Aysuda Kölemen Profile picture
Sep 20, 2020 15 tweets 2 min read Read on X
Ben kendi tecrübemi anlatacağım. Ben klasik sınava hazırlanır gibi hazırlanırdım teste de. Test çözmek araştırmalara göre pekiştirme açısından faydalı ama üniversite sınavlarına çalışırken bile testi neredeyse sadece deneme sınavlarında gördüm.
Çalışma tarzımın da tuhaf geleceğini biliyorum ama 1 şeyi gerçekten bilirseniz, hangi formatta gelirse gelsin cevaplayabilirsiniz. Konu hakkında kompozisyon yazacak, birine anlatacak kadar biliyorsanız, seçenekli sınav kolay gelir.
Çocuklar da, öğretmenler de, veliler de içerikten çok formatla ilgililer. Şu kadar test sorusu çözün diyor. Okuduğunu anlama okumakla, düşünmekle, tartışmak ve yazmakla gelişir. Çözdüğün soru sayısı çok suni bir öğrenme ölçütü.
Matematikte test çözerdim, hızlanmak için. Ama ispatını öğrenirdim önce. Çok bilinçli olduğumdan değil de, test çözünce uyuyakaldığımdan böyleydim ama bence daha doğru. Mesela edebiyat akımlarını tablo yapıp ezberleyen bir öğrenci görmüştüm, deftere de yazmış.
İyi yöntem ama ben onu doktora yeterlilik için bile yapamadım (hala uyuyakalıyorum), ama yazarların hayatlarını, aşklarını, serseriliklerini vs okurdum, konuşurdum uzun uzun. Kim kimle arkadaş, kim kimden etkilenmiş, hangi ekole ait, tarzı ne gibi şeyleri dedikodu gibi bilirdim.
Herkese uymayabilir ama ben felsefe okurken açar filozofun hayatını, sağlığını, skandallarını okurum. Öğrenmek her zaman şablonlarla ezberlenen, saatlerce test çözülen sıkıcı bir şey olmak zorunda değil. Zor olduğunda bile eğlenceli olabilir.
Mesela bana dersi eğlenceli hale getiren şahane lise biyoloji hocam Ahmet Halil'in, inanılmaz bir ders anlatıcı olan Faruk Birtek'in derslerinde 25 yıl önce öğrendiğim her şeyi hatırlıyorum. Onların her anlattığı aklımda. Bazı dersleri ise aldığımı bile hatırlamam.
Herkesin konuları eğlenceli hale getirme yöntemi farklı olacaktır sanırım. Ama test çözmenin sıkıcı olduğu konusunda pek çoğumuz hemfikirdir. Sıkılmanın iyi bir öğrenme yöntemi olduğuna inanmıyorum. Sürekli test çözdürmek yerine bunları geliştirmeye çalışsa kurumlar?
Böylece test nefretimi kustum. Çocuklar yazılılar, sözlüler, araştırma ödevleriyle yetiştirilip, arada da test çözse hiç sorun olmazdı ama Türkiye'de üniversiteye hayatında tek bir yazılı sınava girmemiş öğrenciler geliyor sonra. Hepimize yazık.
Bir örnek vereyim. Son 2 haftada Locke ve Rousseau'nun toplumsal sözleşmesini işledik. Şimdi Rousseau bir Locke değildir. Locke aristokratların çocuklarına ders verip, onlarla yaşayan, sosyalleşen, onların mülk haklarını savunup saygı gören bir felsefeci. Rousseau?
Pazar günü ormana yürüyüşe gidiyor. Akşam Cenevre şehir kapısı kapandıktan sonra dönünce kaçıyor. Şehri terk edip gidiyor. 15 yaşında. Bu adam Locke gibi bir kuram üretebilir mi? Asi ruhlu.
Kitabında bir açık açık bugün sokağa çıkıp kralı indirin yazmadığı kalmış. E kitap yasaklanmış, yakılmış, kendisi sürgüne gitmiş. Fransız İhtilali'nin en önemli ilham kaynaklarından. Locke? Aristokrat dostlarının, efendilerinin kahramanı. Hala kapitalistlerin sevgilisi.
Rousseau'nun ailesi de Fransa'dan dini azınlık olduklarından öldürülmemek için kaçmış, nesillerce sürgünde kalan bir aile. Babasında ise şan, ünvan takıntısı var. Belli ki Rouseau bundan tiksinmiş Bir de bir şehir devletinde 'vatandaşlık' fikriyle yetişmiş.
Yazdıklarından akıyor bunlar. Locke ise düzenin insanı. Bırakın ergenken evden kaçmayı, bir ders bile kaçırdığını sanmam. Bu da onun yazdıklarından akıyor. İkisi de toplumsal sözleşmeden bahsetmiş de, çıkış noktaları ve vardıkları yerler okyanuslarla ayrılır.
Bu düşünürlerin hayat hikayeleri anlatılsa, o bilgi de daha kolay öğrenilir, daha zor unutulur bence.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Aysuda Kölemen

Aysuda Kölemen Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @CamusYarari

Feb 13, 2023
Sosyal Duygusal Öğrenme Akademisi Ekibi'nin öğretmenler için hazırladığı rehberden toparladım. Bu deprem bölgesi dışındakiler için. Afeti uzaktan seyreden yetişkinler çocukların ruh sağlığı için şu anda neler yapabilir?
Öncelikle çocukların kendini güvende hissetmesi için hayatlarındaki yetişkinlerin de biraz toparlanması lazım. Amaç iyi hissetmek değil, dengede hissetmek. Kendimize dikkat etmemiz çocuklarımız için önemli.
Duygularınızı gizlemeyin, paylaşın, konuşun. Ama dilinize özen gösterin. Deprem hk acı, öfke, korku dolu cümleler kurmak yerine kendi üzüntünüzü sakince aktarın.
Read 10 tweets
Feb 11, 2023
Afad'ı yönetiyor olsam, sıfır afet yönetimi bilgim ile bir yıl içinde onbinlerce sayfalık, farklı felaket senaryolarına uygun afet anında koordinasyon ve lojistik eylem planı hazırlayabilirdim. Sosyal medya koordinasyon planı dahi yok.1
Depremden sonraki 1 dk içinde sosyal medyada arama, kurtarma, yardım çağrılarını yönlendiren, düzenleyen hesaplar, etiketler olurdu. Milyonlarca kişi kuyuya tvit atmazdı. 2
Deprem olduğundan 30 dk sonra ilk gün, ilk hafta, ilk ay o bölge ve mevsim şartlarında neler, ne miktarda lazım olacak ilan edilirdi. Ülkedeki her belediye ve stk ile koordine olunduğundan nerede ne masası kurulacak baştan bilinir, tek elde toplanır, tek yerde ilan edilirdi. 3
Read 10 tweets
Jun 6, 2022
Evlilik teklifi korkum ilkokulda başladı. Romantik filmlerin evlilik teklifi sahnelerinden nefret ederdim. Evliliğe karşı olduğumdan değildi, karşı olacak kadar düşündüğüm bir şey değildi. Evlilik teklifini kavram olarak acayip bulduğumdan.
Her yanı ayrı korkunç gelirdi. Birincisi, seninle ömrümü geçirmek istiyorum diye düşündüğümde birine bunu ifade ederim ben. Teklif beklemem, bir porsiyon pilav daha ister misin mi bu, teklifi olur mu. Zamanla olgunlaşılacak, beraber düşünülecek bir şey değil mi?
Bağlantılı olarak bu kadar önemli bir karara "sürpriiiiiz" modunda pat diye zorlanmak. Anında evet demeniz lazım ki romantik olsun. Ya niye resmi iş başvurusu gibi teklifli kabullü ilerliyoruz, insan gibi konuşsak? Belki 70 yıl beraber yaşayalım diyorsun, her ayrıntıyı konuşurum.
Read 8 tweets
May 7, 2022
İmamoğlu büyük 1 hata yaptı. Sonra daha büyük 1 hata yaptı. Şimdi özür diledi. Bundan sonrası olanlardan ne sonuç çıkaracağına bağlı. Bazı dersler net, gerisi karışık. Net olanlarla başlayalım. 1
Chp seçmeninin ne hellaleşme, ne farklı görüş kisvesi altında mevcut rejimin faillerinin ve işbirlikçilerinin ağırlandığını ve aklandığını görmeye tahammülü var. Böyle tipleri baş köşeye koyacaksak, iktidar olmanın anlamı ne diyorlar. Demek ki 2
fail ve işbirlikçilere tahammül yok diyen tabanı kazanır. Ama siyasetçilet de Akp'den kopacak seçmeni kaybederiz korkusunda. Hayır, kaybetmezsiniz. Seçmen fikir değiştirmeyecekse zaten niye seçim yapılıyor. Seçmene bu rejimden para ve güç kazananlara aynı muamelesi yapmayın. 3
Read 11 tweets
May 4, 2022
Yazanlar hariç hiçbir CHP'li siyasetçi CHP'nin göç raporunu okumamış mıydı? Beğenirsiniz, beğenmezsiniz, yıllar önce durumu ve sorunları tespit etmişler, çözümler üretmişler. Bu konuyu en iyi çalışmış siyasi parti konuşmayı yönlendirmek yerine, başkalarının peşinden koşuyor.1
Çözüm önerilerini 1. güncellemek, 2. detaylandırmak 3. seçmenine anlatmak yerine ancak sağa yarayacak ve sağa yarasın diye kurulmuş bir dile mahkum ediyorsunuz kendinizi. Bu taklidini yaptığınız söylemin aslı var, kararsız seçmen taklidine değil aslına meyledecek.2
Göçle, ilticayla ilgili çözüm üretmek, seçmeninin kaygılarına hitap etmek sağcıyla sağcılık kulvarında yarışa çıkmak değil. Gerçekçi, sağduyulu, sorumlu çözümler demek. Kendi önerilerinize sahip çıkmak büyük bir adım olur. Yönetmeye talipseniz, bu süreci yöneterek başlayın.3
Read 4 tweets
Nov 27, 2021
Yenidoğan rıza veremez diyen insanlar beni açıkça endişelendiriyor. Doğduğu andan itibaren oğlumun gözünü takip ederek istemediği şeyi hemen bırakıyordum. Sürekli gözünü takip edince ihtiyaçlarını da anlıyordum. Bebekler isteklerini ilk andan vücut diliyle ifade ediyor.
Ama çoğu aile buna dikkat etmiyor ve bebekler huzursuz, mutsuz oluyor. Başkalarına da sınır koyamıyorlar büyüyünce. Bu konuda eğitim veren insanları komik bulanlar çocuk bakımı ve ebeveynlik konusundaki bilgisizliklerini ortaya dökmekten başka bir şey yapmıyor açıkçası.
Hatta annem bebeğin beden dilini takip ettiğimiz sürece hiç ağlamadığını görüp benim seni bu kadar takip edecek vaktim yoktu, sürekli iş yapıyordum diye hayıflanmıştı da üzülmesine çok üzülmüştüm. Ebeveynlere bebeklerinin gözünün içine bakacak zaman için destek lazım.
Read 6 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us!

:(