Noget af det skønne ved arkivarbejde er, at man nogle gange finder ting, man ikke ledte efter. Faldt i sidste uge ved et tilfælde over beretningerne fra Carnegies Belønningsfond for Heltemod fra 1930erne. Det er vild læsning - en tråd 👇
Beretningerne giver indblik i hvor risikofyldt og farligt almindeligt hverdagsliv var for ikke alt for længe siden: hvert år er der 100vis af drukneulykker, løbske heste, ildebrande, lemlæstelser i maskiner - og børn der er involveret i ulykker i landbruget - som her:
Og så er der en type ulykke - og redningsaktion - som vi simpelthen ikke har nu om stunder: redning af damer der forsøger at springe på tog i bevægelse, men mislykkes med foehavendet. Her bare nogle enkelte eksempler:
En enkelt dame tager den lige skridtet videre og ender med at hænge i det yderste af Knippelsbro
Der er så vidt jeg kan se ikke tilsvarende beretninger om mænd der misser tog i bevægelse og skal reddes. D rejser jo nogle interessante kildekritiske spmål; var kvinder ringere t at springe på tog end mænd? Gjorde de d tiere? Blev d kun set som heltemodigt at redde kvinder? 🤔
En anden iøjnefaldende genre er redningsaktioner ved mennesker af beskeden statur. Som fx her
Og så er der bare de redningsaktioner hvor man holder vejret på 90 års afstand.
Nogen burde alvorligt arbejde systematisk med de her beretninger. Udvælgelsen af hvem der bliver belønnet og hvor store belønningerne er siger rigtig interessante ting om civilsamfundsidealer, professionsnormer, risikoforståelser køn og klasseopfattelser. Sæt i gang :)

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Karen Gram-Skjoldage

Karen Gram-Skjoldage Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @KarenSkjoldager

22 Aug
En god anledning til en lille lørdagstråd om Danmarks første kvindelige diplomat: Nonny Wright 1909-2003) Wright blev ansat i Udenrigsmibisteriet i 1934 efter studier i statskundskab og økonomi på KU, Oxford og Sorbonne.
I 1935 fik Wrights mand arbejde i Geneve og hun fulgte med og arbejdede med forskellige økonomisk analyseopgaver indtil 1940 hvor hun fik et forskningsstipendium på McGill University i Canada.
I Canada oprettede Wright en dansk afdeling af Røde Kors, der skulle tage sig af danskere i allieret krigstjeneste. Da hun og hendes mand flyttede videre til Washington, oprettede hun en tilsvarende afdeling af Røde Kors der.
Read 9 tweets
31 Oct 19
Nu skal I høre en vild historie. På Aarhus Universitet ligger der et center for Grundtvig-forskning. Centeret har som hovedopgave at digitalisere Grundtvigs samlede værker og udgive dem i en kommenteret udgave, så alle kan læse og forstå, hvad den gamle gubbe skrev.
Centeret har været i sving i ti år. Det er et kæmpemæssigt arbejde at tilgængeliggøre og kommentere Grundtvigs samlede værker. Manden skrev i gennemsnit mere end en side om dagen hver dag 365 dage om året i alle de 70 år han var aktiv skribent.
De dygtige editionsfilologer på centeret har knoklet med at udgive og forklare de tit ret så svært forståelige tekster, og centeret holder tidsplanen for udgivelsen. Lige nu er de omkring halvvejs med arbejdet.
Read 9 tweets
4 Jul 19
Hey! Jeg har noget jeg gerne vil vise jer. For et par dage siden fik jeg lov til at komme med ned i maskinrummet på et af de største arkivdigitaliseringsprojekter i Europa. Det synes jeg næsten I skal have lov at se.
FN er lige nu i gang med at digitalisere arkiverne fra Folkeforbundet (den organisation der var FNs forløber og som eksisterede 1919-46). Folkeforbundets arkiv består af 15 millioner dokumenter. Det er mange.
Alt ned til den mindste lille kvittering og togbillet i det arkiv bliver nu digitaliseret. Krøllede konvolutter, skriblerier på bagsiden af en papirserviet, kruseduller og margennoter. Hvis nogen har gemt det for 90 år siden bliver det nu digitaliseret og lagt online.
Read 20 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!