روسیه و چین در حال بررسی راهکارهای نظری حقوقی هستد، که تصویب کنند هر یک از آنها بتواند در مورد این قطعنامه، درخواست "رویه"ای را پیش ببرند که از متن قطعنامهی ۲۲۳۱ چشم پوشی شود. "رویه"، نیاز به اکثریت از ۹ رای برای تصویب دارد و توسط یک عضو دائم نمیتواند وتو شود.
👇
که این دقیق نیست.
در واقع که روسیه یا چین می توانند درخواست یک رای گیری بکنند و ادعا کنند صرفاً یک درخواست "رویه" است، اما ایالات متحده میتواند با آن مخالف کند و استدلال کند که این (متن قطعنامه) یک موضوع "اساسی" است و در نتیجه میتواند توسط یک عضو دائم وتو شود.
👇
با توجه سابقه قبلی شورای امنیت که قدمت آن به زمان تاسیس سازمان ملل متحد بر میگردد، در صورت وجود اختلاف نظر در شورا نسبت به اینکه یک قطعنامه "رویه" است یا "اساسی"، باید رای گیری کرد که این رای گیری، یک تصمیم "اساسی" محسوب میشود.
بر این اساس، آمریکا میتواند تلاش برای توصیف چنین درخواستی توسط روسیه یا چین به عنوان "رویه" را وتو کند. بعد، وقتی که شورا تصمیم گرفت که این یک درخواست "اساسی" است، آمریکا میتواند خود درخواست را هم وتو کند. که این به عنوان "حق وتو دوگانه" شناخته میشود.👇
بنابراین، تنها راه برای از بین بردن موقعیت آمریکا به عنوان یکی از "شرکت کنندگان در برجام" تحت قطعنامه ۲۲۳۱، تصویب یک قطعنامه جدید در شورای امنیت است، که آن هم تحت حق وتو آمریکا قرار دارد.
👇
با این شرایط، آمریکا همچنان میتواند مکانیزم "ماشه"، پیش بینی شده در قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت، را فعال کند و باعث برگرداندن تحریمهای سازمان ملل علیه ایران بشود.
در مورد مکانیزم "ماشه" و اینکه باعث برگردان چه تحریمهایی میشود، اینجا توضیح دادم.❎