Ninova’daki bahçeler olduğunu öne sürmüştü.
İddia ettiklerine göre, daha sonraki yazarlar Ninova ve Babil’i birbirine karıştırmıştı ki bu durum Babil’deki kazılarda yükseltilmiş herhangi bir bahçe izine rastlanılmamasını açıklamaya yardımcı oluyordu.
Ninova’dan alınmış şu an kayıp olan bir rölyef üzerindeki çizimlerde klasik kaynaklarda Asma Bahçeler’e ilişkin bahsedilenlere benzer, çatılı sıra sütunlar olduğu görülüyordu. Babil’in Asma Bahçeleri aslında Ninova’daki bahçeler olmasa bile,
bu görkemli bahçelerin Babil veya diğer yerlerdeki daha ileri tarihli bahçelere ilham vermiş olması muhtemel.
Bugün adına ister Babil’in Asma Bahçeleri ister Ninova’nın Asma Bahçeleri diyelim; bu bahçelerden eser yok.
2. yüzyılda bölgede şiddetli bir depremin meydana geldiği biliniyor. Eğer bu yapı gerçekten var olmuşsa bile bu deprem esnasında balçıktan yapılmış tuğlaların erozyona uğradığı ve bu nedenle yapıdan hiçbir kalıntının günümüze ulaşamadığı tezi ileri sürülmektedir.
Bugün sadece antik kaynaklardan tanıdığımız ve antik kaynaklara dayanılarak dünyanın yedi harikasından biri olarak seçilen Babil’in asma bahçelerinden elimide söylencelerden başka bir şey yok.
Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh.

Enjoying this thread?

Keep Current with Kapheros

Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

Twitter may remove this content at anytime, convert it as a PDF, save and print for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video

1) Follow Thread Reader App on Twitter so you can easily mention us!

2) Go to a Twitter thread (series of Tweets by the same owner) and mention us with a keyword "unroll" @threadreaderapp unroll

You can practice here first or read more on our help page!

Follow Us on Twitter!

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3.00/month or $30.00/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!