Kemal Tahir’in romanları kadar ilgi çekici olan, romanlarından uyarlanan film ve televizyon dizilerinin serüvenine birlikte bakalım… 📽️🔎
Kemal Tahir’in televizyona ilk uyarlanan romanı “Yorgun Savaşçı”. Halit Refiğ yönetmenliğinde 1979 yılında çekimlerine başlanan dizinin 1983 yılında dönemin askeri yönetimi tarafından yakıldığı iddia edilmektedir. Dizi 8 bölüm olarak çekilmişti.
Yorgun Savaşçı romanı 1993 yılında HBB TV’de yayınlanmak üzere Tuncay Yönder yönetmeliğinde tekrar diziye uyarlandı. Senaryoda Halit Refiğ ve Can Gürzap ismi bulunan dizinin genel danışmanlığını Halit Refiğ yaptı.
Dizinin oyuncu kadrosunda Can Gürzap, Haluk Kurtoğlu, Lale Mansur, Erhan Abir, Savaş Yurttaş, Ejder Akışık, Mehmet Gürhan, Ayşegül Aldinç gibi dönemin önemli oyuncuları yer aldı. Dizinin ilk bölümü için bakınız.
Dizinin HBB TV’de yayınlanacağının duyurulması üzerinde dönemin TRT yönetimi yakıldığı iddia edilen diziyi yayınlama kararı aldı.
Halit Refiğ, Kabalcı Yayınları tarafından yayınlanan Düşlerden Düşüncelere Söyleşiler adlı kitapta bu durum ile ilgili olarak “O film sayesinde benim yaptığım Yorgun Savaşçı ortaya çıktı. HBB yöneticileri o filmi yapmayı bana teklif ettiler. Ben 'Aynı şeyi tekrar yapamam. >>>
>>> Ama siz yapmak istiyorsanız, ki benim senaryomu yapmak istiyorlar, senaryoyu veririm dedim ve senaryoyu verdim.' Filmin başrol oyuncularından ikisini de zaten daha önceki Yorgun Savaşçı'da oynamış olan Can Gürzap'la Haluk Kurdoğlu aynı rolleri tekrar oynadılar.” der.
Soner Yalçın tarafından yayınlanan “Oradaydım” belgeselinde “Yorgun Savaşçı” dizsinin yakılması ile ilgili olarak Halit Refiğ’i dinlemek için bakınız.
Sinemaya aktarılmak istenen ancak yarım kalan bir diğer Kemal Tahir romanı “Devlet Ana”. 1999 yılında dönemin Başbakanı Bülent Ecevit tarafından “Devlet Ana” romanının film olarak yapılması talebi Halit Refiğ’e iletildi.
Filmin çekimleri Mimar Sinan Üniversitesi koordinasyonunda yapılacaktı. Ancak Yönetmen ile üniversite yönetimi arasında yaşanan anlaşmazlık projenin gerçekleşmesine engel oldu.
“Karılar Koğuşu” romanı 1989 yılında sinemaya uyarlandı. Oyuncu kadrosunda Kadir İnanır, Hülya Koçyiğit, Perihan Savaş, Erol Taş, Tuncer Necmioğlu, Ayşegül Ünsal gibi Türk sinemasının önemli isimleri olan filmin yönetmenliğini Halit Refiğ yaptı.
“Karılar Koğuşu” filmi Altın Portakal Film Festivali’nde en iyi film ödülünü aldı. Ayrıca bu film ile Halit Refiğ en iyi yönetmen, Hülya Koçyiğit en iyi kadın oyuncu, Ayşegül Ünsal en iyi yardımcı kadın oyuncu ve Tuncer Necmioğlu en iyi yardımcı erkek oyuncu ödüllerini aldılar.
Filmi izlemek için bakınız
2003’te “Esir Şehrin İnsanları” romanı TV’ye aktarıldı ve 8 bölümlük bir dizi olarak TRT’de yayınlandı. Ahmet Yurdakul tarafından senaryosu yazılan dizinin yönetmenliğini Cafer Özgül yaptı.
Dizide Emre Kınay, Zeynep Tokuş, Fikret Kuşkan, Başak Köklükaya, Seray Sever, Sümer Tilmaç, Erdal Özyağcılar, Cevat Çapan, Oktay Kaynarca gibi isimler rol aldı. Dizinin birinci bölümü için bakınız
1992 yılında “Kurt Kanunu” romanı Ersin Pertan yönetmenliğinde sinemaya aktarıldı. filmin oyuncu kadrosunda Mehmet Akan, Aslı Altan, Hümeyra, Berhan Şimşek, Şahika Tekand ve Yılmaz Zafer bulundu.
“Kurt Kanunu” romanı 2012 yılında TRT tarafından televizyon dizisi olarak yayınlanmaya başladı. Yasin Uslu yönetmenliğini yaptığı dizinin başrollerinde Ümit Acar, Ali Başar, Pelin Akil, Bahar Kerimoğlu, İlker Kızmaz, Ahmet Somers bulundu.
Dizinin ilk bölümü için bakınız
Romanın yayınlandığı dönemde olduğu gibi dizi de yayınlandığı dönemde çeşitli tartışmalara yol açtı. İsmail Coşkun’un dizinin yayınından önce roman ile ilgili TRT’de yaptığı söyleşiyi izlemek için bkz.. (1)
Söyleşinin devamı için bkz. (2)
(3)
(4)
2012 yılında bir diğer Kemal Tahir romanı “Yol Ayrımı” TRT tarafından televizyona dizi olarak uyarlandı. Fragmanında “Kemal Tahir’den Alev Alatlı Uyarlamasıyla” spotuyla duyurulan dizinin yönetmenliğini Yasin Uslu yaptı.
Dizinin başrol oyuncuları Engin Altan Düzyatan, Ahmet Uğurlu, Dolunay Sert, İlker Kızmaz ve Ali Sürmeli oldu. Dizinin birinci bölümü için bakınız dailymotion.com/video/xw3ecd
Anadolu insanını tanıma ve anlama uğraşısında romanı ustalıkla kullanan Türk edebiyatının önemli ismi Kemal Tahir’in diğer romanlarını da sinema ve televizyon ekranlarında görmek dileğiyle.
Özürle birlikte düzeltelim:
"Tunca Yönder" yönetmenliğinde olacak..
Bugünün akademisinde nadiren karşılaşılan bir biliminsanı profiline sahip olan, birçok alanda birden uluslararası düzeyde usta olarak kabul edilen, ABD’li gelişimsel psikolog, karşılaştırmalı primatolog, dilbilimci ve antropolog Michael Tomasello’yu (“Mike”) yakından tanıyalım.
Tomasello, 18 Ocak 1950’de Florida’da doğdu. 1972’de Duke Üniversitesi’nde psikoloji lisansını aldı. Lisans sırasında aldığı “biyolojik psikoloji” dersine hayran kalmıştı. Mezuniyetinden sonra Georgia Üniversitesi’nde deneysel psikoloji doktora eğitimine başladı.
Tez konusu bebeklerin ilk sözcükleri idi. Konuya ilkin Piaget’nin perspektifiyle yaklaştı (Piaget hk:
📚📝
Bölümümüz bünyesinde, Darülaceze Vakfı @DarulacezeVakfi işbirliğiyle yaşlanma ve yaşlılık çalışmaları odaklı yeni bir akademik dergi yayın hayatına merhaba dedi: Senectus.
Senectus sıkı bir hazırlık çalışmasının, sahadaki sivil aktörlerle yakın bir ilişki ve işbirliği arayışının ürünü.
İşbirliği ve destekleri için @DarulacezeVakfi’na, Vakıf Başkanı Sn Fatih R. Saraçoğlu’na, Belgin Turgay’dan başlayarak vakıf yönetim üyelerine çok teşekkür ederiz.
Hazırlık çalışmalarında bölüm öğretim üye ve yardımcıları özveriyle çalıştılar. Murat Şentürk @muratsenturke Hocadan başlayarak tüm arkadaşlarımıza, derginin A-Z’ya neşir sürecinin aksamaksızın yürütülmesini sağlayan Adem Başpınar @adembaspinar Hocaya çok teşekkür ederiz.
💰📄🔓⛓️
Bugün kripto paralarla özdeşleşen Blockchain (Blok zincir) teknolojisi kripto para sisteminin dışında hayatın pek çok alanında kullanılıyor. Kripto paraların ortaya çıktığı 2008 yılından bu yana kullanım alanı gittikçe genişleyen bu teknolojiyi birlikte tanıyalım.
Aslında her şey 1991 yılında Stuart Haber ve W. Scott Stornetta isimli iki araştırmacının bir dokumanın orijinalliğini nasıl koruyabiliriz sorusuyla başlamıştı. Haber ve Stornetta, bir dokumanın orijinalliğini doğrulamak için ilk olarak onları bloklar halinde parçalamış >>>
>>> ardından bu blokları birbirlerine özel şifrelerle bağlamışlardı. İlk başta kulağa basit gelen bu şifreleme işlemi, aslında çok ince bir detay barındırıyordu: Haber ve Stornetta blokları birbirine bağlamak için şifreleri oluştururken bloklar içindeki bilgiyi kullanıyordu.
✍️🔎
Tutkularını siyasete taşıyamamış başarılı bir bürokrat, yazar ve şair; bir asırlık ömrüyle Türkiye’ye tanıklık etmiş bir ismi, Ömer Cahit Kayra’yı (1917 - 30 Ocak 2021) birlikte tanıyalım.
👇👇👇
“… O vakit İstanbul’daki Senegalli askerleri hayal meyal hatırlıyorum, bir de işgal İstanbul’unu.”
1917 yılında varlıklı bir ailenin, Tiflis muhaciri Ahıska Türkü bir anne ile Azerbaycan muhaciri bir babanın çocuğu olarak Trabzon’da dünyaya gelmiştir.
Kayra’nın ablaları ve abisinin çocukluk yılları Trabzon’da geçmiş ama ailenin bitmeyen göç çilesi 1916 yılında Rus işgalinin ardından tekrar başlamıştır. Böylece Kayra çocukluk yıllarını işgal İstanbul’unda geçirmiş, Kurtuluş Savaşı’na erken yaşta tanıklık etmiştir.
✍️📌
Çarşamba Toplantıları'nın 48. oturumunda "Türkiye’de ve Dünya’da Haçlı Seferi Çalışmaları: Karşılaştırmalı Bir Tarihyazım İncelemesi" başlıklı konuşmasıyla Doğan Mert DEMİR'i @doganmertdemir dinliyoruz..
📝 "Haçlı olmanın nerede başlayıp nerede bittiği; bunun getirdiği hak ve sorumlulukların araştırılması alandaki akademik çalışmaların başlangıcı oldu. Omuzlara takılan Haç sembolüyle Kudüsü fethetmeyi amaçlayan kutsal bir görev olan Haçlı unvanı zamanla yozlaştı."
📝 "Konuşmamda başvuracağım Doğu ve Batı kavramlarını kullanırken Eric Hobsbawn’dan yararlanacağım. Batı kavramı, Hobsbawn’a göre “entelektüel bir kurgu”dur. Yani sınırları kesin olarak tayin edilebilecek coğrafyaya işaret etmez. Doğu'yu da bu şablon çerçevesinde kullanacağım."
2. Dünya Savaşı’nda ABD ordusuna çok fazla asker alınması sonucunda orduda moral ve verimlilik gibi birtakım sorunların artması nedeniyle bu sorunların keşfedilmesi ve bunlara çözüm aranması amacıyla yürütülen bu çalışmayı tanıyalım...
👇👇👇
Sosyal bilimcilerin ordudaki incelemelerine ve bu incelemelerin bulgularına dayanan TAS, 1949-1950 yılları arasında yayımlanmıştır.
Samuel A. Stouffer öncülüğünde, sosyolog, psikolog ve istatistikçilerin yanı sıra askerî ve sivil personelin de aralarında bulunduğu büyük bir ekip çalışmasının ürünü olan TAS, ilk önemli disiplinlerarası çalışmalardan biri olarak nitelendirilmektedir.