My Authors
Read all threads
1. [אזהרת מסע: זה ייצא קצת ארוך] אז כבר למעלה מחודש כל מסדר הקדושים של העיתונות הישראלית מבן כספית דרך אורי משגב כותבים מאמרי דעה שנשמעים כמו פרפרזה על המערכון הידוע שבו דן בן אמוץ הספיד את עצמו: "אח, יא גנץ, יא גנץ, יא גנץ! איך הלכת מאיתנו! רגע היית פה! ועכשיו אתה שם!"
2. אז מה מסביר באמת את ההחלטה של גנץ ואשכנזי לפרק את כ"ל ולהכנס לממשלת נתניהו? ההסבר הרווח שגנץ התמוטט תחת הלחץ. יאיר לפיד שהתראיין השבוע לפודקאסט של הארץ טען שאחרי השיחה עם גנץ שבה הסתבר לו כי הנ"ל מתעקש להיכנס מיידית לממשלה, הוא התקשר לאחותו שהיא פסיכואנליטיקאית ואמר לה...
3. "תשמעי נתקלתי במשהו מהתחום שלך." ז"א שגנץ התחרפן. בעצם ההסבר הזה חוזר על הטיעון המרכזי של תעמולת הליכוד שנמשך לאורך שלוש מערכות: "גנץ לא שפוי\ לא אפוי". עכשיו בואו. זה לא הסבר נורא משכנע. מדובר בגנרל לא מבריק או בולט במיוחד שהצליח להתשתמש בפרשת הרפז - אחד הסיפורים הנבזיים...
4. שהיו כאן כדי להשתדרג לתפקיד הרמטכ"ל. ואחרי זה הוא הצליח להשתמש בקריסת מפלגת העבודה תחת גבאי כדי להפוך את עצמו למנהיג המחנה. לכופף את היד ליאיר לפיד ולשכנע שני פוליטיקאים-גנרלים שראו את עצמם בכירים מגנץ - אשכנזי ויעלון - לשרת תחתיו. ולקינוח הוא הצליח לנווט את הספינה הזאת...
5. לאורך שלוש מערכות בחירות נמוכות ומלוכלכות ולשמר את מעמדה של כ"ל כאחת משתי המפלגות הגדולות בישראל. אפשר להסיק מכל זה שמתחת לעיניים הכחולות והמנומנמות, ההתנהגות הבוקית, השפה הדלה וכושר ההתבטאות העילג נמצא פוליטיקאי עם חושים מחודדים, קילר אינסטינקט וכשרון לזיהוי הזדמנויות.
6. בקיצור, ההנחה שגנץ השתגע או התמוטט תחת הלחץ היא לא סבירה. וכלל, כהיסטוריון כשמסבירים לי שמישהו עשה משהו כי "הוא היה טיפש" אני מזהה היסטוריון שלא היה לא חשוב לו להתאמץ ולחשוף את מה שקרה. אז מה כן קרה פה? כדי להבין את זה צריך לעשות סיור בכלכלה הפוליטית של כחול לבן.
7. קבוצת הלחץ הראשונה והחשובה ביותר שאיפשרה את הקמת כ"ל ונותרה שותף סמוי מהעיין היא קהילת ההון המקומית. רק התרומה שלה איפשרה לגנץ להקים מפלגה משלו:
globes.co.il/news/article.a…
8. כתב כאן @roh_min_hon - ואני חושב שזו אבחנה מבריקה - שהמאבק החשוב ביותר שמתנהל בפוליטיקה הישראלית הוא בין הון מקומי להון זר. מי מייצג את ההון הזר? נתניהו הוא לא סתם המקף בין הון-שלטון; הוא המקף בין הון זר-שלטון. נתניהו מגיע מחוץ למערכת. הוא לא צומח בעסקונה הליכודית...
9. אבל כשהוא חוזר לישראל הוא מביא איתו נכס יחודי: הוא מכיר יותר דודים עשירים מאמריקה מאשר כל אחד בליכוד. נתניהו לא יותר נאה או רהוט ממרידור. בוודאי לא נכלולי יותר מרוני מילוא או אהוד אולמרט. מה שיש לו ואין להם הוא כמויות אדירות של כסף שקונה את היועצים הטובים ביותר.
10. מה ההון הזר, או ליתר דיוק, כל הרון לאודרים, והשלדון אדלסונים והמילקובסקים מקבלים בתמורה להשקעה שלהם בנתניהו? נתניהו הוא הסוס הטרויאני שייכנס לתוך הטירה וישחרר אותה מבפנים. תפקידו הוא להסיר את כל חסמי הכניסה למשק הישראלי שעילית ההון המקומית בנתה בעמל רב.
11. נכון נתניהו משתף פעולה עם הנובו רישים המקומיים כמו רמי לוי, אלוביץ' ותשובה. אנשים שזה מקרוב באו ומנסים בעזרת מהלכים מהירים ואגרסיביים למנף לעצמם כניסה למועדון. אבל עיקר כוחו של נתניהו הוא בקשר שלו עם ההון הזר. ובעידן של גלובליזציה תנועה חופשית של הון בין מדינות...
12. זה יתרון עצום. כדי לשרוד, עילית ההון המקומית - כל האקירובים והאונגרים - צריכה להפיל את נתניהו. גנץ הוא האיש שלהם. הוא נוח, צייתן ונאמן. ולכן, עילית ההון המקומית היא קבוצת הלחץ החשובה ביותר בכ"ל.
13. קבוצת הלחץ השניה היא הממסד הביטחוני: נתניהו הלך להם על הראש כאשר החליט לקנות צוללת מאחורי גבם. עד נתניהו, עוד לא נולד הפוליטקאי שהעיז לקרוא תיגר על האוטונומיה והכוח של הקומפלקס התעשייתי-צבאי ושרד כדי לספר לחבר'ה. שרת ואשכול שניסו לעשות זאת, הושמדו בצורה כל כך אכזרית...
14. שפנחס ספיר, הצאר הכלכלי והביריון האירגוני של המערך, פחד לקחת על עצמו את תפקיד ראש הממשלה והשאיר אותו לגולדה. שהיא תתעסק עם הפרוסים (כך אשכול היה מכנה את האלופים מאחרוי גבם, ועוד בידייש "דער פרייסן"). בתורם גם רבין וברק שחשבו שהם יכולים, חטפו חזק מהממסד הביטחוני.
15. הוויכוח על הצוללת הוא וויכוח הרבה יותר גדול מאשר לאן הולך תקציב הרכש (שהוא כמובן נושא חשוב מאוד כשלעצמו). מעל לזה עומדת השאלה איך נלחמים ובמי. יעלון, אשכנזי, גנץ (וגם אייזנקוט שטרם קפץ לבריכה) מאמינים בצבא עממי, גיוס חובה ושימוש נרחב בכוחות היבשה. המטרה המרכזית של הצבא הזה...
16. היא לחימה מול מדינות העימות. נתניהו מאמין בצבא קטן ומקצועי המונהג על ידי עילית טכנולוגית שעושה שימוש ברובוטים יקרים ומתוחכמים. הוא תומך בחיזוק חיילות האוויר, הסייבר, המודיעין והים. עיניו נשואות לבניית כוח שיוכל להתערב בצורה גוברת במפרץ הפרסי בראש ובראשונה מול איראן.
17. נתניהו השקיע הרבה מאוד - ע"פי פרסומים זרים לגמרי! בטח זרים! - באופציה הגרעינית של ישראל ואם הם היה יכול היה הופך את הנושא למרכיב רישמי בדוקטרינת הלחימה של ישראל. התפיסה של צבא העם שאוחז בה הממסד הביטחוני נותנת לו כוח חברתי-כלכלי עצום ומבצרת את האוטונמיה שלו. נתניהו רוצה...
18. לחסל את האוטונומיה הזאת. כאמור, עד נתניהו שום מנהיג לא הצליח בכך. אני רק רוצה להזכיר שבמדינה שכנה ולא אחורה מכאן, טורקיה, בדיוק המשימה הזאת נחשבה בלתי אפשרית. אבל ארדואן הצליח להשתמש בשורה של פרשיות וכמובן ההפיכה הצבאית כדי לעשות טיהור מרחיק לכת בשורות הצבא. והצבא הטורקי...
19. שהפיל שורה של ממשלות באנקרה, כפוף לחלוטין לארדואן.
הממסד הביטחוני הוא לפיכך קבוצת הלחץ השניה של כחול לבן והמיוצג ביותר בצמרת הרשימה.
מה היא קבוצת הלחץ השלישית?
20. קבוצת הלחץ השלישית היא מה שקוראים אצלנו "מעמד הביניים" אבל כפי שאבחן @gutweind בשורה של מאמרים מבריקים, הוא כבר לא כל כך מעמד. מעמד היא קבוצה חברתית עם תחום עיסוק וכושר השתכרות מובחן שגם מזהה את עצמה כקבוצה חברתית נבדלת ונאבקת עבור האינטרסים שלה בצורה ביחד.
21. אפשר היה לדבר על מעמד בינוני יציב פחות או יותר עד אמצע שנות השמונים, אז הוא הועסק בבירוקרטיה הממשלתית וההסתדרותית, יוצג על ידי איגודי עובדים חזקים ומאורגנים, והיה מוכן להיכנס בברית (לא נדיבה במיוחד) עם המעמדות הנמוכים דרך מפלגת השלטון, הלא היא מפא"י ולאחר מכן המערך.
22. תהליך ההפרטה - שחלקים במעמד הבינוני תמכו בו בהתלהבות על ידי הצבעה למפלגות ליברליות כמו ד"ש - הוציא לפעול תהליך של התפוררות חברתית שאנו נמצאים בעיצומו. מה שנוצר כתוצאה ממנו הוא שילוב בין מה שהוגים מרקסיסטים כינו פטיט-בורגנות ומה שהכלכלן גיא סטנדינג קורא פריקאריט. לשילוב הזה..
23. אפשר לקורא (גם כן תוך שאילה ממרקס) לומפן-בורגנות. מי הם הלומפן-בורגנים? השולמנים! קבוצה של אנשים עם משכורות מעל לממוצע במשק שמנהלים עסקים קטנים - לפעמים הם המועסק היחידי ואז הם פותחים "חברת ארנק." ללומפן בורגנים אין תעסוקה יציבה. הם מועסקים על ידי תערובת של לקוחות:
24. הממשלה, המגזר השלישי, עסקים פרטיים. הם לא מגיעים למתקני ייצור משותפים - כמו הפועלים בבתי החרושת שעבדו ביחד וסבלו ביחד מנחת ידו של מנהל המשמרת במפעלים - ולכן לא נוצרת בינהם סולידריות מעמדית. הם מרוויחים "בסדר" אבל מפחדים ממיסים. להבדיל מהחברות...
25. הגדולות אין להם משאבים להעסיק צבא של רואי חשבון ועוכרי דינים שיתכננו להם את המס. אם יש להם מועסקים הם מפחדים מוועדי עובדים שיעלו להם את עלויות השכר בעסק.
הם רוצים "כלכלה חופשית" ובסוף היום הם לא תופשים את הלומפענים האחרים כחברים במאבק משותף אלא כמתחרים בתוך השוק החופשי.
26. התלישות והארעיות של מצבה היתה אמורה לגרום ללומפן בורגנות לשתף פעולה עם המעמדות הנמוכים למאבק משותף עבור תעסוקה קבועה ופרנסה מובטחת.
אלא שמה מאפיין את הלומפען-בורגנות הוא הערצה עצומה לאלפיון העליון - "מצליחנים" - מתוך תקווה שהם פעם יצליחו להעפיל לשורותיו. לצד זה מתקיים בוז...
27. עצום כלפי המעמדות העובדים והלומפן בורגנים לעולם גם לא יגידו מילים כמו "המעמדות הנמוכים" או "המעמד העובד" אלא תמיד יתייחסו לשורה של קבוצות מובחנות וכביכול טפיליות המונות את "הערבים" "המתנחלים" "החרדים" "הוועדים הגדולים" וכמובן "המזרחים".
28. כל הקבוצות הללו מאיימות לגזול המלומפן בורגני את כספו דרך המיסים "והקצבאות." אגב, זה מסביר למה העיתונאים הלומפן בורגנים שלנו התגייסו בכזאת חדווה לכסח את אירגוני המורים על שהעזו לסרב לעבוד בחינם.
מתחת לבוז מסתתרת חרדה עצומה בקרב בלומפן בורגנות ליפול לתוך מעמד העובדים. היא...
29. מתבטאת בין השאר בנסיון נואש להתבדל ממעמד העובדים בין השאר על ידי התמקדות ובקיאות בטרנדים אופנתיים, תרבותיים ופוליטיים ותאווה עצומה לרכוש את כל מה שחדש.
על פניו, נתניהו, אביר השוק החופשי, היה אמור להיות חברם הטוב של הלומפן בורגנים. אולם הברית של נתניהו עם...
30. עם המעמדות הנמוכים - אחרי הכל שם נמצאים המנדטים - לא באה ללומפן בורגנים טוב ומחשידה אותו שהוא תומך באותן קבוצות שמאיימות לקחת מהן את כספן.
כתוצאה מזה, אין ללומפן בורגנות סדר יום כמו רשימה לא ברורה של טענות, טרוניות וכראחצען: "רק לא ביבי!" "החרדים לצה"ל!" "די נמאס, תורידו...
31. את המס!"
איש אינו מטיב לפרוט על החרדות והתקוות של הלומפען בורגנות כמו אותו איש עב-צוואר, כסוף שער, זריז עט, וקל לשון כמו יאיר לפיד. אלא הלומפען מאוד הפכפכים ובבחירות 2019 בני גנץ היה הטרנד החדש והדבר הגדול הבא. If you can't win them, join them
32. וכך צמח לו אותו ענק מוזר, מעין הכלאה משונה בין מפא"י, ד"ש ורפ"י, בו דרו להם שלוש קבוצות הלחץ כשהמכנה המשותף המחבר בינהם הוא "רק לא ביבי."
ואז הגיעה הקורונה.
33. הקורונה היא כוח צנטריפוגלי שמטיח את כל אחת מקבוצות הלחץ לצד אחד של תוף הכביסה. זה הרגע בו המוזיקה נגמרת וכל אחד חייב לבחור מקום לשבת, אחרת ישאר עמוד ויעוף מהמשחק. ומה בחרה כל קבוצת לחץ?
34. ההון המקומי אכן שונא את ההון הזר אבל בסוף היום אם מתרחש משבר כלכלי חסר תקדים עדיף לו שהנציגים שלו ייכנסו לממשלה ויאבקו על הפירורים. גם ההון הזר וגם ההון המקומי יכולים להסכים שאם מישהו צריך לשלם את מחיר המשבר עדיף שזה יהיה המעמדות הנמוכים והלומפען בורגנות. גנץ לא התחרפן וגנץ..
35. לא התמוטט. הוא איש צבא. הוא ממלא פקודות. והוא קיבל הוראה ברורה להיכנס לממשלה ויפה שעה אחת קודם. נתניהו דרך הסגר מחזיק את הכלכלה במקום רגיש והוויזלים והאונגרים עמודים להתמוטט. עכשיו זה לא הזמן להתלבט ולהתמקח. כנס, בני, כנס.
36. וגנץ נכנס. וזו גם הסיבה לשינוי במדיניות. קודם לכן, כשהתקיימה מראית עיין של תחרות פוליטית לנתניהו היה חשוב להופיע כמושיע האומה (הוא עדיין אגב הקפיד לנהל את המשבר בזול תוך כדי שהוא זורק מעות פסח על הנתינים, אבל שום הכנסה קבועה). מרגע שגנץ נכנס, המדיניות השתנתה. זו אכן ממשלת...
37. הקורונה, אבל לא כמו שהם אומרים. המטרה המרכזית היא לגלגל את עלויות המשבר על הציבור. הוא צריך לרכוש את המסכות והוא צריך להחליט מתי לצאת מהבית ולאן. כן, אנשים עוד יכולים להשתגע מזה. לכעוס. לצאת לרחובות. אז בינתיים בוא נורה לשב"כ לאכן אותם, לנטר אותם לעקוב אחריהם. מה חשבתם?
38. שאם משתמשים בטכניקות אימפריאליות וקולניאליות בשטחים אף פעם לא ישתמשו בהם נגד אזרחים ישראלים? אם צריך, אז צריך. ואם תהיה התקוממות עממית, יהיו גם מעצרים המוניים ומתקני כליאה המוניים. זה למה גנץ בממשלה. לתמוך במדיניות הזאת. עם שתי עיניים כחולות פקוחות לרווחה. ומה לגבי שתי...
39. קבוצות הלחץ האחרות?
יעלון לדעתי הוא המייצג המובהק ביותר של הממסד הביטחוני. להבדיל מגנץ ואשכנזי אין לו שום קשר למגזר העיסקי. ליעלון אין בעברו "הממד החמישי" או ניהול חברה לפיצלי שמן. הוא הלך מהצבא למכוני מחשבה ומשם לפוליטיקה. בגלל זה הוא גם התקשה להרים מפלגה עצמאית.
40. אז יעלון נשאר באופוזיציה.
לפיד היה צריך באותו יום שבו גנץ עשה את החחלטה, לעשות החלטות מהירות משלו.
תחושת הבטן אמרה לו שלהכנס לממשלה זה לאבד קשר עם הבייס, הלומפען בורגנות. כניסה לממשלה היתה הופכת את לפיד לפוליטקאי ללא אלקטורט. מהצד השני, עכשיו שגנץ פינה את הבמה, ללפיד יש...
41. שוב אפשרות להשתלט על ההנהנגה של קבוצת הלחץ הזאת.
מעבר לכל דבר אחר, הקורנה החריפה את התחושה של צמצום חופש הפעולה הפוליטי והקטנת המרחב הדמוקרטי. בחדשות יש בדרך כלל תעמולה של הטייקונים או הממשלה. אין למעשה עיתונות עצמאית. ההצבעה בקלפי אינה עוזרת. פוליטיקאים מבטיחים לעשות א'...
42. ועושים ב'. אם תצא החוצה להפגין הקורונה תדביק אותך, השב"כ יאכן אותך והמשטרה תכה ו\או תעצור אותך.
כך שתאטרון הבובות הישראלי מעורר לעת עתה יאוש גדול ואדישות שפופה.
ומה ייקרה כשלאנשים באמת לא יהיה מה לאכול?
התקוממות, אלימות, ובסופו של דבר, רודנות.
(קנו את ספרי, "ציוץ כתרפיה"!)
Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh.

Keep Current with Guy Laron

Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

Twitter may remove this content at anytime, convert it as a PDF, save and print for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video

1) Follow Thread Reader App on Twitter so you can easily mention us!

2) Go to a Twitter thread (series of Tweets by the same owner) and mention us with a keyword "unroll" @threadreaderapp unroll

You can practice here first or read more on our help page!

Follow Us on Twitter!

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3.00/month or $30.00/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!