سام Profile picture
26 May 20, 14 tweets, 4 min read
۱/این روزها که موضوع ویروس ها داغ ه، فرصتیه که من از حسن توجه بهشون استفاده کنم، و در نقش جوجه اتنبرو چند فکت رو مثلا براتون توصیف کنم. اول از همه اینه که #ویروس ها علیرغم سادگی از عجیب ترین موجوداتن و همیشه حتی بیولوژیست ها رو غافلگیر می کنن.
۲/ قبل از همه بگم که اغلب بیولوژیست ها ویروس ها رو 'زنده' نمی دونن، هرچند من که بخشی از دکترایم رو در زمینه آغاز حیات انجام دادم با این موافق نیستم. ولی اصلش که ویروس ها عمدتا از ماده ژنتیک (DNA/RNA) تشکیل شدن که با پروتئین یا چربی حفاظت می شه که به تنهایی توان همانند سازی نداره.
۳/ در مورد منشاشون سه نظریه وجود داره (۱) ویروس باستانی، که می گه ویروس ها از آغاز حیات سلولی وجود داشتن. (۲) نظریه 'فرار' که می گه ویروس ها در واقع ژن هایی هستن که از سلول اولیه فرار کردن (۳) نظریه 'آب رفتن' که می گه ویروس ها از سلول هایی منشا گرفتن که به تدریج کوچک شدن.
۴/ برای هر ۳ نظریه شواهدی هست، و ممکنه همه بخشی از ویروسای مدرن رو توضیح بدن. تنوع ویروس ها، مخصوصا ویروس های دریایی، بسیار بیشتر از درک فعلی ماست. اما همه ویروس ها به دلیل متکی بودن بر میزبان، همش در تب و تاب فرار از سیستم ایمنی ان، و این باعث می شه فشار تکاملی روشون شدید باشه
۵/ به دلیل اینکه جمعیت ویروس ها عموما بسیار بزرگه، فرایند تکامل توشون خیلی سریع رخ می ده، و راه حل هاشون برای از در رفتن از دست سیستم ایمنی معمولا اعجاب انگیز. این جدال تکاملی سیستم ایمنی میزبان و ویروس ها رو با Red Queen Hypothesis  توضیح می دن.
۶/ هم میزبان هم ویروس دائم در تکاپوی اینن که یک قدم از رقیب جلو باشن، وگرنه کلا از بین می رن. اسم این تئوری از داستان آلیس در سرزمین عجایب برداشت شده (که ملکه باید بدوه که درجا بزنه وگرنه می میره). جالبه که بدونین همین تئوری یکی از نظریه های توضیح علت پایداری تولید مثل جنسی ه.
۷/ اما چند مثال ازکارهایی که ویروس ها می کنن. سلول های بدن یک موادی به نام سیتوکین دارن که وقتی به ویروس آلوده می شن رها می کنن که به سیستم ایمنی و بقیه سلولا اعلام خطر کنن. خیلی از ویروس ها، اول از همه این سیستم رو از کار میندازن. در واقع ساکت می کنن سلول میزبانو.
۸/ دوم اینکه هر سلولی باید دائم قطعاتی از پروتئین های داخلیشو روی سطحش به سیستم ایمنی ارایه بده. خیلی از ویروس ها این سیستم رو هم تعطیل می کنن، و سیستم ایمنی'دیدش' رو از داخل سلول از دست می ده. هر چند سلول هایی به نام 'کشنده های طبیعی' گاهی به اینجور سلول ها شک می کنن و می کشنشون
۹/ کار دیگه ای که بعضی ویروس ها مثل #کرونا می کنن، اینه که سیستم های داخل سلول رو هم از تشخیص اینکه ویروس آمده ناتوان می کنن. سلول ها وقتی بفهمن وضع خرابه معمولا اقدام به خودکشی می کنن. ولی وقتی که می خوان اینکارو انجام بدن می بینن که ویروس پروتئین های خودکشی رو از کار انداخته.
۱۰/ تازه اینا کاراییه که خیلی ویروس ها از پسش بر می ان. بعضی ویروس های پیچیده تر کار های مختص میزبان هم انجام می دن که واقعا از نظر تکاملی حیرت انگیزه. مثلا ویروس هاری که از طریق بزاق منتقل می شه، سروتونین رو در حدی پایین می اره که احتمال گاز گرفتن توسط بیمار رو بالا می بره.
۱۱/یا مثلا ویروس ایدز که تو خود سیستم ایمنی قایم می شه و در واقع هیچ راهی رو برای مقابله نمی ذاره. اما نکته مثبتی که در مورد کرونا هست که با انفولانزا و ایدز فرق می کنه و امید رو به ساختن واکسن بالا می بره اینه که ویروس کرونا سرعت تکاملش نسبت به اینا کمه.
۱۲/ ویروس ایدز سرعت جهش بسیار بالایی داره (به خاط دستگاه همانندساز خاصش)، و ویروس انفولانزا ژنوم چند قطعه ای داره که باعث می شه بتونه با انجام 'نوترکیبی' خیلی سریع تغییر کنه ( یعنی قطعات مختلف از ویروس های مشابه باهم ترکیب بشن و ویروس جدید درست کنن) کرونا خوشبختانه اینجوری نیست.
۱۳/ ولی با وجود این، ساختن واکسن برای ویروس ها کار بسیار سخت تری از اغلب باکتری هاست. جالب اینکه ویروس ها با ژنوم نسبتا کوچک (مثلا ۲۹۰۰۰ باز در کرونا) همه این بلا ها رو سر سیستم ایمنی به مراتب پیچیده تر می ارن.
۱۴/این مقاله به خوبی کار همه قطعات ژن کرونا رو نشون می ده و نشون می ده چند جور پروتئین مربوط به کرونا صرف 'دوز و کلک' ویروس برای فرار از دست سیستم ایمنی ه: nytimes.com/interactive/20…

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with سام

سام Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @sumofab

27 Jun 20
۱/یکی از دوستانم، قبل از تمام کردن دکتراش پارسال مقاله تک نفره در نشریه معروف نیچر چاپ کرد. مقاله هیچ  آزمایشی یا حتی شبیه سازی پیچیده نداشت. فقط نیازمند فکر کردن درست درباره مساله ای بود که ملت دهه ها فکر می کردند جواب بهتری نداره.  مساله 'زینت' های سکسی.
۲/ در بسیاری از جانوران، یکی از دو جنس دارای 'زینت' هایی هست که بسیار دست و پا گیرن و شایستگی تکاملی فرد رو پایین میارن. مثال معروفش طاووسه که دمش‌ انقدر بزرگ و تابلوئه که خطر شکار شدن رو به شدت افزایش می ده. زیست شناسها مدتها می دونستن که این احتمالا به انتخاب جنسی مربوطه.
۳/ یعنی افرادی که زینت های اینگونه دارن، با وجود خطراتی که به جان می خرن، شانس بالاتری برای جفت گیری دارن. در صد سال گذشته دو فرضیه اصلی برای توضیح این پدیده وجود داشت. اولی توسط فیشر که مهمترین زیست شناس اماری قرن ۲۰ مه، پروسه "فرار تکاملی'‌ رو توصیف می کنه.
Read 16 tweets
8 Jun 20
۱/شاید بد نباشه برای درک اینکه ریشه هومئوپاتی کجاست و چرا هنوز طرفدار داره، توضیحات مختصری در موردش داده بشه. در ویدیوی که در ادامه لینک دادم خیلی خوب توضیح می ده.
۲/ هومئوپاتی در قرن ۱۸ ام اختراع شد در زمانی که علم پزشکی هنوز بسیار عقب مانده بود و خیلی از درمان ها غیر علمی بودن و عملا حال مریض رو بدتر می کردن. درمان های هومئوپاتیک که با "رقیق" کردن مواد در آب تولید می شن، هر ماده ای رو در حدی رقیق می کنن، که هیچ اثری ازش در آب نمی مونه.
۳/یعنی مثلا اگر شما یه قند رو به روش هومئوپاتیک رقیق کنید، عملا در ویال پایانی، هیچ اتم قندی در محلول باقی نمی مونه. این درمان ها، که صرفا به مریض آب می داد، در زمانی که پزشکی علمی نبود و برای مریض بد بود، حداقل مریض رو بدتر نمی کرد.
Read 9 tweets
4 Jun 20
۱/ امروز دنبال ترجمه Survivorship bias می گشتم، و با کمال تعجب دیدم صفحه ویکی نداره. این یکی از ساده ترین ولی کارآمد ترین نکات آماریه که همه جا دورو ورمون هست، ولی خیلی ها رو به اشتباه می اندازه. عکس زیر از معروف ترین نمونه های تاریخیشه.
۲/ در جنگ جهانی دوم، ارتش امریکا می خواست تعداد بمب افکن های از دست رفته اش رو کاهش بده. برای این، از هواپیماهایی که بر می گشتن آمار می گرفت که در چه نقاطی تیر خوردن، و به مهندسا می گفت که اون نقاط رو مقاوم تر کنن. اما این تلاش درصد هواپیماهایی که از دست می رفتن رو کم نمی کرد.
۳/ تا اینکه آماردانی به نام Wald رو استخدام کردند. او پیشنهاد کرد که بلعکس، نقاطی که در هواپیماهای برگشتی هیچوقت تیر نخوردن رو باید مقاوم کرد. دلیلش همین 'تعصب بقاست'. نقاطی که هیچ وقت در هواپیماهای برگشته تیر نخوردن، همونهایی ان که اگر تیر خورده بودن هواپیما نمی تونست برگرده.
Read 9 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(