#äikänopettajat (ja muut #sugrikieli'stä kiinnostuneet) ohoi!

Yläasteella ja lukiossa käydään läpi suomen sukukieliä ja kielistä annetaan oppilaille näytteitä, jotka ovat usein tylsiä ja oppilaiden keskittymiskykyä venyttelee mm. huonolaatuiset haastatteluvideot.
On välillä vaikeaa löytää sugrikielillä laulettua musiikkia netistä, koska monet löytyvät helpommin venäjänkielisillä hakusanoilla kuin suomeksi.

Osa kielinäytteistä saattaa olla sinällään tylsähköä ja luoda mielikuvaa kielistä kuolevina ja vain vanhusten puhumina.
Joistain kielistä on mahdotonta tai ainakin hyvin vaikeaa löytää minkäänlaisia musiikkinäytteitä, saati litterointeja tai translitterointeja opetuksen tueksi. Joistain kielistä ainoana vaihtoehtona on esitellä sitä mitä löytyy.
Huomasin yläasteella kuitenkin, että oppilaita kiinnosti ennemmin musiikki sillä kielellä mitä käsiteltiin kuin parin minuutin haastatteluvideo, josta ei saanut oikein mitään irti, paitsi että haastattelupaikalla tuuli paljon.
Siksi tässä seuraa ketju musiikista, joka kokoaa näytteitä eri kielistä opettajia varten yhteen paikkaan ja saattaa jopa tuoda jotain uutta ja erilaista kulmaa sukukielten opiskeluun!
Ketju päivittyy.
Mitään varsinaista järjestystä kielille ei ole.

(tähän saa lisäillä lisää musiikkia!! Yritetään tehdä äikäntuntien suunnittelusta helpompaa ja tunneista kiinnostavampia ja monipuolisempia!)
Karjala:

Karjalankielistä räppiä tekee Ondrei (Andrei Gorškov). Youtubesta hakemalla löytyy muutamia kappaleita lisää, mutta kappaleeseen "Dengat" (rahat) löytyy myös lyricstranslatesta varsin käypä litterointi.

Myllärit on karjalainen folk-ryhmä, jolta löytyy paljon hyviä kappaleita Youtubesta. Nostin erityisesti esiin kappaleen "Musta mado" (musta käärme), koska se on mukavan menevä ja siihen löytyy litterointi helposti netistä.
Udmurtti:

Buranovskiye Babushkin Party for Everybody on mitä ilmeisimmin klassikko (ja se on hyvä kappale näyttää äikäntunneilla!), mutta myös nuoret tekevät udmurtiksi hyvää musiikkia.
Silent Woo Goore tekee metallimusiikkia udmurtiksi. Bändin nimellä haettaessa löytyy paljon kappaleita, tässä yksi jossa on musiikkivideo. Litterointeja ja translitteraatioita on kappaleisiin huonosti saatavilla.

Tässä Despacito udmurtiksi (vahvuudet: oppilaat tuntevat entuudestaan, heikkoudet: tätä on saatu kuulla joka ikisessä paikassa vuonna 2017 ja se soi taatusti päässä vielä viikon tunnin jälkeen)
Varoitus: videon loppupuolella on luovaa (meemi)editointia.
Vepsä:

Yesterday vepsäksi. Rauhallinen ja valmiiksi melodialtaan ja ajatukseltaan tuttu.
Anna tulla on tehnyt paljon vepsän- ja karjalankielisiä kappaleita, jotka ovat helposti lähestyttävää poppia. Youtubekäyttäjä Dimuska on ladannut heidän kappaleitaan tililleen paljon, ja lisää usein sanoitukset videon kuvaukseen. Vahva kanavasuositus!
Komi:

Dimuska on ladannut useampia kominkielisiä kappaleita tililleen, mutta ne löytää venäjäksi ja englanniksi helpommin kuin suomeksi.
Tässä kappale "Sylan". Joku on laittanut translitteraation videon kommentteihin, en osaa sanoa onko se hyvä vai ei.
Tähän Parma-yhtyeen esittämään kominkieliseen kappaleeseen löytyy videon kuvauksesta sekä translitteraatio että englanninkielinen käännös!

Ersä:

Moderni versio ersäläisestä kansanmusiikkikappaleesta. Vinkistä kiitos @draconrunes
Tähän kappaleeseen löytyy litterointi (kyrillisillä) ja venäjänkielinen käännös videon kuvauksesta. Kenties joku ehtii translitteroida ja jopa kääntää kappaleen vaikkapa videon kommentteihin piakkoin, niitä kannattaa aina välillä muistaa tarkistaa!
Uutta karjalankielistä musiikkia:
Ilmu-ryhmän "Igaine unohtus" -kappale on julkaistu aivan vasta, 14.8.2020. Kappaleeseen ei löytynyt vielä sanoitusta netistä, mutta se on erinomaista tunnelmointimusiikkia.
open.spotify.com/album/26iCe6ah…

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Jäsin Ranuška

Jäsin Ranuška Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @grilliranu

Oct 3, 2020
Kerrassaan kummallinen ja monenkarvainen ilmiö, jonka olemassaolo jaksaa hämmentää, eli:

Miten ja miksi karjalan kieli on joillekin nykypäivän ihmisille "estetiikka" ja glorifioinnin kohde?
1/
Pyörähdin (taas) instagramin kummallisessa osiossa, ja luin neopakanoiden hupsutuksia muinaisesta suomalaisuudesta, Kalevalasta ja 'vanhasta suomalaisesta shamanismista'.
2/
Nämä piirit ovat surullisenkuuluisia erilaisten sugrikansojen perinteiden sörssäämisestä yhdeksi mössöksi, joka laputetaan "muinaisen suomalaisuuden" alle. Tänne mahtuu itämerensuomalaisten lisäksi saamelaisten ja jopa Siperian alkuperäiskansojen perinteitä ja uskomuksia. 3/
Read 32 tweets
Aug 29, 2020
Kačoin karjalan kielen kursoi Tamperel da muijal da:

Olisbo d'engoi da aigua
Lugupiiri on 50€ sygyzypuolel Tampereen seudun Työväenopistos.
Kursat dmi on kai Jovensuus libo Päivännouzu-Suomes, da äijät maksau ylen äijyn.

Kuibo opastua?
Yliopistos mie šuattasin šuaha opastain opastamah mil'ma (hos vai ottau mil'ma yliopistoh šoa), a mitäbo nygöi?

Nygöi ičeopaštun da toivon parastu.
Read 11 tweets
Aug 4, 2020
Tulikin tästä mieleen, että mäkin katoin uuden Tuntemattoman sotilaan (mentiin leffaan Suomi100 -vuoden kunniaks itsenäisyyspäivän korvilla koulun puolesta, erikoispitkä ohjaajan versio) ja liikutuin - mutten ehkä siitä syystä kuin kiekkolegenda Mats Sundin. Image
Mä liikutuin, koska kuulin ensimmäistä kertaa elokuvateatterissa, ison mittaluokan elokuvassa ja tunnetun näyttelijän suusta karjalaa.
Tuun ikuisesti muistaan sen miten jäätyneenä istuin Plevnan punasessa penkissä kun Antti Rokan vaimoa Lyytiä näyttelevä @paulavesala laulo karjalaisesta kansanlaulusta pienoisen pätkän.
Read 6 tweets
Jul 15, 2020
Ryssittelemällä kaikkea ei-suomalaista tämä sorrettu pönkitti sortajan asemaansa ennen ja jälkeen sota-aikojen. Älkää käyttäkö sitä tai puolustelko sen käyttöä.
Karjalaiset ja koltansaamelaiset ovat saaneet kuulla sitä sorretun käyttämää nimitystä jo ihan tarpeeksi.
Lisäksi: kun minua (karjalankielistä), eestiläistä (jonka kotikielenä on venäjä) ja suomalaista (jonka kotikielenä on venäjä) ystävääni yhdistää se, että meitä kaikkia on joku joskus kutsunut ryssiksi puhumamme kielen takia, ei 'ryssää' voi mielestäni perustella mitenkään.
On typerää edes alkaa vetelemään siitä tuollaisia sortorakenneviivoja, kun termiä käyttävät eivät käytä sitä Putinista ja Venäjän valtiosta, vaan ukrainalaisista (ja muista) neuvostoarmeijan sotilaista, pikkulapsista jotka puhuvat keskenään venäjää ja kielellisistä vähemmistöistä
Read 4 tweets
Jul 11, 2020
Muistatteko kun aina ja lähes joka syksy tulee mainoksia, joissa kehotetaan antamaan suojatierauha ja varomaan erityisesti pieniä, jotka vasta opettelevat kulkemaan liikenteessä?
Voitaisiinko sopia, että ollaan kohteliaita ja varotaan myös meitä muita pieniä, jotka vasta opettelemme kulkemaan liikenteessä moottoriajoneuvoilla?
Että ei raivo-ohitella kolmio autonperässä ajavia, soitella torvea kun joku vielä epävarma on mielestäsi liian hidas,
näytellä keskisormea jos joku ajokoulun autolla ajava tekee virheen liikenteessä, eikä ajeta muutoin aggressiivisesti, varomattomasti ja näpäytellä meille pienille ja nuorille, jotka vasta harjoittelemme ensimmäisiä korttejamme varten? Se että 'opetatte' meitä näillä tavoin ei
Read 4 tweets
Jun 20, 2020
Mitä on homofobia?
sv: homofobia, seksuaalinen väkivalta
-
-
((lista ei sulje pois yhtäkään toista muuhun seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön kuuluvaa tai heidän kokemuksiaan, mutta esittelee ja keskittyy homofobiaan))
Homofobia on sitä, kun kerrot kolmen vuoden jälkeen vanhemmillesi, että seurustelet.
Se on sitä, kun olet juuri eronnut, mutta koska sinulla ei ole ketään kelle voisit tunteistasi ja kokemuksistasi puhua, päädyt itkemään yksiksesi tyynyyn ja kertomaan muille että olet flunssassa.
Read 14 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(