My Authors
Read all threads
سرنوشت #اسنپ_بك به فرجام #دابل_وتو بستگي دارد
سرنوشت اسنپ بك و فعال كردن #بند_ماشه به اين بستگي دارد كه آمريكا توان استفاده از دابل وتو را خواهد داشت يا خير.دابل وتو رويه حقوقي در شوراي امنيت است كه بر اساس ماده ١٠٩منشور ملل از سال ١٩٤٦به اين سو بارها مورد استفاده قرار گرفته است.
اين اتفاق زماني رخ مي دهد كه اعضاي دايم #شوراي_امنيت پيرامون يك مساله اختلاف نظر شديدي دارند و امكان اجماع به هيچ شكل وجود ندارد.در مورد اخير نيز در مورد صلاحيت #آمريكا در استفاده از #قطعنامه_٢٢٣١ و فعال سازي #بند_ماشه اختلاف نظرها آنچنان است كه تصور اجماع بعيد به نظر مي رسد.
از همين رو مخالفان در نفي حق امريكا در استفاده از #اسنپ_بك #قطعنامه_رويه اي يا آيين نامه اي را در قالب يك نوتيفيكشين مطرح خواهند كرد.قطعنامه هاي رويه اي برخلاف قطعنامه هاي بنيادين ذيل بند٢٧منشور ملل. تعريف مي شوند
و بر مبناي فرمول راي گيري يالتا با راي اكثريت (٩راي)و بدون برخورداري اعضا از #حق_وتو به تصويب مي رسند.در حاليكه در مدل #قطعنامه_بنيادين حق وتو فعال مي شود.
با اين ملاحظات به احتمال زياد در صحن #شوراي_امنيت در ابتدا قطعنامه رويه اي مخالفان به راي گذاشته مي شود ولي پس از آن #آمريكا به اين موضوع اعتراض خواهد كرد و مدعاي آن مي شود كه اين موضوع بنيادين است و نه رويه اي.
پس خواهان راي گيري در مورد يك پرسش ابتدايي و مقدماتي مي شود تا پس از روشن شدن آن تكليف قطعنامه مخالفان نيز روشن شود.در اين پرسش ابتدايي اين موضوع مطرح مي شود كه ايا قطعنامه پيشنهادي #اروپا،#روسيه و #چين رويه اي است؟
و در اينجا #آمريكا خود به اين پرسشي كه در قالب قطعنامه مطرح كرده است پاسخ منفي مي دهد تا در مرحله بعدي بتواند قطعنامه مخالفان را در قالب قطعنامه بنيادين #وتو كند.اگر رويه شوراي امنيت را تا سال١٩٥٠در نظر بگيريم همين يك راي منفي براي وتوي مضاعف ايالات متحده كفايت خواهد كرد
تا #قطعنامه_رويه اي مخالفان به #قطعنامه_بنيادين تبديل شود و پس از آن دوباره واشنگتن آن را #وتو كند.اين رويه بوضوح در مورد اسپانيا در سال١٩٤٦،مورد يونان در سال١٩٤٧ و مورد چكسلواكي در سال١٩٤٨اتفاق افتاد و در همه اين موارد شوروي با استفاده از دابل وتو مانع از تحقق اهداف غرب شد.ا
اما بدليل مسدود شدن تصميم گيري در #شوراي_امنيت آمريكا و غرب در سال١٩٤٩براي محدود سازي استفاده از #وتوي_مضاعف تصميم گرفتند قطعنامه اي را در مجمع عمومي و نه شوراي امنيت به تصويب برسانند.عنوان قطعنامه"چالش راي گيري در شوراي امنيت"و موضوعش ماهيت رويه اي يا آيين نامه اي بودن پرسش ها
در پيوست #قطعنامه ٣٥مورد از تصميماتي كه از نظر #مجمع_عمومي رويه اي بود،فهرست و بر اين مساله تاكيد شد كه به غير از اين ٣٥مورد تصميمات غير رويه اي خواهد بود.بنابراين هدف قطعنامه حذف يك ليست٣٥بندي از فهرست #دابل_وتو بود.
پس از تصويب اين فهرست در آگوست ١٩٥٠توجه #شوراي_امنيت به شكايت #چين از تايوان بدليل تهاجم مسلحانه جلب شد.چين مدعي بود كه #آمريكا در اين ماجرا دخالت مستقيم دارد.نماينده اكوادور پيش نويس قطعنامه اي در اين مورد ارايه داد و قطعنامه به شكل رويه اي به تصويب رسيد.
اما #چين معترض بود و خواستار پرسش ابتدايي و مقدماتي در مورد اين قطعنامه شد كه آيا اين رويه اي است يا بنيادين.در راي گيري تنها چين راي منفي داد ولي رييس #شوراي_امينت براي اولين بار و برغم راي منفي چين به عنوان عضو دايم شوراي امنيت ...
و با تكيه بر قطعنامه٢٣٧مجمع،منشور ملل و بيانيه چهار قدرت جهاني از تبديل #قطنامه_رويه اي به #بنيادي خودداري كرد.البته دو قدرت #روسيه و #آمريكا در اين پرونده هم نظر با رييس شورا بودند.در سپتامبر ١٩٥٩نيز تير روسيه به سنگ خورد.
در اين تاريخ وزير خارجه لائوس به #شوراي_امنيت در مورد تهاجم نظامي ويتنام شكايت كرد.#فرانسه،#بريتانيا و #آمريكا قطعنامه رويه اي را در اين زمينه به تصويب رساندند.اماشوروي تاكيد كرد كه اين قطعنامه غير رويه اي است و از ماهيت بنيادين برخوردار است ..
چرا كه اجماعي ميان اعضاي دايم #شوراي_امنيت وجود ندارد.به همين دليل رييس وقت شوراي امنيت درخواست راي گيري درباره يك سوال مقدماتي كرد مبني بر اينكه ايا قطعنامه سه كشور غربي رويه اي است؟شوروي با استفاده از دابل وتو خود به اين سوال راي منفي داد تا سپس قطعنامه غرب را #وتو كند.
فقط #روسيه به اين سوال راي منفي داد و بدليل همين تك راي ،رييس #شوراي_امنيت زير بار تفسير روسها نرفت و قطعنامه غرب را رويه اي اعلام كرد و بدين ترتيب شوروي برخلاف مورد چكسلواكي در مارس ١٩٤٨موفق به استفاده از #دابل_وتو نشد.
پس از اين تاريخ در كمتر موردي از #وتوي_مضاعف استفاده شد ولي در قرن ٢١ روسيه مداخلات نظامي خود را در گرجستان،اوكراين و سوريه را با استفاده از #دابل_وتو به پيش برد ولي تفاوت اين دوران با دهه هاي ٤٠و٥٠ميلادي در اين است كه مسكو در وتوي مضاعف از همراهي چين نيز سود برد.
بطور مثال #روسيه و #چين در ٤اكتبر ٢٠١١با استفاده از همين #دابل_وتو عليه پيش نويس قطعنامه غرب وارد عمل شدند.بنابراين اگر رويه دهه١٩٤٠شوراي امنيت مبنا قرار بگيرد،آمريكا به تنهايي مي تواند ذيل اصل١٠٩منشور ملل از دابل وتو استفاده كند..
اما در صورت توجه به #قطعنامه٢٣٧ #مجمع_عمومي آن زمان در استفاده از اين حق نياز به همراهي يك عضو #شوراي_امنيت -ترجیحا عضو دایم-نيز خواهد داشت.در واقع اضافه شدن يك عضو به اين منزله خواهد بود كه شك و شبهات در مورد رويه اي بودن قطعنامه مخالفان فعال شدن #اسنپ_بك افزايش خواهد يافت
و رييس #شوراي_امنيت چاره اي جز تبديل قطعنامه رويه اي به بنيادين نخواهد داشت و اين اقدام به منزله فعال شدن #مكانيسم_ماشه خواهد بود.بدليل همين ملاحظه ما اكنون با يك ويترين حقوقي زيبا و شيك مواجه هستيم و يك پشت صحنه زشت و پلشت از نبرد سياسي غول هاي جهاني.
در اينجا هيچ بعيد نيست كه #واشنگتن ،#لندن يا #پاريس و حتي #پكن را با استفاده از اهرم هاي اقتصادي تحت فشار بي سابقه و تهديدات كم سابقه براي همراهي با آمريكا قرار دهد.
با اين همه به نظر مي رسد فرداي روز سي ام از زمان ارايه نوتيفيكيشن #آمريكا به #شوراي_امنيت عصر تلخ و تراژيكي براي نظام جهاني آغاز خواهد شد:عصر چندپارگي در نظام بين الملل.
Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh.

Keep Current with hadikhosroshahin

Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

Twitter may remove this content at anytime, convert it as a PDF, save and print for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video

1) Follow Thread Reader App on Twitter so you can easily mention us!

2) Go to a Twitter thread (series of Tweets by the same owner) and mention us with a keyword "unroll" @threadreaderapp unroll

You can practice here first or read more on our help page!

Follow Us on Twitter!

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3.00/month or $30.00/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!