‘Wilbrink kiest positie in het discours over intelligentie, in oppositie tot wat de modale leek denkt wat de wetenschap over intelligentie is. En tot wat de ‘received view’ is in tekstboeken voor studenten psychologie.’ Zoiets? @valktekst
In 1969 gooit Arthur Jensen de knuppel in het hoenderhok met ‘How much can we boost IQ and scholastic achievement?’ pdfs.semanticscholar.org/c018/0db7ff784…, ook in NL ontstond er rumoer over in de pers.
Grappig dat ‘thing’ is gebruikt om die generieke factor aan te duiden. #reificatie Intelligentie is geen ding, het is een verzamelnaam (factor) voor tal van verschillende vermogens.
Open deur. Hier staat dat tests en toetsen positief met elkaar correleren: #positive_manifold
Wat staat hier nou precies? Tjonge jonge, wat een ‘wetenschap’.
Dat is empirisch, maar er valt over te twisten. James Flynn athenaeum.nl/zoek/?b=&q=Doe… heeft er interessante beschouwingen over, want juist voor kinderen en jongeren verschuift er nogal wat.
Ik weet niet of je dat zo mag zeggen. Het gaat niet om kenmerken van de test, maar hoe de test wordt gebruikt, voor welke beslissingen. aera.net/Publications/B…
Dat is het taalgebruik en dat zijn de uitkomsten bij een specifieke modelmatige benadering zoals gebruikelijk in de gedragsgenetica. Allesbehalve oncontroversieel.
Charles Murray, 20 jaar later geïnterviewd over de ‘Bell curve’: aei.org/economics/bell…
Eric Turkheimer (2019). The Shiny–and Potentially Dangerous—New Tool for Predicting Human Behavior
leapsmag.com/the-shiny-and-…
Hoe staat erfelijkheid van IQ ervoor met geavanceerde technieken om het menselijk genoom (massaal) te analyseren?
Domingue and others (2020). Interactions between polygenic scores and environments: Methodological and conceptual challenges osf.io/preprints/soca… open
Maar dat kunnen we niet weten (Turkheimer)!
Het is artikel waarnaar soms is verwezen staat hier: ‘Intelligentie in historisch perspectief’ van12tot18.nl/intelligentie-…
Wim van den Broeck vindt het ideologisch, en zal dat nog toelichten in een Twitterdraad.