Karşılaştırmayı nasıl yapıyorum isterseniz bu örnek üzerinden beraber bakalım. Perakande sektöründen 3 büyük şirketin verilerini inceleyelim.

Değerli yorumlarınızı ve katkılarınızı beklerim.

#bimas #mgros #sokm Image
İlk baktığım yer şirketlerin son çeyrek ve son 2 çeyrek gelirlerinin son 4 çeyrek gelirlerine göre değişimidir. Net faaliyet kârını (NFK) kullanıyorum. Burada ne kadar büyük bir gelişim görürsem o kadar önemlidir benim için.

Bu değişimin piyasa değerlerine oranını alıyoruz. Image
Son iki çeyrek NFK büyümesine baktığımızda #bimas açık ara önde, özellikle son çeyrekteki muazzam büyümenin bunda etkisi büyük. Ama işin içine piyasa değeri girince #sokm bir adım öne çıkıyor, #mgros da ise küçülme var.

Şunu sorabiliriz; büyüme mi, ucuzluk mu? Image
Ciro ve NFK olarak #bimas 2-3 kat daha büyük. Piyasa değeri olarak ise #sokm 6 kat daha ucuz. Tabloda son sekiz çeyreğin NFK değişimlerini görüyoruz. Son çeyreği dikkate almazsak büyümede #sokm kabaca bir adım önde. Image
Borçluluk ve finansal yapıya baktığımızda #bimas hemen ben buradayım diyor. Kazancına göre daha az borç bu da daha az finansal gider demek.

Net kârlılıktaki oynaklığı azaltır ve öngörülebilirlik sağlar. İstikrar. @BulentAtik_epik Abinin aradığı cinsten. Sürprizlere yer yok 🙂 Image
Net borç pozisyonu her çeyrek biraz daha iyiye gidiyor, 3000M açık varken 1 senede yarıya inmiş durumda. Yabancı para pozisyonu ise miktar olarak 422M ile son yılların zirvesinde. Grafikte enteresan gözüküyor :) Image
Net işletme sermayesi (NİS) sektörüyle benzer olarak ekside. Ticari borçların fazlalığından kaynaklanıyor.

Stoklardaki artış dikkat çekiyor. Bir ipucu net satışları bu veriden öngörebilirsiniz. MDV'deki artış ise bize UV büyümenin nereden geldiğini gösteriyor.

#bimas Image
Şirket istikrarlı büyüyor, piyasa da bunu bol kepçe ödüllendiriyor. Düşük risk, düzenli kazanç. Tabloya bakınca benim gördüğüm bu. Sürpriz yok, belirsizlik yok, dolayısıyla oynaklık yok, adrenalin yok :)

#bimas Image
Yıllıklandırılmış gelirlere ve marjlara baktığımızda ip gibi, inci gibi sıralanmış görüyoruz. Muazzam. Buradaki soru şu olmalı, aynı büyüme aynı oranda devam eder mi?

Finansal piyasalarda geçmiş geleceğin aynası değildir her zaman bunu akıldan çıkarmamalı.

#bimas Image
#sokm

Borçlulukta düzelme başlamış, umalım aynı seyir devam eder. Faaliyet kârlılığının görünürlüğünü artıracaktır. Çünkü faaliyet kârı ne kadar iyi olursa olsun gönül net kâr istiyor, karnımızı o doyuruyor zira :) Image
Tabloya baktığımızda #bimas ile benzer, artan MDV, artan stoklar; büyüyen net satışlar ve büyüyen brüt kâr. Büyüme daha keskin.

Maddi duran varlıklar (MDV) artışı demek mağaza artışı demek bu şirketlerde, kârlı her yeni mağaza da gelir ve değer artışı anlamına geliyor.

#sokm Image
#sokm

Gözler tabii #bimas arıyor bu tabloya bakınca :)

Aziz Hocamın sorusuna gelirsek, F/NFK tablosunda her çeyrek biraz daha iyileşen bir oran görüyoruz. Hem NFK artışı hem de yarattığı nakit akışı borçlulukta gözle görülür düzelmeye neden olmuş.

Image
#sokm

Yıllıklandırılmış gelirler ve marjlar benziyor değil mi #bimas tablosuna. Tek bir farkla tabii. Onu da siz bulun :) Image
#mgros

Net borçtan beli bükülmüş şirket 6 çeyrektir tabloyu düzeltmek adına azimle çalışıyor. Kur krizinde 4000M ile rekor kıran YPP açığı ise 900M ile son yılların en düşüğünde. Image
#mgros

MDV artışı hariç diğer şirketler ile paralel bir tablo karşılıyor bizi burada. Stoklar 3 katına, net satışlar 3 katına çıkmış 5 yıllık dönemde. Yani 200% büyüme, aynı dönemde resmi Tüfe endeksi 86% değişim göstermiş. Makul bir reel büyüme diyebiliriz. Image
#mgros

F/NFK oranına baktığımızda hem bir miktar azalan NFK hem de görece son dönemde daha pozitif bir fiyatlama yapması dolayısıyla düzenli azalan trend bozulmuş.

Düşeni kırmış diyerek teknikçi arkadaşlara selam çakalım :)

NB/Favök görece biraz fazla ama korkutucu değil. Image
#mgros

Yıllıklandırılmış gelirler ve marjlar tablosuna baktığımızda düzenli artan satışlar ve brüt kâr benzer iken, yataya saran NFK ve azalan marj beni biraz düşündürüyor. Covid etkisi midir bilemiyorum ama buna biraz eğilmek lazım.

Net kâr ise bir borçlu şirket klasiği :) Image

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Vedat 🇹🇷🇦🇿

Vedat 🇹🇷🇦🇿 Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @ykayav

22 Nov 18
Temettü Emeklilik Sistemi (TES)
#uvy #borsa #temettü

Herkes bahsediyor ama nedir bu temettü emekliliği? 10-15 yıl düzenli olarak ideal temettü şirketlerinin hisselerini biriktir ve sonra rahat et, ikinci bir maaş al diyorlar. Gerçekten öyle mi?

Bir akışla birlikte inceleyelim.
İdeal temettü şirketi nasıl olur sorusuna yanıt aramalıyız öncelikle. Bunun tanımını @TuncayTursucu Bey çok açık ve net bir şekilde yapıyor. Aynen aktarıyorum:

- Sektöründe lider olan,
- Her yıl temettü ödeyen,
- Temettü verimi yüksek olan,
- Büyüyen miktarda temettü ödeyen.
Çocuklarımız ve geleceğimiz için temettü yatırımcılığı konusunda @TuncayTursucu Bey'in çok güzel bir yazı dizisi var, okumalısınız.

Şimdi Tuncay Bey'in yazısında değindiği şirketlerden bir tanesini seçip geçmişe dönük bir benzeşim (simülasyon) yapacağım.

tuncaytursucu.com/category/borsa…
Read 8 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!