My Authors
Read all threads
Tr'de otoriter/pananoid baskı ile manik taşkınlık, hemen kahrolup hemen coşmak, özgürlüksüzlük ile meydanı boş bulunca sınır, kural tanımamak, yargılayıcılık ile dürtüsellik (kendini gerektiğinde de tutamama), geveze bir konuşkanlık ile otosansür yanyana gelmiş, kol kola girmiş.
*otoriter/paranoid baskı

Pardon.
Sessiz, sakin diye 2 saat yol giderek vardığım ormandaki yolda yürürken, camları açık, radyosunun volumü sonuna kadar açılmış araçlar yanımdan geçerdi. İçleri çoğu kez dolu olurdu. Bu müzikli dayatma, vicdan ve üst ben karşısında zafer kazanmış egonun taşkınlığını yansıtıyordu.
Müziğini bu örnekteki gibi kamusal alandaki bana ve başka herkese dinletmek dayatması sık rastlanmasına rağmen şikayet konusu olmanın ötesine geçilip de analiz edilmedi. Sıradanı analiz etme alışkanlığımız yok. Gündelik hayatı fena halde ıskalıyoruz. Gözümüz büyük şeylerde.
Vicdanı üstbenin bilinçli kesiti anlamında kullandım. Psikanalitik literatürdeki kullanımda, üstbenin küçük yani buzdağının görünür kısmı bilinçli, büyük kısmı ise bilinçdışıdır. Farkında olmadığımız suçluluk duygumuz olabilir mesela. Vicdanla, bilinçdışı üstben de çatışabilir.
Bana öyle geliyor ki, Tr'nin modernleşmiş sosyal kesimlerinden sayısız insanın durumunda, üstbenin bilinçli ve bilinçdışı kesitleri arasındaki çatışma, önemsiz sayılamayacak kadar güçlü olabiliyor. Bilinçdışı kesit daha geleneksel olanı, vicdan daha modern olanı yansıtıyor.
Özellikle aile ve toplumsal cinsiyet ile ilgili konularda, üstbenin bilinçdışı ve bilinçli (vicdan) kesitleri arasındaki çatışmalar ve onları yansıtan farkında olunmamış suçluluk duygusu, yoğun ve yaygın oluyor diye düşünüyorum.
Zaten, yargılayıcı ve müşkülpesent insanlarda, yoğun ama bilinçsiz bir suçluluk duygusu hissinin bulunduğunu tahmin edebiliriz.
Entelektüel ve eğitimli bir tanıdığımla bir arkadaşım periodik olarak dayak yerdi. Arkadaşım 2 kez bıçaklandı. İkisi de dövüşmeyi bilmezdi. Arkadaşım hem verici hem fiziksel anlamda değil ama saldırgandı.Bence cezalandırılmak istiyordu. Çözememiştim bilinçdışı suçluluğu neredendi
Gençlerin özerkleşmesinin ebeveynlerince dışlanma olarak algılanmasını ve ailenin kolektivistik kültürünün çocukluk yıllarında içselleştirilmiş bulunmasını vicdanla yani bu bağlamda özerkleşmeyle bilinçdışı üstben yani karşılıklı bağımlılık arasındaki çatışma bağlamında düşünelim
Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh.

Keep Current with Murat Önderman

Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

Twitter may remove this content at anytime, convert it as a PDF, save and print for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video

1) Follow Thread Reader App on Twitter so you can easily mention us!

2) Go to a Twitter thread (series of Tweets by the same owner) and mention us with a keyword "unroll" @threadreaderapp unroll

You can practice here first or read more on our help page!

Follow Us on Twitter!

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3.00/month or $30.00/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!