My Authors
Read all threads
İnternet üzerinde (elbette bazı) insanlar bir espriye neden gülüp geçemiyorlar? Neden her şeye sahte bir sivri zeka, sahte bir sivri dil ile cevap verme ihtiyacı güdüyorlar?

Çünkü sosyal medya, "beğeni, paylaşma ve öne çıkarma" mekanizmasıyla sivri olanı yüceltiyor.
Gerçek hayatta, 1000 kişilik bir salonda iyi bir espri yapıldığını düşünün. 1000 kişinin 900'ü gülecektir. Geri kalanı çeşitli nedenlerle komik bulmayacak; ama nedenini kendine saklayacaktır. Ama aşırı nadirdir ki onlardan herhangi biri komedyeni gömmeye, ezmeye çalışsın.
İnternette bir espri yapıldığında, yine 1000 kişinin 900'ü gülüp geçiyor. Bunların belki 200'ü yorum olarak alta esprinin komik olduğunu doğrulayan ibareler bırakıyor. Beğenmeyen 100 kişinin ise 50'si, kaynağı gömme yarışına giriyor.
Aslında 200 tane pozitif yorum var; ancak algoritma, en ihtilaflı ("controversial") olanları öne çıkarıyor. Neden? Asıl bağımlılık yapıcı olanlar onlar. Kişiler kamplaşıp, birbirine cevap verdikçe sitede vakit geçirme oranları artıyor. Bu sırada reklam görme ihtimali yükseliyor.
Sosyal medyanın maskesi işleri daha da kötüleştiriyor. Ya takma adlar kullanıyoruz, ya da gerçek isimler kullanıyorsak da hızlı bir ceza/tepki alamayacağımızı, alsak alsak engelleme/silme cezaları veya yazılı tepki alacağımızı biliyoruz. Bu, daha da sivri olmaya teşvik ediyor.
Bu elbette sadece komedi içerikler için geçerli değil, HER içerik için geçerli. Ne paylaşılırsa paylaşılsın, altında hep karşılıklı atışmaların, kavgaların, linçlerin olma sebebi, sosyal medya algoritma, mekanizma ve mantığının bizi buna koşullandırıyor olması.
O "beğeni", "paylaşım", "yorum" ve "takipçi"lerin sayaçları tikledikçe, beynimizdeki ödül mekanizması çalışıyor ve iyi bir iş yaptığımız telkin edilmiş oluyor. Daha da fazlasını yapmak istiyoruz, daha da kötüleşiyor, sivrileşiyor, gerçek hayatta yapmayacaklarımızı yapıyoruz.
Elbette iyi, dürüst, gerçek, çalışkan bir insan olarak da aynı sayaçları arttırmak mümkün. Ama çok, çok, çok daha zor. Bu nedenle öteki yolu seçenlerin sayısı çok daha fazla. O nedenle değer üretebilenlerin oranı çok düşük.
Yani gerçek hayatı dijital olarak simüle edelim diyerek "sosyal medya"yı (gerçeklik v.2.0'ı) yarattık. Ama olmamış bu çocuk. Her detayını şekillendirmek elimizdeyken, en kolayını seçip, değer-temelli değil, popülizm-temelli bir sistem yarattık.
Değiştirmek zor, ama imkansız değil.

Biz, kendi geliştirdiğimiz sistemlerde buna dikkat ediyoruz ve insanlara açılacak platformlarda, odağımıza bu konuyu yerleştiriyoruz. Umuyorum büyük veya yeni sosyal medya oluşumları da bunu göz önüne alır.
Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh.

Keep Current with Çağrı Mert Bakırcı

Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

Twitter may remove this content at anytime, convert it as a PDF, save and print for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video

1) Follow Thread Reader App on Twitter so you can easily mention us!

2) Go to a Twitter thread (series of Tweets by the same owner) and mention us with a keyword "unroll" @threadreaderapp unroll

You can practice here first or read more on our help page!

Follow Us on Twitter!

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3.00/month or $30.00/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!