Karen Gram-Skjoldager Profile picture
Historiker. Forsker i international politik og diplomati i det 20. århundrede. Særligt glad for mellemkrigstiden. Er ikke kommet for at slås.
Dec 6, 2022 20 tweets 5 min read
Dejligt med fokus på Danmarks eneste modtager af Nobels fredspris (1907), Fredrik Bajer. Men også et noget rosenrødt portræt imo.

radio4.dk/program/kranie… Jeg har brugt en hel del tid sammen med Bajer. Jeg skrev ph.d. om den tidlige danske fredsbevægelse og kan melde at Bajer var en temmelig besværlig og selvbevidst personage.
Apr 25, 2022 15 tweets 5 min read
I går var årsdagen for det armenske folkedrab. Det kan være anledning til en lillle tråd om danske Karen Jeppe, der ydede en stor indsats for armenerne.

Jeppe var født i Gylling syd for Odder i 1876 og autodidakt lærer. I 1902 læste hun en artikel om de massakrer, der havde fundet sted på den armenske befolkning i Osmannerriget i midten af 1890erne. Massakrerne havde efterladt tusindvis af forældreløse armenske børn. Artiklen gjorde et stort indtryk på hende. britannica.com/topic/Hamidian…
Jul 8, 2021 15 tweets 6 min read
I dag er #vagthavendehistoriker på rekognoscering i nyt og ukendt land. Har I lyst til at komme med? Som forberedelse t et kursus om nationalisme&nat bevægelser fik jeg lyst t at se det tyske mindretals nat samlingssted, Knivsbjerg. Som den gode dksindede sønderjyde, jeg er, har jeg aldrig sat mine ben der. Min farmor ville falde død om hvis hun vidste jeg havde været forbi
May 29, 2021 11 tweets 5 min read
I anledning af udflytningsreformen får jeg lyst til at give en lille øjenvidneberetning om, hvordan de sidste 10-15 års reformarbejde på universitetsområdet er blevet oplevet hernede i mit lille hjørne af fabriksgulvet. Advarsel: det bliver langt ⚠️ Jeg begyndte på min ph.d. i 2005. På det tidspunkt handlede alt på universiteteterne om globalisering og int forskningsexcellence. Det var et ganske frustrerende tidspunkt at skrive en ph.d. i historie på.
Sep 15, 2020 8 tweets 3 min read
Noget af det skønne ved arkivarbejde er, at man nogle gange finder ting, man ikke ledte efter. Faldt i sidste uge ved et tilfælde over beretningerne fra Carnegies Belønningsfond for Heltemod fra 1930erne. Det er vild læsning - en tråd 👇 Beretningerne giver indblik i hvor risikofyldt og farligt almindeligt hverdagsliv var for ikke alt for længe siden: hvert år er der 100vis af drukneulykker, løbske heste, ildebrande, lemlæstelser i maskiner - og børn der er involveret i ulykker i landbruget - som her:
Aug 22, 2020 9 tweets 3 min read
En god anledning til en lille lørdagstråd om Danmarks første kvindelige diplomat: Nonny Wright 1909-2003) Wright blev ansat i Udenrigsmibisteriet i 1934 efter studier i statskundskab og økonomi på KU, Oxford og Sorbonne. I 1935 fik Wrights mand arbejde i Geneve og hun fulgte med og arbejdede med forskellige økonomisk analyseopgaver indtil 1940 hvor hun fik et forskningsstipendium på McGill University i Canada.
Oct 31, 2019 9 tweets 3 min read
Nu skal I høre en vild historie. På Aarhus Universitet ligger der et center for Grundtvig-forskning. Centeret har som hovedopgave at digitalisere Grundtvigs samlede værker og udgive dem i en kommenteret udgave, så alle kan læse og forstå, hvad den gamle gubbe skrev. Centeret har været i sving i ti år. Det er et kæmpemæssigt arbejde at tilgængeliggøre og kommentere Grundtvigs samlede værker. Manden skrev i gennemsnit mere end en side om dagen hver dag 365 dage om året i alle de 70 år han var aktiv skribent.
Jul 4, 2019 20 tweets 5 min read
Hey! Jeg har noget jeg gerne vil vise jer. For et par dage siden fik jeg lov til at komme med ned i maskinrummet på et af de største arkivdigitaliseringsprojekter i Europa. Det synes jeg næsten I skal have lov at se. FN er lige nu i gang med at digitalisere arkiverne fra Folkeforbundet (den organisation der var FNs forløber og som eksisterede 1919-46). Folkeforbundets arkiv består af 15 millioner dokumenter. Det er mange.